查看: 6357|回復: 52
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [悲觀mode?]gc版的黃昏?

夜晚見訓唔著 唔知做乜好就上黎亂吹幾句

[無聊字海注意]
唔知幾時開始
我估係舊年 又或者可能再早d
每日上gc版既時候
覺得新帖、甚至係新回覆都愈黎愈少
有時甚至一日得一兩個新回覆
睇見都覺得悶
心諗 :「點解睇黎睇去都冇野睇架 成個死城咁既款」
碌去頁底下面睇下有咩人係度既時候
分分鐘得果小貓34隻
初頭都仲話見到幾個on得算係比較密既人
後尾愈整愈少 真係幾乎人影都冇隻

人流何以會愈黎愈低呢?
我自己推斷既原因就如下:
1. gc既吸引力每況愈下
自從港版gc執左
大家要玩gc就逼住要玩台版gc
本身港版gc都已經有衝突架啦
兩地融合既話 發生衝突既機會又多左(?係掛我估)
嚇走哂d香港玩家

另外 就係角色出得愈黎愈多
多都未係重點
重點係唔平衡既情況愈黎愈嚴重
玩親vs 唔想比人屈機就要打幾百字既標題
例如係「不弓ap角咪爆技樹鎖寵c+」咁樣
(死啦 唔知係咪太耐冇開場玩 我諗標題既時候超級生硬orz)
真係冇咩癮
就算真係有人肯玩 對手又分分鐘出埋d屈機技
真2就狂出踢
莉就狂下z之類
搞搞下 連場都費事開黎玩
玩家數量自然日益減少
少左人玩 咁個版既人流又自然會流失

2. gc版既吸引力每況愈下
除左gc本身
gc版自己都要有吸引力
玩家先有動力上黎

幾年前 大約08年左右
當時gc版都幾熱鬧
起碼比起宜家呢個死氣沉沉既氣氛好好多先
大家都成日開post
版主又有時間管版、搞精華帖、搞多d活動
仲記得當年曾經有次版主招募
申請人都幾多下
無論係主版定分版 競爭都算激烈

講番近少少 去到10年
唔多記得當時呢度既人流如何
但起碼個版都叫做有生氣先
間唔中都會有活動玩下咁
想當年既復活節比賽 仲搞到有罵戰
搞到都幾大件事下
------------------------------------------------------------
講真
見到宜家gc版咁既樣
我竟然有d懷念以前有罵戰既情況
覺得:「嘛 至少都仲有人肯上黎講下野先啦
總好比宜家 人影都冇隻丫...」
咁當然我唔係鼓勵緊罵戰啦

點都好 大概gc版既命運就好似人生一樣
黃金時期過左去之後 就會開始沒落
最後慢慢咁消失
老實講 雖然我知gc版只係虛擬社會
就算冇左 都唔係一件大事
之但係唔知點解 我真係唔多忍心見到gc版就咁就沒落
如果可以做d乜野 令gc版多番些少生氣既
雖然我唔奢望gc版會再好似幾年前咁咁熱鬧
但係我都希望可以盡下力
(雖然我宜家都少玩左gc好多 不過gc版就每日都會上)
只係唔知以我一人之力 可以做到咩姐
我淨係識得上黎廢up幾句架昨...orz
唔知有冇人同我一樣 有類似既感受呢haha

最後 多謝大家花時間睇我係度發up風..lol
如果有興趣既 都歡迎大家討論下gc版沒落既原因 之類既話題
回復

版主開POST未免....
單講對戰:
強弱唔平衡,趕走大班老手
角色多,又要解轉職,新手又唔想入
另外你睇下樂古版咁少人都....
回復 支持 反對

你寫得dse文多搞到發個post都跟哂格式?lol

好啦回題
我可以補充你第2個原因
gc愈改愈不知所謂
可能官方係為左角色調節打任能力
令到角色vs失左平衡
於是一班新加入既玩家, 又或者係膚淺者
一窩蜂走去用d op既角色
照我觀察
而家vs既人
一係用拉4, 一係克1, 一係瑪4
根本唔會, 亦都唔識去用其他角
好可笑
gc自稱為擁有最多職業既game
結果人人都係用某幾隻角黎vs
完全享受唔到職業多元化既優點
係咁既情況下
好多職業都會俾人遺忘左
連歷久不衰既小劍場
竟然寥寥可數
我甚至已經見唔到人玩劍 (我自己都已經唔玩, 理由下面講)
可見gc真係沒落

另一點係因gc改版而失去既技術
係以前 (仲有港版果陣)
系統對於邊個打中邊個先既判斷係非常高明
角色係跳起普攻後落地前一定會有一剎那既空隙
高手就係靠果個不足一秒既空隙打中敵人
所以先可以創下不扣血殺人既神話
(而家都可以不扣血殺人, 不過係出技秒左你)
但改版之後
呢下空隙改到冇左
變相高手好低手好
總之就一齊中
你話高手點可以唔對隻game心淡
講真我以前全靠能夠完全掌握果0.幾秒既時間
係人地出招後但又未打中我之前先一步打中敵人
先可以玩到出神入化
將隻劍令去埋身肉搏但人地又完全打我唔中
但而家如果要打就唯有打一下走, 打一下走咁玩
唔係就會一齊扣血
所以我已經好少玩劍
改為玩萊3, 羅3, 克2呢d我從未見過人玩既角

