樂古Nakuz

標題: [原創捉捉] 惡靈古堡 外傳 之 惡靈重現(二十一) 釋出 ! [打印本頁]

作者: 汪滔滔    時間: 4-7-2007 17:39
標題: [原創捉捉] 惡靈古堡 外傳 之 惡靈重現(二十一) 釋出 !

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

作者之言 :

雖然這兩年來我己投身高考,
並放下了所有AOC的劇情製作,
卻發現久沒更新的本劇仍受歡迎,
現在高考可說是完成得七七八八,
為答謝各玩家們不捨不棄的支持,
現於純數考試後抽空付上此版本。

惡靈古堡 外傳 之 惡靈重現(二十一) 汪滔滔 注.zip (167 KB, 下載次數: 2091)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

遊戲簡介 及 說明 :

本遊戲參考 舊版惡靈古堡 ,
加入了 RPG 殺敵升級 , 解任務 ,
主角制 , 僱兵制 特點重新製作 ,
遊戲緊張刺激 , 希望各位喜歡。

本劇最後版本為 ( 二十一 ) ,
如有懷疑 作幣檔 / 遊戲中 BUG ,
不妨直接從以下途徑聯絡本人 :

MSN : wongfutszto@hotmail.com ;
E-MAIL : wongfutszto2002@yahoo.com.hk .

有關惡靈外傳 (捉捉) 的教學文章 :

惡靈新手教學 ( 惡靈 人/鬼 基本資訊 ) ~> --暫缺--
惡靈新手教學 ( 惡靈各兵的使用方法 ) ~> 請按我 ( 感謝 kitkit 提供 )
惡靈新手教學 ( 惡靈小文 - 部分分析 ) ~> 請按我 ( 感謝 低手~ 提供 )
惡靈進階教學 ( 惡靈弓兵快速屈兵法 ) ~> 請按我 ( 感謝 kitkit 提供 )
惡靈進階教學 ( 惡靈步兵速殺 750法 ) ~> 請按我 ( 感謝 peter 提供 )
惡靈高階教學 ( 人 ) ~> 未完成
惡靈高階教學 ( 鬼 ) ~> 未完成

劇情資料 :

惡靈古堡 外傳 之 惡靈重現(二十一)

由  汪滔 , 汪瀝 , 汪淶  製作

完成日期 :  10-4-09

提示:

>>>> 1-6p <<<<

(1)勝利條件:

1-6p有2個勝利條件:55分鐘內生存 或 
            8p的惡靈古堡被毀
  〔*只要主角一死,該遊戲者的其他部隊都會歸還賣主〕

(2)殺敵與升級:

1-6p每殺敵1人會 +1攻 
           +1血 
           +1金
1-6p殺敵100後可以二轉(在地圖最下方會有顯示)
1-6p殺敵550後可以三轉(在地圖最下方會有顯示)

(3)僱兵與戰犯:

有一定的金錢數量才可買兵或釋放戰犯,
戰犯會不顧一切地去攻擊  " 惡靈古堡 "  。

(4)發射 核彈 與
   發動監獄 基地自爆:

有足夠金錢就能向惡靈古堡發射核彈,
或在〔阿基底拉監獄〕啟動基地自爆。

(5)二轉的附加能力:

有些二轉是有附加能力的,
如按時間加血或加攻擊力。

(6)三轉的特殊能力:

由於三轉的轉職條件極為苛刻,
故三轉除了本身的能力極強外,
每個三轉也有不同的特殊能力,
想知道的話便自己親自試試吧!

(7)根據地的能力增強:

1-6p是不同地方所派出的勇士,
當回到自己的根據地便會增強能力:

1p:沙底隆 (+1hp/3s)
 2p:蒙古  (+1hp/3s)
 3p:阿基底拉(+1hp/3s)
 4p:格拉維爾(+1hp/2s)
 5p:神廟  (+1hp/3s)
 6p:諾曼第 (+1hp/3s)

>>>>  8p  <<<<

(1)勝利條件:

8p 勝利條件:在55分鐘內殺死1-6p

(2)G病毒基本資料:

G病毒有5種形態:
10分鐘進化成G病毒第2形態
20分鐘進化成G病毒第3形態
30分鐘進化成G病毒第4形態
45分鐘進化成G病毒終極形態
〔2-5會形態 加攻 和 加血〕

(3)G病毒複製實驗室:

8p的城中右側有一〔G病毒複製實驗室〕,
故名思意,複製實驗室就是用作複製兵之用,
而只要善用複製實驗室的話便會使勝率大加!

(4)亡靈軍隊的呼喚:

8p城最北方有一祭壇,
每當有一勇士俾殺死時,
該勇士就會被作為祭品,
獻給亡靈呼喚亡靈大軍!

>>>>1-6、8p<<<<

(1)隱藏劇情:

自從第八版開始將會不斷加入〔隱藏劇情〕,
1-6p和8p也設有不同的〔隱藏劇情〕,
〔隱藏劇情〕當然要由玩家們自己去發掘吧!

(2)版權所有:

*版權所有,翻版必究。
如未經創作人書面同意,
不得以任何方式或語言,
仿裝本遊戲部份或全部。

重要資訊:

(1)遊戲設置:

1-7p 設置 TEAM 1
  8P 設置 TEAM 2

資源    :標準 / 最低
難易度   :最易 / 易 / 標準
顯示地圖  :已探索 / 標準
遊戲開始時代:標準 / 黑暗時代

*需用〔鎖定隊伍〕

(2)8p的文明加成:

為增加遊戲變化及玩法,
遊戲者八支援隨機文明,
即各文明擁有額外加成:

