冰月~ 發表於 13-12-2009 18:05:13

給女孩的說話

戀愛,當中的環節,少不了嘈架
不過嘈架,只係對方在乎你而已
(這是字海)

當你地傾電話嘈架既時候
佢會好嬲咁講:我唔會再搵你,然後便掛掉電話
你亦會好嬲咁講,扮大牌:我都唔會再打俾你
但你卻唔會知道佢收線之後手上依然握著電話等你打黎
隔左一日,當佢又再打電話俾妳的時候
你會笑佢講:唔係話唔打黎既咩?
但你卻不知道一整晚佢手機始終不離身邊等著你打黎直到睡著
因為佢並不會真的生你的氣

當佢笑著口問你:呢排有無男仔搵你丫?
你會唔高興咁講:關你乜事,我唔鐘意人管我,唔信我咪分手囉
佢會好緊張咁同你道歉,然後講下次唔會再問
但其實佢心裡一直耿耿於懷。
這並不代表不信任你,係因為他真的太在乎你

當你對他無感覺,唔再愛他,於是同佢講分手
佢會在電話入面苦苦咁挽留妳,但當佢發現你已經真係唔愛佢
佢會裝作很堅強咁講:那就分手吧,祝你搵到你既幸福
但其實係收線之後,原地痛哭失聲

分手後
佢會常常一個人去以前你最愛的地方散步
佢會常常一個人去以前你最愛的海邊看海
佢會常常一個人去以前你最愛的夜市逛街
每當佢去完那些地方回家後,他總是一個人坐在床上默默哭泣,心情有如萬劍鑽心

其實佢都唔願意再去d會觸碰佢內心傷痛的地方
但佢只係不受內心控制
因為佢想念你的心已經超越任何野
佢已經唔在乎會令自己更受傷
佢覺得係個度佢會好似以前咁同你在一齊的美好時刻
女孩們別笑佢多無聊,不是當時人係唔會知佢幾咁心痛

每當佢一開msn時
第一件事就係睇你有無online
當見到你上線時,佢會忍不住add你
問你最近過成點
不過你成日都只係俾個冷淡的回應
每次和你傾完,佢個心都會很難受
好難相信你以前對佢係咁好,但而家變成咁
但佢每次都傻傻的,默默的等著你online
當有一日佢發現咁關心你,卻會造成你的困擾時
佢會將你msn del去
因為佢如果唔del你msn,係無法克制自己去關心你
佢會故意扮del得唔在乎
但其實係佢將你msn del去個一刻,佢個心正在流血
別以為佢無情,你要知道這個小小的動作,需要佢多大的勇氣
背後為你流的淚水,你又可曾看見?

佢會訓係床上訓一直想著你,直到喊到攰,先捨得去訓
佢有時會忍唔著打電話俾你,但你卻俾個冷淡無情的回應
之後佢便會講''打搞喇'',然後一直攤在床上遲遲不動,眼睛便開始含著淚水
每個男人其實都好愛面子,佢打俾你可能用上1,2小時去考慮打唔打俾你好,佢會為左聽你把聲而放低自己既尊嚴,佢只係唔想俾你見到佢的懦弱,所以只好扮作堅強

無錯,呢個''佢''正正是我,我相信有人都會好似我咁,一樣咁傻

其實男仔並唔係你地女仔想像中堅強,唔會喊,花心,冷血
把你放棄的男生背後可能有著重大的原因,可能唔想浪費你的青春((當然某些男孩除外-。-

ivan6098 發表於 13-12-2009 19:14:00

講得太好啦...特別係msn果段\/\/".

keeken2005 發表於 13-12-2009 19:22:11

讚啦...
-_-估吾到世界上還有跟我一樣的傻子

冰月~ 發表於 13-12-2009 19:26:26

wow 009wo

tf00501972 發表於 13-12-2009 19:41:55

太讚了......
反映左好多男仔既心聲.....

ivan6098 發表於 13-12-2009 19:49:51

女仔可能係唔明既=][="

y2975627 發表於 13-12-2009 20:54:37

同意啊~~
但我地既女友永遠都唔知!!唔會關心我地............
最後都係覺得自已一個好= =

SithVader 發表於 13-12-2009 22:06:47

嘈交不嬲會有既,在於你懂不懂嘈來的定意

榤奇 發表於 14-12-2009 11:29:44

兩句

人生短短數十載, 青春歲月不留人

y2975627 發表於 14-12-2009 16:42:20

好句好句!!!
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 給女孩的說話