查看: 5063|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

不列癲 v 馬雅 後帝死鬥 如何破羽弓+鷹勇

我睇過一個replay, 見不列癲對馬雅,後帝死鬥,正路不列出長弓+劍勇,馬雅出鷹勇+羽弓,雙方出投石車就必然

問題係馬雅機動力贏不列九條街,鷹勇要避開行得慢ge 劍勇,同時羽弓對劍勇有加成,加上鷹勇拆投石車一流,何況羽弓血多走得快,比投石車打中無咁易死。
長遠鬥經濟馬雅贏,開波鬥速度因為多隻村民又贏,加上弓兵便宜,不列癲又無姆指環,不列癲真係無得打。唯一有優勢係有騎兵同弓兵射程遠同弓兵生產速度,但羽弓同鷹勇真係食弓兵食到應。

一句到尾︰點打? 唔通出騎兵同輕騎? 不列癲雖然無血統,但騎兵攻守都可以升到滿。

順帶一提,就算打隨機地圖黑暗時代,我都覺得馬雅食滑不列癲,但無睇過類似replay ,無謂紙上談兵。
回復

馬雅經濟強係因為佢個 「資源維持+20%」,另外邊有人會對馬雅出弩跑ga?

黑暗就話少出鷹勇,但死鬥無理由唔出鷹勇,鷹勇多血到喊,唯一驚劍勇,但羽弓克劍勇

如果轉用匈奴同中國,咁我條問題問黎都無咩意思

另外玩黑暗要同馬雅鬥快升城係好難,佢開波多隻村民同不列殺羊快,我估馬雅有優勢

其實無論黑暗定死鬥,馬雅鷹勇真係食到不列癲好應,無記錯鷹勇對騎士有加成,所以好難爆馬壓低馬雅,加上機動力其高,不列癲真係打得好被動

另外我覺得劍勇矛海有得打,但有無replay 睇?
回復 支持 反對

真係頂唔順... 上網問資料真係要有批判思考

1. 馬雅羽弓高機動力高箭防,一定贏到不列長弓,叫我長弓拼羽弓真係叫我輸
2. 馬雅大部份部隊機動力高,弩炮傷害唔多,何況馬雅招牌鷹勇多血同招攻城武器快,有人叫我出弩炮,真係幽默
3. 我問不列叫我轉民族...
4. 啱啱查左,精鷹對騎兵有+4 加成,普通鷹無
5. 如果技術差距大咁我都唔駛問啦,我問得當然係指技術相若

最後我其實好少上樂古,我想問肉肉點解?

同埋「某人」D 中文好難睇

其實我都有提過下黑暗,答黑暗唔算太off topic。不過黑暗都係爆騎士,唔知玩馬弓ok 唔ok 呢? 用不列TownCentre 平ge優勢黎玩經濟,我估有得打(紙上談兵)
回復 支持 反對