土耳其  火炮塔 HP+250% G病毒變種形態 ATx10
     研發 砲兵、帝王時代
不列顛  嗜血獵人 ATx5 HPx3 海塔、瞭望台 AT+2
     研發 義勇騎兵
中國   拉登 HP+50% ATx2 惡靈的祭品 +1
     研發 火箭技術、重型神風船
日本   暴君U-113 AT+25% 嗜血忍者 AT+25%
     研發 彈射器、精銳日本武士、封建時代、城堡時代、帝王時代
匈奴   軍火庫 HP+50% 投石器 HPx10 呼喚馬面人 所需祭品-1
     研發 品種
西班牙  暴走僵屍 HPx2 ATx2 複製實驗室、生化研究所 建造時間-50%
     研發 霸權
波斯   變種巨象 ATx2 惡靈古堡 HPx2
     研發 象伕、精銳戰象、耕種技術
法蘭克  殺人王術卡 HPx2 ATx4
     研發 倒鉤斧、精銳擲斧兵
阿茲特克 變種獵豹 HPx2 ATx2
     研發 榮冠戰爭(遊戲時間11分鐘)、精銳豹勇士
拜占庭  塔類建築物、惡靈古堡 HP+400% 呼喚賤矛兵 所需祭品-1
     研發 重型火戰船
哥德   幽靈劍俠 HP+20% ATx2 開始時呼喚 幽靈刺客
     研發 精銳哥德衛隊
馬雅   變種獵鷹 HPx2 ATx2 
     研發 黃金國、精銳鷹勇士、追蹤技術
條頓   植物怪 HP+33% 毒植物怪 AT+33% 惡靈古堡、咀咒之塔 AT+33
     研發 炮門垛口、精銳條頓武士
塞爾特  千年木乃伊 HP+20% 木乃伊 HP+10%
     研發 塞爾特狂熱、精銳松藍武士
維京   G病毒第一形態 AT+20% 步兵鬼王 HP+2% 
     研發 精銳狂戰士、狂暴戰士幫、封建時代、城堡時代、帝王時代
蒙古   重型衝撞車 HPx2 囚禁在蒙古的叛國者 數量+5
     研發 鑿岩機、指拇環
韓國   G病毒第五形態 ATx2 大蟑螂 HPx3 ATx2 嗜血僵屍 HPx2 ATx2
     研發 投擲器、精銳馬戰車、大型箭塔、城堡時代、帝王時代
薩拉森  僵屍狼、僵屍犬、HPx2 ATx2 呼喚破壞者 所需祭品-1
     研發 狂熱、重型弩炮戰船、航海技術、船塢

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

其他資訊:

(1)傭兵系統:

快馬    10金
輕裝僱傭兵 10金(生命值恆減二,上限為三)
重裝僱備兵 20金(生命值恆減二,上限為三)
壞鄰居   20金
神之弓   20金
重戰象   45金
火炮    45金
重炮    50金
破壞王   50金
連弩兵   60金
戰矛兵   60金
羽箭手   60金
坦克    90金
肉盾   150金
弩砲   200金

破壞者   80金(可重複買,無上限)

(2)有關8p的鬼王:

7p必須要是8p的敵對角色,
8p的鬼王會在不同時間釋放,
把其打倒1-6p會獲得黃金:

暴走僵屍    50金
大蟑螂     50金
嗜血僵屍    50金
千年木乃伊   50金
變種獵豹    50金
變種獵鷹    50金
殺人王利卡   50金
嗜血忍者    50金
嗜血獵人    50金
僵屍狼     50金
變種巨象   100金
植物怪系   150金
G病毒1-4型態 150金
幽靈劍客   150金
暴君U113 200金

(3)釋放戰犯資料:

在地圖的最上方有一〔監獄〕,
在那裡1-6p可以釋放戰犯,
而釋放戰犯須付定量的保釋金:

釋放 戍級戰犯  50金
釋放 丁級戰犯 150金
釋放 丙級戰犯 350金
釋放 乙級戰犯 500金
釋放 甲級戰犯 750金

(釋放戰犯是勝利的重點
 釋放戰犯是賭博性攻擊)

(4)核彈與基地自爆:

在地圖的最上方有一〔監獄〕,
在那裡可以啟動〔基地自爆〕,
或〔發射核彈〕(只限一次)。

(a)〔發射核彈〕:
    付足錢後,核彈發射員便會
    向8p惡靈古堡發射核彈,
    當核彈成功擊中該目標後,
    會傷害該區二萬五生命值。

(b)〔基地自爆〕:
    當啟動了〔基地自爆〕後,
    導彈發射員便會發射導彈,
    其目標就是阿基底拉監獄,
    並造成該區五千點的傷害。

而啟動上述事件須付定量金錢:
啟動〔發射核彈〕  1000金
發動〔基地自爆〕    50金

(5)遣兵系統:

遣兵系統於十八版加入,
條件是付出相應的金錢,
7p便會以此招兵買馬,
並向指定的地點作增援,
軍隊覆沒後可再次調遣。

調遣   聖騎士團   增援 君士坦丁堡 城西上路:25金
調遣 駱駝騎兵團 增援 君士坦丁堡 城西下路: 5金
調遣 韃靼騎兵團 增援 君士坦丁堡 城北中路:10金
調遣  騎士團  增援 君士坦丁堡 城東上路:15金
調遣   馬騎弓兵   鎮守   蒙古部落    城中 :15金
調遣   蒙古突騎   增援   蒙古部落   城東上路:20金
調遣   白衣衛隊   鎮守   神廟城西    沙漠 :15金

------------------------------------

以下是聯絡我的方法 :
MSN : wongfutszto@hotmail.com
E-mail : wongfutszto2002@yahoo.com.hk
如有任何本劇 問題 或 Bugs , 聯絡我 ! 多謝 !

------------------------------------
作者: 傻Kk    時間: 4-7-2007 21:08
真是很精彩的劇 有很多隱劇我也未發現喔,努力中...
作者: 已經被他人使用    時間: 4-7-2007 22:36
玩得好爽呢~e+大把人開惡靈tim~
作者: 青山院長    時間: 4-7-2007 23:02
都唔知點整停個抽獎機= =
d馬唔停
作者: 汪滔滔    時間: 5-7-2007 00:05
" 點算 我開場玩十七比人話我出作弊檔 11= =

p.s 你個舊帳號呢= =? 唔要可以送比我 "

你叫佢自己上黎 Nakuz 睇下未得 lo = =+
個舊 acc ... 你慢一步了 , 已經俾左我細老 ^^"

" 真是很精彩的劇 有很多隱劇我也未發現喔,努力中... "

講真 ... 隱劇唔多 ... 不過都多謝你對個劇 ge 支持先 ^~^"

" 玩得好爽呢~e+大把人開惡靈tim~ "

係未架 ... =3=?
係就多謝你先啦 >v<"

" 都唔知點整停個抽獎機= =
   d馬唔停 "

總之係四塊毛毯上面都放求其一隻士兵就得 ...
有咩問題可以再問 ^^"

*p.s : 如果大家玩後覺得有問題可以係度討論 ,
          例如某一方強弱不平衡 , 或有 bugs ,
          就算係打錯字 ... 都可以係度講出黎 ,
          仲有任何新手問題 , 都歡迎在此發問 ,
          總之有咩問題唔怕問 ... 除有關隱劇 ^^"
作者: keroro12345    時間: 5-7-2007 01:19
我想問下改左d 咩 or + 左d 咩
作者: 吉村春代子    時間: 5-7-2007 08:31
係囉改左d咩姐 --點解唔講 -
作者: [H]bunbunbunbun    時間: 5-7-2007 11:34
我覺得而家鬼好好好屈= =
頭先一開始就複製豹勇同木乃伊
再加哥衛
高速拆城殺人-,-
作者: 汪滔滔    時間: 5-7-2007 16:02
" 我想問下改左d 咩 or + 左d 咩 "

&

" 係囉改左d咩姐 --點解唔講 - "

既然大家都想知 ... 咁我就簡略講下 ^^

1) 修正已知 bugs :
    4p 買唔到火炮 ,
    1p 壞鄰居無啦啦自殺 ,
    某 p 三轉後未有能力加強 ...

