打印 上一主題 下一主題
收起左側

苦戀 雖然苦 我會一直愛下去

回復 10# 的帖子

thx指教[[bao_32]]
回復 支持 反對

你起碼有同佢一齊啊..

我4年半都是白廢了感情, 學業, 時間, 朋友, 好像是甚麼都沒有了

呵呵..." 而家想拎返都唔得嚕
回復 支持 反對

樓主,係我打出我自己ge意見之前

我想問你一個問題
                [你一直以黎你同佢ge關係係de乜?]
係男女朋友,情侶關係? 係曖昧關係? 定係朋友關係? 定係主人與奴隸之間的約定?

我個人就睇到 對方一直以黎根本就係de 以為自己好x靚,好正咁 ,而不斷利用你,當你係隻狗咁玩 (唔好意思,我真係睇唔過眼,板主 or第2位要扣我分請扣)

邊到有證明?
她接受了我 ->不過要我做後備

直到她和男朋友分手 (等了好耐耶)->因為她開了手想單身又和我分手了

直到一天她和我說:問我 有無諗過自己咁樣衰可以同個靚女一齊

(我睇到呢到我真係想打人,我都知樣衰諗住溝女,但好難.而且人人都想溝到女個種心態)

重有就係人地係同你電話間唔想傾計 ,明話到你煩

咁多點足以證明女方係以為自己好靚就任意利用你的感情
我明白愛一個人 ,會真係傻到乜事都做得出
但你要明白,你而家付出的愛 係超越左自己身心上的界限
我唔知你而家點諗,我估有日佢話想打死你,你都係咁照俾佢打
你咁做只不過不斷傷害緊自己

你一直以黎根本唔算得上對方的男友,你自己都話,係你同佢[拍緊拖] ,人地重有第2個男友
佢一旦同某男性分左手先會同你講話點點點,拍番拖咁
佢根本就係將一個人的愛 一個人的感情用黎做滿足自己,自己心中的空虛
世上有人對真愛的付出,但都有人係玩弄感情
我唔知樓主係咪真係你的[女友]講到咁樣衰
但佢個種語言係去到踩你,踩到你係隻狗咁

你愛佢,你想對方有如你愛佢咁愛番你
但感情上 ,2者之間的平衡 好重要 ,你有你ge權利愛對方,但對方都有權利不愛你
你試求用盡自己的努力,自己的一切去愛對方,你只不過想得到對方的愛,但人地都利用緊你,何苦呢
   [若只是為求回報的愛,根本不算是一種愛,只不過等於一場雙方交易的過程]

[要學會愛上別人,關心別人,照顧別人同時,其實最緊要係識得愛護自己]

回復 支持 反對

原帖由 陳嘉威 於 31-8-2008 23:51 發表
樓主,係我打出我自己ge意見之前

我想問你一個問題
                [你一直以黎你同佢ge關係係de乜?]
係男女朋友,情侶關係? 係曖昧關係? 定係朋友關係? 定係主人與奴隸之間的約定?

我個人就睇到 對方一直以黎 ...

我好感動亦都好多謝你!!![[bao_29]]
面對家人的攻擊和這個愛人的對待
我覺得自己快吸不了氣[[bao_37]]

係吾開心既 時候 真係好想有個人可以同我傾下計
可惜沒有....唉[[bao_13]]

回復 支持 反對

點會冇,呢到大大個戀板 ,雖則我成日潛水唔灌水,而我都有你有de類似的過去,但你要明白到

過去左就讓佢過去吧,做人其實真係要自己開開心心,其他人不懂去愛你,不懂體會你對佢的愛

其實唔緊要,因為個感覺係人地到,但你都會有你自己係做一件件事情的感覺 感受

你係過程中得到的係點? 一件事,一段感情 的過去 ,到盡頭的時候,不妨自己諗諗係過程中做過de 乜,可能你會為你做過的事 感到傻 而大笑 ,可能你會感覺到傷害而喊

