nakuz_445634 發表於 26-4-2012 01:01:29

聖徒配點一問

http://myweb.ncku.edu.tw/~f7494102/work/saint.html?R1EDCPr76_zAEKin0vD_A24%7C149$316$45
各位大大
最近我在練我的聖徒
不知道加點是否正確
望各位能發表意見
感謝

monsterbb100 發表於 26-4-2012 02:06:37

你想做個攻擊全補型聖徒呀?首先,你要知道聖徒既定位~~ 若果你想做攻擊補師,就唔好做聖徒,轉審判算~~ 聖徒既定位係輔助補師,加D攻擊技係幫忙輸出下,聖徒點都做唔到助攻,更唔洗講係主攻~~ 所以聖徒既方向發展係全輔全補型。當然,加一D強既既攻擊技黎幫忙助攻係好重要,先唔講打巢穴或龍穴呢D,平時副本,刷憐憫,若果你連DD輸出都冇,真係幾拉隊友時間~~

以下係我個聖徒現時既配點~~

http://goo.gl/CQfiM

先分析一下牧師技︰

盾擋 點到5,擋6下,乜都夠晒~~ 唔識閃避你點爆佢都會破盾,識閃基本上擋6下你都用唔晒~~

連鎖閃電 點到6,用黎破光防,比十字、審判同聖騎同埋自己輸出,幾好用,點太小又冇攻擊,太多又因為起手慢,好多時若果你係打小怪,怪都跑左去你先出到電出黎,又係白費,所以連鎖一般係用黎埋單,或大體型既怪,用多左你會知幾時係用既時機~~

治癒必滿,補師食飯技,係以你既HP上限黎加血,血多加越多,一般聖徒係主推血同魔,就係因為治癒以HP黎計算~~

不屈同自然精通滿,血加得多,又加物防,聖徒以推魔為主,所以物防有機會低過魔防,用呢個技黎推返高物防都唔錯~~

其他閃技,空中調整技都要滿,全龍之谷所有職都係咁點~~

智力訓練同精通點3就夠,暫時我聖徒都未出現過冇MP既情況

起身反擊必要,果半秒起身無敵係防你比怪繼續浮空~~

祭司技方面︰

先講必點技,治癒之手必滿,又一聖徒補血食飯技,用既機率比治癒更多~~ 以魔攻黎計補血多少~~

權杖精通 滿,唔好睇少佢第三下果三道電,所有攻擊技都CD緊時,用普攻,第三下果三道電係連擊黎,尾刀清小怪一流~~

雷爆 滿,埋單一流,配合雷電效應,放響群怪度,一大堆怪中左觸電效果,再一個雷爆,基本上都清左大部份既怪~~

電光箭點4,多一個攻擊技,而且係遠攻技黎,電得幾遠下,用黎觸發觸電效果都唔錯,可以配合雷電效應或雷爆一流~~

聖徒三招輔助Buff,能點到6就點6,神怒只能點到5,好似你咁,神聖庇護點得1,會比審判,十字同聖騎媽叉你,佢地推光攻,就係靠你呢招buff黎推到100%光攻~~

神聖之光點1,係防比怪打,而且攻擊都幾高,1點就可以彈開怪之餘又可以清怪,但點高又冇乜用,因為唔常用~~ (你被打先觸發喎... 你都唔想用血黎做攻擊掛?)

電杖點到11係為左點出電杖EX,EX左既電杖強好多,亦都係聖徒主要攻擊技黎~~ 配減CD既紋,可以放到兩支電杖~~

唔點聖光十字架同神聖風暴既原因,先講聖光十字架~~ 起手超慢,又易中斷,而且個十字架又飛得勁慢,你跑都快過佢,又只能打直線,仲要前置浪費好多點數,真係冇鬼用技能黎~~ 而神聖風暴雖然係強,但CD太耐,再加上你用時仍會被打扣血,你有雷爆都夠晒,唔洗呢招,再加上前置亦都浪費好多點數,唔要好過要~~

天堂審判唔點係因為你用左呢招,會用唔到奇蹟,奇蹟先係聖徒食飯技,又可攻擊,又可防禦,所以你用奇蹟好過~~

神跡救援都唔好點,要被打先機率觸發... 你用聖徒既血盾仲好過佢~~ 或者全身用生命字尾仲易解發被打加血多過呢招,而且生命字尾加血仲多過佢~~

聖徒三技必點~~ 神聖護盾,即血盾,好好用既技能,一定時間內被打會加血,buff黎,唔止你係咁,你附近既隊友都會有呢個buff~~ 用黎防被群怪打超有用,好似海龍1R第4波用,可以防隊友GG,憐憫既盲目副本,被牛衝前用,可以防止隊友撞死~~ 總之好多機會會用到啦~~

衝擊之手點出黎,唔好睇少呢招,你將所有杖都放晒出黎,再用呢招,你D杖立即通電並攻擊杖附近既怪,清群怪一流~~ EX唔洗講啦掛,一定點啦~~ 加強聖徒既主要攻擊技喎~~

以上比你參考下啦~~ 不喜勿插,大家討論下o者~~

nakuz_445634 發表於 26-4-2012 11:47:02

雷電引爆比神聖風暴更強?

monsterbb100 發表於 26-4-2012 20:45:57

雷電引爆比神聖風暴更強?
nakuz_445634 發表於 26-4-2012 11:47 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

唔一定會強過,但若果你計算埋CD時間既輸出,同埋令群怪觸電後引爆既眾數,就一定會超過神聖風暴~~ 因為神聖風暴有一弱點,就係當你用既時候,怪被打係會慢慢彈開,若果係風暴外既怪,多數中得一兩Hit就打唔到佢,而且神聖風暴唔會拉怪埋中心點,即係越外圍既怪,中既hits數越少,但雷爆唔同,首先,雷爆要有導引,即怪要中左觸電效果先會中招,但聖徒基本上所有技都會有觸電機率,電杖、連鎖閃電同雷電效應基本上中招既都係100%觸電,而電光箭雖然字面話機率觸電,但我玩聖徒咁耐既測試,發現基本上係有80%以上會中觸電效果,再加上若果隊中有十字或審判,佢地既招都會引發怪觸電既果,雷爆有個好處係人地既技令怪觸電,你雷爆佢都會一樣有效~~ 所以以眾多環境因素黎計,雷爆係好過神聖風暴既,只係雷爆有一個缺點,就係一定要怪中左觸電效果先有效,你傻傻咁當係單一輸出技黎用係冇效既,就正如衝擊之手一樣,你連杖都冇插黎用,一樣係冇效既~~ 所以聖徒可以介定為後勁輸出都可以~~

nakuz_445634 發表於 26-4-2012 21:38:53

好的 我神聖點前置
還有我看過半糖t4的片
連鎖會上修
那有需要點高嗎?

jimmg12 發表於 26-4-2012 22:03:43

好的 我神聖點前置
還有我看過半糖t4的片
連鎖會上修
那有需要點高嗎?
nakuz_445634 發表於 26-4-2012 21:38 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
你宜家都係咁樣點住先吧.....

因為T4會洗晒你D點重新配過,而配法會唔同晒....

同埋宜家無配點模擬器好難去評論....
頁: [1]
查看完整版本: 聖徒配點一問