2) 調整 8p 鬼王能力 :
    僵屍狼/犬 攻擊力 增至 1500/100 ,
    嗜血忍者 攻擊力 增加 130 ,
    殺人王利卡 攻擊力 增加 40 ,
    變種獵鷹 攻擊力 增加 5 .
    幽靈劍俠 攻擊力 增加 250 ...

3) 少許的地形變動 , 及修正 bug 地 ...
    警局向上出口的缺口 ,
    沙漠的金字塔被圍上古石頭像 ,
    一些極微少且難察覺的錯誤地形 ...

4) 平衡 1-6p 一轉 , 二轉 , 三轉 的能力增加 :
    擲斧兵 hp 1/6s , at 1/10s ,
    劍兵勇士 hp 1/5s ,
    西徐亞的野女人 at 1/3s ,
    火槍兵 hp 1/6s , at 1/5s ,
    基特巴狄克 hp 1/10s , at 1/1s ,
    查理曼 hp 1/4s , at 1/2s ,
    首領荷夫 hp 1/6s , at 1/1s ,
    艾西特 hp 1/1s , at 1/4s ,
    神弓手 hp 1/3s ,
    精銳長弓兵 at 1/4s ,
    農家女貞德 hp 1/5s , at 2/1s ,
    精銳土耳其火槍兵 hp 1/3s , at 1/2s ,
    三轉回血量增加 ...

5) 增加少量隱劇 , 及微調舊隱劇 ...

6) 8p 新增區城 :
    生化研究所 ,
    體力回復裝置 ...

7) 平衡 8p 亡靈軍的能力 :
    精銳哥德衛隊 hp -100 ,
    矛兵 at +4 ...

8) 新增 1-6p 可買兵種 :
    戰象 , Max1 , at +100 ...

9) 新增 8p 兵種 :
    運輸船 , Max 1 , 1/30s , hp +2900 ,
    戰船 , Max 10 , 1/4s ,
    神風船 , Max 3 , 3/15s ,
    輕騎兵 , ????????????????????????? ...

10) 新增系統 :
      當某 p 離開遊戲後 , 其金自動轉給下一 p ...

應該差唔多 ... 仲有 d 可能唔記得左 , 講住咁多先啦 ^^"

" 我覺得而家鬼好好好屈= =
   頭先一開始就複製豹勇同木乃伊
   再加哥衛
   高速拆城殺人-,- "

嗯 ... -.-
我玩過後都覺得豹勇的確係過分左小小 ,
可能會改返做未精豹 ...
呢個亦都係我遲遲未更新惡靈的原因 ,
因為 17 裡面太多野要平衡 ...
但係我單機有時真係估唔到多人連線時的影響 ,
而木乃伊呢 ... 應該同拉海差唔多能力 ...
不過如果真係太屈 ... 我都會作出調整 ,
而哥衛呢 ... 就已經減左血 ... 應該冇咩問題。
記住有咩問題就出聲 ...
因為我估到可能會有不平衡的發生。~"~
作者: 老※虎    時間: 5-7-2007 17:12
之前唔係話個會改左唔比人封出兵位既咩.....
結果又係比7p塞住之後二轉就死左.....
作者: tftfboy    時間: 5-7-2007 20:57
thz very much
作者: tftfboy    時間: 5-7-2007 21:03
how to win??
作者: rewq    時間: 6-7-2007 01:25
出埋18佢....+大量隱劇先終結
作者: 汪滔滔    時間: 6-7-2007 02:32
" 之前唔係話個會改左唔比人封出兵位既咩.....
    結果又係比7p塞住之後二轉就死左..... "

對於呢個問題 ... 可能會係 (十八) 先作解決 ,
原因在於較早前已經設下指派 7p 物件離開出兵位 ,
但可能是因為多人連線的原故 ,
在單機模式中可行的指派觸發完全無效 ,
造成的不便請各位諒解 , 或許會設下移除區域吧 ... ~"~

" 改左2p轉唔到信長未? 11
QUOTE:
原帖由 老※虎 於 2007-7-5 17:12 發表
之前唔係話個會改左唔比人封出兵位既咩.....
結果又係比7p塞住之後二轉就死左.....

咁咪好lo 你死左d金又可以送比我lo T^T
   意見:都係果句 升左運輸船d速佢=3=" "

其實之前 2p 唔係轉唔到織田 ,
只係要去轉擲斧兵果度轉 ... ="=
呢個 bug fix 左了 , 不過唔記得左打出黎 ,
因為真係 fix 左太多 bugs 了 ,
應該係因為之前人手製 + hand mouse 的問題吧 =3=

至於運輸船呢 ... 乜真係唔夠快咩 @@?
對比起正常兵/王 , 測試過後應該係快好多的 ,
雖然水路唔多 , 但係如果運 G仔 同 植植果 d 慢王 ,
應該會幾方便下 ... 不過升速呢個問題 ... 都可以諗下 ... =v="

" thz very much "

唔使多謝 ... 你鐘意玩我反而多謝你 tim >v<"

" how to win?? "

其實第一頁有寫到 ...
.... 提示:
>>>>>1-6p<<<<<

(1)勝利條件:

1-6p有2個勝利條件:55分鐘內生存 或 
            8p的惡靈古堡被毀
  〔*只要主角一死,該遊戲者的其他部隊都會死亡〕...

>>>>> 8p <<<<<

(1)勝利條件:

8p 勝利條件:在55分鐘內殺死1-6p

" 出埋18佢....+大量隱劇先終結 "

^^ ... 睇情況啦 ...
手頭上都有幾多劇要跟 ... ^^"
如果真係得 ge 話 ... 可能真係會以大量隱劇作終結 ...
不過日後 ge 事 ... 冇人知係點 ... 11 ...
作者: 傻Kk    時間: 7-7-2007 16:15
原帖由 汪滔滔 於 2007-7-6 02:32 發表
" 之前唔係話個會改左唔比人封出兵位既咩.....
    結果又係比7p塞住之後二轉就死左..... "

對於呢個問題 ... 可能會係 (十八) 先作解決 ,
原因在於較早前已經設下指派 7p 物件離開出兵位 ,
但可能是因為 ...

