打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 有誰想公測時一起入九陰世界!?=]進來坐坐吧

可能試下唔入門派, 睇下有咩影響先.....
如果真係要入既我仲考慮緊峨眉定君子堂
回復 支持 反對

回復 14# phil1024

我諗我明你講咩令仔啦
    但係公子點睇都唔係=現代所講既令仔喎
回復 支持 反對

回復 16# phil1024

係古代公子係用黎稱呼王公貴族既兒子
    及後用左黎尊稱別人的兒子
    故稱之公子與其外表年齡無關
回復 支持 反對

回復 19# tszyuloveyou

我只知道古漢語中居士多指賢者, 或是清心寡欲隱居世外之士
    在家修佛之人亦可稱為居士
    未聽聞過與年齡有關~
回復 支持 反對

回復 22# tszyuloveyou

我指的是古漢語用法, 不要和武俠小說的稱謂混淆
回復 支持 反對

回復 27# tszyuloveyou

六一居士乃才德之人也, 雖被貶滁山
    若以才德論之, 我認為稱作居士並無不妥:loveliness:
回復 支持 反對

回復 31# tszyuloveyou

北宋中葉歐陽修是為高官, 官至參知政事, 他以范仲淹為首推行的慶曆變法相當有名, 這也能稱他為庸人麼?
    官場鬥爭, 舊黨失勢, 歐陽修一黨被貶在所難免
    但是仕途失意並不代表他是無為無能之人, 政敵王安石亦曾讚賞歐陽修的才幹和文采
    有人稱他為居士並不稀奇

撇除以上說法, 另一個我認為合理的解釋是, 六一居士傳出自六一居士之手, 歐陽修既自號六一居士, 於文中以居士稱呼自己, 亦無不妥
回復 支持 反對

回復 33# tszyuloveyou

唔緊要, 大家都係討論下姐
    難得呢個版竟然有人同我講學術既野, 已經係好難得
回復 支持 反對