打印 上一主題 下一主題
收起左側

[效果 與 研究] 基礎效果詢問區 2 [請先看清楚#1 才好發問 被扣分將會是你的問題]

關閉 [複製鏈接]
即係文明本身o個個皇冠科技,一定要你係o個個文明都用倒
例如兵堡中,1-8p 升晒 義勇騎兵,榮冠...
但係只有擁有此科技既文明先會生效.

我想問
1)點樣可以隱藏劇情d觸發,還有點可以解除隱藏?

2)點樣做倒大範圍既爆破效果? 應該唔會是要逐格click生鷹掛?

[ Last edited by [S]【YU】 on 2006-8-12 at 01:51 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by [S]【YU】 at 2006-8-12 13:47:
即係文明本身o個個皇冠科技,一定要你係o個個文明都用倒
例如兵堡中,1-8p 升晒 義勇騎兵,榮冠...
但係只有擁有此科技既文明先會生效.

我想問
1)點樣可以隱藏劇情d觸發,還有點可以解除隱藏?

2)點樣做倒大範 ...

1)del觸發個名, 要解除最好用AoKTS/隱藏觸發之前save一次

2)你那個方法最安全, 這方法也可以
回復 支持 反對

1)del觸發個名, 要解除最好用AoKTS/隱藏觸發之前save一次

全部觸發del名 囧rz"...幾百個觸發咪會死得人?

咩叫AoKTS ?
如果我係想解除人地已經隱藏左既劇呢?
回復 支持 反對

Originally posted by [S]【YU】 at 2006-8-12 14:39:

全部觸發del名 囧rz"...幾百個觸發咪會死得人?

咩叫AoKTS ?
如果我係想解除人地已經隱藏左既劇呢?

按一下觸發
del名
再按第二個觸發
del名
再按第三個觸發
del名...這樣下去

Aokts是製作劇情的程式 (其實用AOC的地圖編輯器就可以了)
如果你想解除隱藏觸發既話,最好就用Aokts了
去Yahoo搜尋吧
回復 支持 反對

Originally posted by Torchic╳小火雞 at 2006-8-12 23:02:

按一下觸發
del名
再按第二個觸發
del名
再按第三個觸發
del名...這樣下去

Aokts是製作劇情的程式 (其實用AOC的地圖編輯器就可以了)
如果你想解除隱藏觸發既話,最好就用Aokts了
去Yahoo搜尋吧

印象中我記得這樣做會令到檔案損毀
回復 支持 反對

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-8-13 01:58:

印象中我記得這樣做會令到檔案損毀

新版本的AOKTS已經不會引起檔案損毀..
回復 支持 反對

點樣唔比"負摧毀"來加血果d 超出上限??

其實我係想整rpg,有藥吃
但果d藥唔想超出最大值的上限,點整?
回復 支持 反對

我想問下
1.我如果改左個兵的能力(攻擊,生命or名)
是唔是唔可以步速(+10%的護衛甚麼甚麼)
2.點改建立單位的名?
(#1寫在#400多的,但砍了)
thx諸位bao_44
回復 支持 反對

Originally posted by tommylai115hk at 2006-8-13 16:49:
點樣唔比"負摧毀"來加血果d 超出上限??

其實我係想整rpg,有藥吃
但果d藥唔想超出最大值的上限,點整?

加一HPo既方法
摧毀-16777217 - HP最大值
摧毀 16777216 - HP最大值

加十HPo既方法
摧毀-(16777217 - HP最大值)
摧毀-1
摧毀-1
摧毀-1
摧毀-1
摧毀-1
摧毀-1
摧毀-1
摧毀-1
摧毀-1
摧毀 16777216 - HP最大值

Originally posted by 低手~ at 2006-8-13 17:22:
我想問下
2.點改建立單位的名?
thx諸位bao_44

1.不可以
2.方法忘記了, 建議用TIC/運輸船方法

[ Last edited by [H]bunbunbunbun on 2006-8-26 at 11:45 AM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 低手~ at 2006-8-13 17:22:
我想問下
2.點改建立單位的名?
thx諸位bao_44

是 #311

http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2483168&page=21

[quote][code]首先必須知道世紀帝國對於單位的編號排序,大概很多人都知道了。

再新增一個地圖,那麼之前設置的世紀帝國單位編號為0 (我們暫稱它為 n)

當你用“指定單位”點選一個單位後,電腦會設置它的編號為n 同時讓原有的 n 改變數值且 n=n+1,此時 n 就成為1了。知道原理以後應該可以用這個方法推測電腦中 n 的值了。

注意,刪除某個單位不會改變 n 的數值,及刪除一個單位 n 不會進行 n=n-1的計算。

例如,你用
回復 支持 反對