到目前我連 1個隱劇`我也發掘不到
作者: keroro12345    時間: 7-7-2007 18:13
8P 本來已經好易玩..好易羸.....宜家仲要整到 8p 個堡有成82xxx hp ....我想問下點玩 ? 仲有意思嗎?
作者: 汪滔滔    時間: 7-7-2007 20:44
" 到目前我連 1個隱劇`我也發掘不到 "

假如你說的是新加的隱劇 ...
的確 ... 呢一版唔注重隱劇 ...
所以只係加左少少咁多 ^^"

假如你說的是舊有隱劇 ...
我諗玩多幾場都會搵到 d ... ~"~

" 8P 本來已經好易玩..好易羸.....宜家仲要整到 8p 個堡有成82xxx hp ....我想問下點玩 ? 仲有意思嗎? "

等我一步一步同你慢慢分析 ... ^^+

第一 , 你說 " 8P 本來已經好易玩..好易羸..... " ,
雖然我唔否認 8p 一開始係有絕對優勢 ,
但我想你說這句 ... 完全是因為玩家問題 , = =+
因為在正常情況下 , 在 12 分鐘之前 ,
1-6p 根本唔應該有人死 ... 但我看到的 , 不是。

第二 , 你又說 " 宜家仲要整到 8p 個堡有成82xxx hp .... " ,
我想問 , 正常情況下 , 8p堡 幾時有成 " 82xxx hp " ,
假如真的有此 觸發 , 你又知否其代價 ?
假如你真的知道整個所謂的 真相 , 我想你定不會這樣說 ... ^^"

再者 , 你更說 " 我想問下點玩 ? 仲有意思嗎?   "
明顯地 , 你完全不明白整個情況的來龍去脈 ,
由於此觸發有關於隱藏劇情 ... 我不便詳述 ,
但有件事我不得不提 , 就是即使 8p堡 無限血 ,
1-6p 一樣有絕對可能勝出 , 更何況只是 " 82xxx hp " 罷了 ...

題外話 , 如果你有認真的留意 1-6p 的強化 ,
最多也只是說 生化研究所 產生不平衡 ...

最後 , 我想說的是 ... 以上全部只是客觀分析 ,
絕無任何冒犯之意 , 因為解答問題是我身為作者的責任 , ^^~
如果再有任何意見 , 不用留情 , 不妨直言。
作者: keroro12345    時間: 7-7-2007 22:53
我岩岩先玩17....我唔知佢 + 血要有咩代價...
不過我想問...如果我打緊堡....8p個堡剩返1xxx... 咁有冇方法可以即時(要快) + hp ? (任何代價)
作者: keroro12345    時間: 7-7-2007 23:30
原帖由 可憐的小皮旦 於 2007-7-7 15:07 發表

8p唔易玩邊有人玩

如果 8p 好易羸...我諗未必有咁多人做1~6p....因為未出17之前好多人玩16都爭做 8p  ( 冇惡意 )
作者: 青山院長    時間: 7-7-2007 23:35
原帖由 keroro12345 於 2007-7-7 15:30 發表

如果 8p 好易羸...我諗未必有咁多人做1~6p....因為未出17之前好多人玩16都爭做 8p  ( 冇惡意 )

自願做8p d人通常係已經識玩
作者: dmk    時間: 7-7-2007 23:41
8p開波時已有秒殺能力...block路..隻王可以2 hit ko人(唔止一個,都唔係新手)
有o的識玩o既仲一波爆埋石像塔= =要搵野護/放隱o的
1-6應該多血少少.呢個係我o岩o岩幾玩左幾個鐘o既感受
作者: 青山院長    時間: 8-7-2007 00:11
我做5p的時候成日都合唔席德T_T
同埋合左席德之後,是否1秒扣2血?
p.s.這真是8p的詛咒!?@@
作者: 低手~    時間: 8-7-2007 11:54
唔可以咁計!!!
evo係對戰,
惡靈係捉捉,
亦唔可以用一次半次做例,
不如做過個統計,
咁先有用
作者: dmk    時間: 8-7-2007 14:22
可以整多o的有時間性(定時出現)o既祕道,8p不能入.
1~6p可以行,但唔可以唔出o黎.封道時要死.咁樣會唔會好o的= =?
作者: 汪滔滔    時間: 8-7-2007 14:40
" 8p開波時已有秒殺能力...block路..隻王可以2 hit ko人(唔止一個,都唔係新手)
   有o的識玩o既仲一波爆埋石像塔= =要搵野護/放隱o的
   1-6應該多血少少.呢個係我o岩o岩幾玩左幾個鐘o既感受 "

無可否認 , 8p 開始已經有秒殺能力 ,
但只在於 鬼王 , 而最大問題係 ,
1-6p 會走過來跟你隻 鬼王 單挑嗎 ?
即使 8p文明 為最高步速的 塞爾特 ,
12 分鐘前其步速都與 1-6p 有一段距離 ,

即使 " 隻王可以2 hit ko人 " ,
都要你有機會打到 1-6p 先得 ... =.=

" block路 " 係 8p 其中一種戰術 ,
既然唔夠你跑 ... 就梗係要封下路 ,
但係封路都封唔到一世 , 則係話 ,
你封路都係用兵封 , 一係就用王封 ,
用兵封的話 , 則係俾兵 1-6p 食 ,
用王封的話 , 又易俾 1-6p 拉走 ,
所以唔係一定幫到 8p 殺 1-6p  ...  =_=

跟住落黎我就有少少睇唔明 ...
" 有o的識玩o既仲一波爆埋石像塔= =要搵野護/放隱o的 "
可能係我自己的理解能力低 ,
我真係完全唔明呢句 ge 內容 ,
可唔可以詳細少少解釋下 ... 我再解答 ~"~

" 1-6應該多血少少.呢個係我o岩o岩幾玩左幾個鐘o既感受 "
講到 e 到 , 我可能明白你產生誤解的原因 ,
請問你玩果幾個鐘之中 , 有否曾當 8p @@?
假如你曾當 8p , 可能你就會認為 1-6p 應該減血 ...
不要輕看一開始 1-6p 只有小兵一隻 ,
但只要用得其所 , 想要建立軍隊也有可能 ,
假如你真的有當過 8p , 我想你一定明白 ^^+