係技術流失下
玩家根本唔會有討論
因為要學識用而家d角
真係一d都唔難
要學識點贏一場vs
就更加唔難
既然可以輕鬆贏人
仲使乜研究
使乜討論
就算討論都應該討論開邊招技好, 又或者邊隻寵勁啦
而呢d討論
基本上係唔會有新既討論空間
技就得咁多招, 寵就得咁多隻
d人見上面已經有人回左model answer
咪唔回囉
根本唔算討論
就是這麼簡單~
回復 支持 反對

回復 2# 柚木共睹
版主都係會員黎架姐
而且就算我唔開post
都唔代表現實唔存在呢d問題

回復 3# clarence2468
下 咩格式-.-

講真我堅係好耐冇玩過街場vs
下下要諗標題兼等人真係好麻煩-.-
又費事撞到冇品人
玩黎都係哂氣兼激氣 冇咩樂趣可言
所以我都唔知宜家vs情況係點
等我有興趣既時候留意下先

乜原來宜家跳攻落地冇左空隙咩
我真係完全冇留意到

克2我之前都有見過人玩
不過佢係玩下z 想狂插我姐..
都係冇意思
回復 支持 反對

所以我已經好少玩劍
改為玩萊3, 羅3, 克2呢d我從未見過人玩既角
clarence2468 發表於 30-6-2013 04:26

已被神手無無視
回復 支持 反對

好啦回題
我可以補充你第2個原因
gc愈改愈不知所謂
可能官方係 ...
clarence2468 發表於 30-6-2013 04:26

耳~高手wor....玩克2
回復 支持 反對

好啦回題
我可以補充你第2個原因
gc愈改愈不知所謂
可能官方係 ...

只要冇講話禁ap,amp,寵,mp4,拉2,莉,你先可以見到咩係高手,PS講真我唔mind TW D人佢地都多我高手唔用屈機角都可以好屈機,如真愛拉思及萊羅克,都佔1/3角色。我真係玩得好開心。不過比例係5:6:4:2:3:5萊恩最少人玩。所以我逢見PVP有人用萊恩都有一份親切感。
回復 支持 反對

遊戲有問題,討論區自然會被牽連。
當一個人對個隻Game冇晒興趣既時候,
仲點會有心情去討論一隻自己唔想玩既Game呢。
而且GC既合拼服又唔似其他game港澳台3合1服咁成功,
另外我認為只有港台服愈黎少人玩,唔見得其他地區既gc死氣沉沉。
回復 支持 反對

回復 7# hungpuichoi
唔係好明
點解標題冇講禁ap之類果堆野就會見到高手?

回復 8# 正紫月
嗯 的確係
你有玩其他地區既gc?
我自己就冇玩過
或者可能唔同地方既文化都唔同
其他地區d玩家比較有品 / 官方更新冇咁離譜
所以人流先同港台服差咁遠
回復 支持 反對

我覺得一隻game做唔做得住(起碼熱唔熱鬧)
係有以下幾個因數

官方方面
1.遊戲創意
2.遊戲平衡度
3.官方玩家的關係
4.金錢在遊戲中的能力

玩家方面
1.玩家質素
2.玩家交流
所以一出果時真係好多人玩
而gc其實都唔差
如果唔係都唔會做到7年(7定8?)

但係係其他方面就真係強差人意
遊戲平衡度一開始御3家果時其實唔錯(尤其打任)
至於e+真係唔洗多講

官方玩家的關係方面
m....
.............
....................
e+台灣gm係邊個......

金錢在遊戲中的能力
魔珠,成長裝,地矛,寵.......
6卡位,100%斷魔,35%爆......
唔好同我講85有鐵龍裝
升到85都唔會點玩果個角la
本身創意唔錯(而且幾好玩)
只係一入場就成堆小學雞
起碼分數已經大打折扣
而e+gc的玩家質素
唔好講新手
連老手都有唔少對遊戲都一知半解(睇下巴哈d蕾4貼...)
pvp打唔贏又串又嘈
又台9又港9
(重申本人唔支持單方面對某地區全部人先入為主)

而玩家交流
e+gc打任識打的話
90%的地圖都可以單刷到
(唔似以前6條友打卡狗都比條巴龍清晒.....)
系統上又冇交易功能
加上gc的遊戲上又比其他game的交流低
(入房game好多時都係敢)
玩家對遊戲本身向心力低
自然容易流失
論壇係比玩家交流心得的地方
對一批高質素玩家有很大需求
如果高質素玩家少
心得貼也會少
到最後只會連問問題的玩家也會離開
做成冇人問post

至於話題方面其實唔係有太大問題
只要有高質素玩家
心得貼就會不斷出現
就好似2kf fez敢
對不同戰場的心得打法係不斷有新發現
(可憐一隻高質素game 到最後都係汁左....)

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
小雪冰 + 1 (遲來的bravo)很有見地

查看全部評分

回復 支持 反對