呢de就係只有你感受到的感覺,之後就要識得慢慢再係低處爬上黎再感受世界上事物

可能而家你重未做到決定要點做落去,但唔洗理會其他人,就算係在場位位的會員俾意見你,最終決定去向都係你自己

但你要識得去愛自己 ,.
  [要學會愛上別人,關心別人,照顧別人同時,其實最緊要係識得愛護自己]
呢個話雖則唔算得乜名言,但我都曾經同樓主你相似,

我表白過但被對方拒絕
我都曾力圖為左讓對方鐘意自己而付出一切,
起初友人們都認為我只不過俾人利用
但我個一刻都有開心過
見到自己同佢係自修室 教佢 ,係佢旁邊同佢溫書, 為佢寫上一張張的筆記 ,睇到佢多次笑起黎的樣子,曾幾何時,我為我自己做過的感到自豪 ,開心
而我都冇耐都明白到我與佢呢一刻 都只係友誼上的關係,我都明白到自己重有配唔起佢的地方,{樓主,要比樣衰 ,我實win你 =] }
係我不斷同佢係圖書館渡過的時間,我唔多唔少阻到佢自己
我到最後都自己慢慢退出左付出的空間中,當然唔係代表我唔愛佢,只係我俾佢最大的愛係想見到佢笑得更加靚,更加開心,而唔係單單我同佢係自修室 短短一刻

我唔明白,更加唔想知道將來我同佢係點,但我知道呢一刻 我得到ge 我認為足夠了
我而家同佢都係朋友,雖則冇過往大家嬉皮笑臉咁,但起碼我表白過,起碼我付出過,我都漸漸明白到愛一個人要付出 ,而唔係去求回報,求同佢有進一步的關係發展

但起碼期間我冇為太多的付出而傷害到自己,而現在我都日日開心,同其他友人有講有笑 , 有約成班人出黎玩,佢都有黎,我地都玩得好開心

樓主,[忘記傷痛,活得開心]

俾隻歌仔你聽下

李聖傑 - 手放開
http://www.youtube.com/watch?v=zXr_XR3lfiM&feature=related

回復 支持 反對

樓2講d野好正0.0
我by佢0,0

後備情人呢樣野係好難做架-.-
只會令到自己痛苦`

如果係我;我當初一定唔肯-,-'`
回復 支持 反對

各位大哥
如果她有所改變
我應否怎樣做?  
我愈對她冷淡
佢好似對我著緊左
唉-.-[[bao_13]]
回復 支持 反對

其實你想係佢身上要D咩先.
如果你想要佢真心咁同你一齊白頭到老,我就唔係咁樂觀,
如果你真係明 愛一個人唔一定要擁有, 愛一個人係要比幸福佢 既話, 你就會覺得冇咩大不了, 你可比諗下用咩身份, 點解對佢, 先可以令佢最開心, 最幸福, 唔一定要忘記, 亦唔一定要一齊, 你可以慢慢咁了解佢, 到左佢咩野都同你講既時侯, 你覺得你會好開心, 可以同佢分擔苦與樂, 而你又幫到佢既話, 佢一定會開心, 放鬆哂. 咁唔好咩?
回復 支持 反對

我睇#15 睇到去起雞皮
唔係話佢d野假 而係真係有種感覺 係心入面所講既野
我諗樓主 你都要多謝下佢 始終呢d記憶唔係每個人都願意拎番出黎講

如果要我比意見 咁我跟#15好了
你對佢冷 佢會對你著緊 只係因為 佢可能唔想冇左呢個玩具
當然 有時有d野 係可能真係某時某刻會變...但係你唔係同佢一次半次
而係你自己都知...係幾次
當然 最後一句 只可以講 你係接受到既
你係想付出既 冇人阻你 但係你唔好明白你身邊唔係剩係得佢
你有家人 朋友 如果 你希望冇曬呢d野既
你自己選擇
回復 支持 反對

原帖由 davaragon 於 2-9-2008 13:49 發表
我睇#15 睇到去起雞皮

從不說假話呢
好耐之前,我都係係戀板到問過同樓主想問的差唔多
但過左去ge,都過左去的,
回復 支持 反對