" 我做5p的時候成日都合唔席德T_T
   同埋合左席德之後,是否1秒扣2血?
   p.s.這真是8p的詛咒!?@@ "

你說 " 我做5p的時候成日都合唔席德T_T " ,
意思係 合唔到 定係 你自己唔合 @@?
至於 " 同埋合左席德之後,是否1秒扣2血?" ,
我 check 完觸發後 ... 以上問題都沒有 bug ,
" 1秒扣2血 " 到底是甚麼問題 ?
由於這涉及隱劇 ... 不知可否 add 我 msn 詳談 @@?
msn : wongfutszto@hotmail.com

" 1-8p實力平等既話絕對唔會咁lo
   如果8p實力太強咁都無計
   唔通玩evo 8p勁1-7p成皮 咁8p屈哂機 你就可以賴evo呢個劇整得唔好? evo係垃圾劇? "

&

" 唔可以咁計!!!
   evo係對戰,
   惡靈係捉捉,
   亦唔可以用一次半次做例,
   不如做過個統計,
   咁先有用 "

呢個問題留返俾你地討論 @@+

" 可以整多o的有時間性(定時出現)o既祕道,8p不能入.
   1~6p可以行,但唔可以唔出o黎.封道時要死.咁樣會唔會好o的= =? "

我諗呢個提議實現的可能性不高 ... ~"~
讓我解釋 , " 有時間性(定時出現)o既祕道 " 係整到 ,
" 8p不能入 " 這個就真係有難度 , = =+
難道要 摧毀區域 ? 那如果 1-6p 拉王怎麼辦 =.=?
即使只是用 停止單位 , 也會令 8p 無所適從 ,
最大問題是 , 基本上 8p 有開路能力 ,
只是一直也沒有很多人懂得運用而已 ... ~"~
作者: ko樂古    時間: 8-7-2007 17:17
hihi我一直都勁仲意玩你ga惡靈系列,因為e個劇有別於一舨捉捉(一舨係得個跑字,萬無目的=,=)

惡靈就好好多,又識變身同買兵隱劇勁多,><永遠支持你11;;不過聽到今次又好似16咁改左d

隱劇需要,==又要估估下 24,同可唔可似講下個生化實驗室有咩作用?同點用。

得閒同我玩場,教下我一d隱劇:lol

aoc id:傳說之劍技燕返
作者: 青山院長    時間: 8-7-2007 17:59
生化實驗室<8p幸運大抽獎,有機會中民兵,精豹,輕騎兵,艾息等
作者: 汪滔滔    時間: 8-7-2007 19:02
" hihi我一直都勁仲意玩你ga惡靈系列,因為e個劇有別於一舨捉捉(一舨係得個跑字,萬無目的=,=)

惡靈就好好多,又識變身同買兵隱劇勁多,><永遠支持你11;;不過聽到今次又好似16咁改左d

隱劇需要,==又要估估下 24,同可唔可似講下個生化實驗室有咩作用?同點用。

得閒同我玩場,教下我一d隱劇:lol

aoc id:傳說之劍技燕返 "

多謝支持呀 >v<"
其實呢 , (十七) 改過果 d 舊隱劇得好少 ...
只係有 d 過份不平衡先要改改 ,
所以應該唔使估估下 ge ^~^"

至於生化實驗室果度 ,
好似好多人都唔明點用咁 ... ~"~
睇黎下一版要係任務提示到加了 ,
不過都係到講多次啦 , 因為用法好簡單 ,
只要係四塊毛毯上面都放一隻任意士兵就得 ...

其實得閒我都有上 Nakuz IP-Exchange 到玩下架 ...
不過同你玩過 , 你都唔會知 ^o^"
都見過你幾次 ... 幾好丫 ... 有品又幫拉
不過隱劇問題 ... 我就不便多言了 ^^"

" 生化實驗室<8p幸運大抽獎,有機會中民兵,精豹,輕騎兵,艾息等 "

其實仲有的 ... 唔只咁少 ... ^^
不過精豹就真係有 d 唔平衡 ...
下版應該會改為未精及減攻 ,
今版抽中時便盡量享受吧 ^_^"

作者: youknowwho    時間: 10-7-2007 19:04
d戰船竟然俾d弓屈死哂
同埋想問下到底有幾多隱劇?
作者: 低手~    時間: 10-7-2007 20:12
我估汪滔滔唔會廣,
但係我可以估下,
有30個左右.
(我都玩左>50場)
作者: dmk    時間: 10-7-2007 21:36
原帖由 低手~ 於 2007-7-10 20:12 發表
我估汪滔滔唔會廣,
但係我可以估下,
有30個左右.
(我都玩左>50場)

我一次都未出過=.=
作者: 低手~    時間: 10-7-2007 21:42
您玩幾十場八場,
一定有一個半個玩隱劇,
您可以問問佢地
作者: 亂世之奸雄    時間: 10-7-2007 23:05
呢排無咩玩惡靈...

無啦啦諗到隻船運緊王果陣 , 架船比人打爆左....11
作者: 別問.我是誰?    時間: 11-7-2007 16:18
你地睇下個地圖幾鬼死靚~
樓主製劇真係勁 ==
作者: 亂世之奸雄    時間: 11-7-2007 23:51
原帖由 可憐的小皮旦 於 2007-7-11 06:22 發表

試過了..
真悽惊..
隻雙手劍入左.. 行出左小小 比7p架火炮呯左十幾野瓜左

慘慘=3=
咁樣英名一世既皮旦就送左300金

這叫抵死-.-...
作者: 別問.我是誰?    時間: 12-7-2007 00:52
原帖由 亂世之奸雄 於 2007-7-11 23:51 發表

慘慘=3=
咁樣英名一世既皮旦就送左300金

這叫抵死-.-...

有冇人知隱劇有幾多個???
作者: 豐爺    時間: 12-7-2007 12:41
我第一次發帖
支持大大的劇作
作者: 亂世之奸雄    時間: 12-7-2007 13:56
原帖由 別問.我是誰? 於 2007-7-12 00:52 發表

有冇人知隱劇有幾多個???

我無計過...不過一定有雙位數咁多(無講過咁解
作者: 汪滔滔    時間: 14-7-2007 21:15
" 試過了..
   真悽惊..
   隻雙手劍入左.. 行出左小小 比7p架火炮呯左十幾野瓜左 "

雙手劍行得咁快都入 ...
真係抵你死 @v@"

" 你地睇下個地圖幾鬼死靚~
   樓主製劇真係勁 == "

唔好咁讚我 ,
我會驕架 a_a"

" 我第一次發帖
   支持大大的劇作 "

多謝你獻出你 ge 第一次 a"a+
作者: 別問.我是誰?    時間: 15-7-2007 20:16
樓上又厄post

樓主整隱劇個陣有冇諗住公開的???
作者: 汪滔滔    時間: 16-7-2007 13:50
" 你地睇下個地圖幾鬼死樣衰~
      樓主製劇真係廢到無倫 ==

唔想驕傲? 我幫你 "

關於呢個問題 ...
留返俾你地慢慢討論 -v-"

" 樓上又厄post

樓主整隱劇個陣有冇諗住公開的??? "

嗯 ... 呃得好出面 A_A
至於隱劇 ... 聽個名都知係唔會公開啦 a"A+
作者: 別問.我是誰?    時間: 16-7-2007 20:29
原帖由 汪滔滔 於 2007-7-16 13:50 發表
" 你地睇下個地圖幾鬼死樣衰~
      樓主製劇真係廢到無倫 ==

唔想驕傲? 我幫你 "

關於呢個問題 ...
留返俾你地慢慢討論 -v-"

" 樓上又厄post

樓主整隱劇個陣有冇諗住公開的??? "

嗯 ...

點解你開頭會有整隱劇呢個念頭??
作者: 低手~    時間: 16-7-2007 21:07
估係因為平衡兩方實力or冇人玩
作者: 汪滔滔    時間: 16-7-2007 22:53
" 點解你開頭會有整隱劇呢個念頭?? "

&

" 估係因為平衡兩方實力or冇人玩 "

因為舊惡靈其實有一個咁多隱藏劇情 ,
加上發覺整隱劇幾好玩 ...
又可以增加戰術變化 a_a
所以我只係將隱劇發揚光大而已 ^~^"
作者: hunteryam    時間: 20-7-2007 18:50
玩得好爽呢~e+大把人開惡靈tim~
作者: ☆弓☆山☆龜☆    時間: 20-7-2007 20:03
咁可唔可以令火槍同女人都有隱劇的說=.=
因為玩e兩隻 有更多元化都好
作者: 汪滔滔    時間: 21-7-2007 18:15
" 咁可唔可以令火槍同女人都有隱劇的說=.=
   因為玩e兩隻 有更多元化都好 "

有關隱劇之事不必你操心 ...
再者隱劇唔係話加就加 ^^"
作者: Kira~!!!    時間: 22-7-2007 00:57
可唔可以+d隨機部分
例如:8p 有d王有1分鐘暴走(+好多攻好多血)
有隻5000幾血的狼衝去打g仔
有個勇者衝去打堡(能力在丁犯左右)
8p d兵所有民兵升到裝甲步兵
7p d兵中毒變8p
7p大舉攻撃8p
等.........
作者: 低手~    時間: 22-7-2007 01:14
可唔可以+d隨機部分
7p d兵中毒變8p
7p大舉攻撃8p
等.........

我用錯左人地果個黎回應...................................
唔信可以扣我一分,可以打個和
作者: eric147963    時間: 22-7-2007 10:03
有好多喎.正呀
作者: 低手~    時間: 22-7-2007 11:34
唔係.....
我係指突然之間UP左
咁可以係突發事件
基本上影響唔係好大
但係有時係微妙既變化
(例如:1~6P走入個城用門屈王,
突然7p兵變左8p
8p即時圍死1~6p)
作者: 汪滔滔    時間: 22-7-2007 17:17
" 可唔可以+d隨機部分
   7p d兵中毒變8p
   7p大舉攻撃8p
   等......... "

隨機部分 ... 吾 ... 值得討論下 ...
照我的理解 , 是隨機劇情吧 a_a+
雖然暫時不知能否平衡 ,
不過我會慎重考慮下 ...

如果真係會加 ge 話 ,
或者會俾 1p 同 8p 投票決定是否開啟此系統 @@"

" 唔係.....
   我係指突然之間UP左
   咁可以係突發事件
   基本上影響唔係好大
   但係有時係微妙既變化
   (例如:1~6P走入個城用門屈王,
   突然7p兵變左8p
   8p即時圍死1~6p) "

呢個例子就好似唔叫微妙 ... 叫屈機 =_="

" 舊惡靈有既咩? 教我 "

不嬲都有架啦 ... 你唔知 jer a_a+

( 題外話 )
前幾日玩左兩場惡靈 ,
由於洗左機冇第 6 版 ...
唯有玩 nakuz 有的第 5 版 ,
點知入到去 ... 弩炮竟然只售 60 蚊 @o@"
本身 8p 都打得好好 , 又殺左幾個 ,
估唔到俾我同一個唔知咩 p 繞場一周再清佢全場小兵 ,
最後仲俾我直入爆埋佢實驗室 ... 咁就嬴左 =3=
原來得閒懷舊下真係唔錯 =v="
作者: 低手~    時間: 22-7-2007 20:49
果場我開場既
舊惡靈的火炮,係火炮兵
可以殺幾個人,
又可以殺自己人....
舊惡靈6開始先有隱劇,
個女人到.........(咁多年冇咩問題吧)

入正題,
果個只係例子,
還有其他例子,
放出假消息......(核彈,犯,軍火........)
打8p堡的犯中毒變8p OR死左
發掘出古代弓,加弓兵50攻.......
等.......
作者: arho123    時間: 22-7-2007 22:26
我想問問汪汪會出尋找汪瀝的故事嗎?
======入正題=============
汪汪-3- 汪0太亂捏!
我不愛玩就是-3-- (別插
話說現在都沒太多人開了
===================
快村的問題"
誰人爆出來的!?
====================
作者: arho123    時間: 23-7-2007 21:54
原帖由 可憐的小皮旦 於 2007-7-23 07:39 發表

個人覺得你完全無入過正題

話時話 呢個你黎架?
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2994903&highlight=

.... 2p 給我解釋好!
作者: yamaski03    時間: 24-7-2007 13:41
個地圖整得好仔細..好配服d人整得咁有心機
作者: 汪滔滔    時間: 24-7-2007 15:36
" 果場我開場既
   舊惡靈的火炮,係火炮兵
   可以殺幾個人,
   又可以殺自己人....
   舊惡靈6開始先有隱劇,
   個女人到.........(咁多年冇咩問題吧)

入正題,
   果個只係例子,
   還有其他例子,
   放出假消息......(核彈,犯,軍火........)
   打8p堡的犯中毒變8p OR死左
   發掘出古代弓,加弓兵50攻.......
   等....... "

d 例子都係好似誇得濟 =__,=
做唔到果種所謂 微妙 ge 變化 ...
我諗應該要加小小故事 ,
仲有影響應該只會好少 ... 好少 ...

" 我想問問汪汪會出尋找汪瀝的故事嗎?
   ======入正題=============
   汪汪-3- 汪0太亂捏!
   我不愛玩就是-3-- (別插
   話說現在都沒太多人開了
   ===================
   快村的問題"
   誰人爆出來的!?
   ==================== "

惡靈唔算亂架啦 ... =__,=+
我諗只係你個人 ge 問題 ,
可能係你冇咩方向感掛 /o\"
至於你不愛玩 ... 不是問題 ,
有其他人喜愛就可以了 a_a"

" .... 2p 給我解釋好! "

眾人 : 地球點黎架 @@?
汪滔 : 我咩都唔知架 @v@"

" 個地圖整得好仔細..好配服d人整得咁有心機 "

更新左 17 次 ... 點都有 d 成績 ge ...
因為只要有心機 , 唔會差得去邊 ^^"
作者: 死黑    時間: 28-7-2007 18:10
次次都係p2 位出事;P
作者: 老※虎    時間: 28-7-2007 22:06
原帖由 可憐的小皮旦 於 27-7-2007 17:52 發表
無奈爆 快D搞掂佢啦.. 玩到爆粗都似

一早講左既啦,你仲話咁咪好囉=.=
作者: 汪滔滔    時間: 28-7-2007 23:26
" 無奈爆 快D搞掂佢啦.. 玩到爆粗都似 "

又係你自己話好 ge -3-" ( 講笑 )
得啦 ... 下一版攪返掂佢 -v-"

" 次次都係p2 位出事;P "

有咁 ge 事 /o\?

" 一早講左既啦,你仲話咁咪好囉=.= "

小皮係咁傻仔架啦 ... 唔好怪佢 a_a"

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

入正題 ... 大家覺得如果玩惡靈可以玩隨機文明好唔好呢 @@?
隨機文明 + 隨機劇情 ... 11 ... 可能有得諗 ...
作者: 老※虎    時間: 29-7-2007 16:29
原帖由 汪滔滔 於 28-7-2007 23:26 發表
入正題 ... 大家覺得如果玩惡靈可以玩隨機文明好唔好呢 @@?
隨機文明 + 隨機劇情 ... 11 ... 可能有得諗 ...

如果有時間有心機既話
整到唔同文明有唔同效果都唔錯

不過有排搞

題外話,汪滔滔係三個人都一個人,想知好耐-.-因為市集果度有三條友

作者: 汪滔滔    時間: 29-7-2007 17:50
" 如果有時間有心機既話
   整到唔同文明有唔同效果都唔錯

不過有排搞

題外話,汪滔滔係三個人都一個人,想知好耐-.-因為市集果度有三條友 "

相對係手頭上果個大 project ...
都唔算有排攪 ge = ="
加上整就唔算咩大不了 ,
最大問題係要諗到加 d 咩 ,
其實某 d 常用 ge 文明可能唔使攪 ,
要攪果 d 係條 , 中 , 西 . etc ...
總之係冇咩特別果 d 文明 =_="

11 ... " 汪滔滔 " 係 汪滔 + 汪瀝 + 汪淶 ge 縮寫 a_a

" 搞左啦..
   8p波斯升精銳大笨象
   日本升精銳日武
   維京有精狂
   塞爾特d沖車自動升重裝
   拜占庭個堡會加到十萬血(老吹) "

29小皮成日係度放流料 ... 24 ...
作者: 死黑    時間: 29-7-2007 21:50
原帖由 汪滔滔 於 29-7-2007 17:50 發表
相對係手頭上果個大 project ...
都唔算有排攪 ge = ="
加上整就唔算咩大不了 ,
最大問題係要諗到加 d 咩 ,
其實某 d 常用 ge 文明可能唔使攪 ,
要攪果 d 係條 , 中 , 西 . etc ...
總之係冇咩特別果 d 文明 =_="

病毒變種:G病毒進化成大皮毒
病毒自我分裂:G病毒不斷分裂出小小皮病毒
汪滔滔出產製造病毒預防針:增加血量N倍
重量病毒劑:強化小皮病毒能力值

我這些建議是否很有建設性;P
作者: 汪滔滔    時間: 29-7-2007 23:28
" 病毒變種:G病毒進化成大皮毒
   病毒自我分裂:G病毒不斷分裂出小小皮病毒
   汪滔滔出產製造病毒預防針:增加血量N倍
   重量病毒劑:強化小皮病毒能力值

我這些建議是否很有建設性;P "

連死黑都陪小皮一齊癲 24

" 不錯嘛..

8p用不列就自動研發絕世好箭.羽箭.強力護.化學等.
   8p用條頓我諗可以加所有箭塔5~20攻左右~
   8p用西班牙就比佢出超強火炮戰船封住個海~

p.s其實可以係生化研究所入面整出18種特殊兵.. 然後因應其威力set好複制數量,攻血.
   然後用到相應文明就再增強 a_a"
   咁樣蒙古就爽/.\ "

睇黎你打機打到傻左了 a_a"
咁攪法 1-6p 仲使玩 ?
作者: [H]bunbunbunbun    時間: 30-7-2007 02:07
標題: 回復 #80 汪滔滔 的帖子
那p1-6自動研發所有black smith & university科技@@
fair enough

一係一開始每人一個破壞者可以食kills =3=
作者: ~yo~    時間: 30-7-2007 11:08
爽ar= =
   d馬唔停 "

i cant= =
作者: 老※虎    時間: 30-7-2007 11:19
其實整個8p隱劇會加長個時間都唔錯wo
作者: 老※虎    時間: 30-7-2007 12:34
原帖由 可憐的小皮旦 於 30-7-2007 12:26 發表
梗係唔錯啦..
比架眼鏡蛇車玩足十分鐘 唔錯

係囉係囉
不如整到啟動隱劇既方法就係del架眼鏡蛇車啦
作者: Calvin19960228    時間: 30-7-2007 12:45
抽獎個度要修改下
1係就唔好有抽裝
作者: 汪滔滔    時間: 30-7-2007 13:53
" 那p1-6自動研發所有black smith & university科技@@
   fair enough

一係一開始每人一個破壞者可以食kills =3= "

乜 1-6p 唔係咩都升曬架咩 = =?
一人一隻破壞者 ... 11 ... 好快 2 轉得 =v="
有得諗 , 有得諗 =3="

" 點解唔使玩??
   只要d能力值set好少少都得啦._." "

咁勁 ... 你 set 黎睇下 a_a+
set 到平衡 ge 話我從此唔再叫你小皮 ,
改口叫你大皮 =3=

" 爽ar= =
      d馬唔停 "

i cant= = "

下 .... =.=?
有 4 塊紅色毛毯 ...
叫 4 隻士兵企上去就得 =0="
try again ^^

" 其實整個8p隱劇會加長個時間都唔錯wo "

&

" 梗係唔錯啦..
   比架眼鏡蛇車玩足十分鐘 唔錯 "

&

" 係囉係囉
   不如整到啟動隱劇既方法就係del架眼鏡蛇車啦 "

加長時間 ge 隱劇唔係 100% 唔可以整 ,
但如果要整 , 首先隻蛇車一定會唔見左 ,
其次 , 我唔會整到 d 重要 ge 隱劇咁容易啟動 ,
del 樣野就得 ... 未免兒戲左小小 ... ~"~
我會再考慮考慮 , 不過加 ge 機會唔大 a_a

" 抽獎個度要修改下
   1係就唔好有抽裝 "

=___________________="
要修改都要俾個原因 ( why )
再唔係都講要改 d 咩 ( what )
你兩樣都唔講 ... 我好難幫你架 wor /o\
不過如果你只係講緊 d 兵種 ge 能力不平衡 ,
我已經係之前 ge 帖講過下版會平衡好佢 ,
至於要出新版 , 如果剩係改 e 小小野 ,
我會好辛苦 , 所以我會改夠先出 ... ~"~
作者: 老※虎    時間: 30-7-2007 18:38
原帖由 汪滔滔 於 30-7-2007 13:53 發表
其次 , 我唔會整到 d 重要 ge 隱劇咁容易啟動 ,
del 樣野就得 ... 未免兒戲左小小 ... ~"~

我只係串返皮旦話用車捉10分鐘e句野炸=.=

果個抽獎呢,好多人都唔明,其實不如講個原理出黎,咁d人咪可以自己搞掂

作者: 膠膠膠    時間: 30-7-2007 20:53
原帖由 funny1029 於 30-7-2007 20:34 發表
THX

仆街!
唔好呃post啦!
作者: MarkNg    時間: 1-8-2007 11:16
好好玩^^:lol
作者: 低手~    時間: 1-8-2007 11:22
好多人呃post.....

8p個隱劇不如係要跟次序打野
例:打1p城~>3p城~>5P城~>植物怪到1p區~>植物怪3p區~>毒植物入5p區
8p可以+強所有王的能力
作者: ko樂古    時間: 1-8-2007 17:12
原帖由 可憐的小皮旦 於 27-7-2007 17:52 發表
無奈爆 快D搞掂佢啦.. 玩到爆粗都似

果場我都有玩呀~
果個2P係你離架???  個8P真係無情左D叫左勁久都唔入隻野幫你;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P ;P

作者: barry1123211    時間: 1-8-2007 20:26
好像不錯 還有罪犯可以買 THX
作者: chanyatnam    時間: 9-8-2007 23:04
好正啵好似.............
作者: nomygf    時間: 9-8-2007 23:36
原帖由 chanyatnam 於 2007/8/9 11:04 PM 發表
好正啵好似.............

咪鬼呃post啦你~_~

這捉捉是不錯~

但又是那一句.... ....

沒有人肯左捉~_~
作者: 魚之    時間: 10-8-2007 10:59
原帖由 nomygf 於 9-8-2007 23:36 發表

咪鬼呃post啦你~_~

這捉捉是不錯~

但又是那一句.... ....

沒有人肯左捉~_~

我成日都想做8p架,不過一係冇人開,一係就係我開,點做
作者: 汪滔滔    時間: 8-4-2009 14:35
第十八版主要更新:
1)新增8p文明額外加成,故8p可支援隨機文明;
2)1-6p主角死後,其所僱傭兵歸還賣主(7p);
3)加入生命值恆減2的輕裝及重裝僱傭兵予1-6p;
4)加入遣兵系統於君士坦丁堡、蒙古部落及沙漠;
5)修正微量BUGs;
6)8p的複雜實驗室及生化研究所分別於4及14分鐘開放;
7)平衡鬼王能力;
8)警局稍有變更,警長能力加強;
9)君士坦丁堡設置僧侶;
10)僧侶及傳教士的外血量增加10000。
作者: ~七夜志貴~    時間: 8-4-2009 15:13

BUG回報...5P選用狂戰士無攻撃力加成,只得14+4攻攻...
作者: liklik    時間: 8-4-2009 15:53
BUG回報...5P選用狂戰士無攻撃力加成,只得14+4攻攻...
~七夜志貴~ 發表於 8-4-2009 15:13

收到 ... 即改 ... 好快有 (十九) ...
估唔到改 bug 變成生 bug ,
事因係因為用 Aokts 將某幾個有 " X " 的觸發重置 ,
結果因為 Aokts 版本太舊的關係 ( 即個軟件本身有 bug ) ,
令重置後的觸發的目標欄變為 " 無法識別 " ,
故無法將原有的 " 36 " 攻擊力加給 5p 的狂戰 ,
而我剛剛也測試了 1-6p 的一轉主角 ,
發覺只有 5p 的狂戰有問題 ... ( 那你真是不幸運 = = )
可能也是因為太久沒製劇的關係吧 ...
因為我本身打算用 Aokts 改幾個 bugs ,
所以可能仲有幾個 bugs 都未定 ,
希望大家發現有 bug 的話好似樓上兄台咁盡早回報 ,
好讓我可以即改 , 謝謝。
作者: 亂世之奸雄    時間: 9-4-2009 18:12
!?

我睇錯野嗎
作者: 汪滔滔    時間: 9-4-2009 18:45
!?

我睇錯野嗎
亂世之奸雄 發表於 9-4-2009 18:12

做咩要懷疑自己的雙眼呢 ?

另補一話 ,
自十八版開始 8p 每個文明都有額外加成 ,
所以做鬼既想挑戰難度或玩下野既可以試下 ,
至於有關的文明加成可以睇呢個帖既第一頁 ,
又或者係遊戲入面既任務提示 ( Alt+O ) 睇都得 ,

另外 , 8p 的複製實驗室同生化研究設有開放時間 ,
分別為 4 分鐘名 14 分鐘 ,
而以往一開始於祭壇所送的惡靈的祭品將取消 ,
原因一是平衡的關係 ,
原因二是給予 8p 為中國的優勢 ,
在此提及的原因是因為我日前開場有鬼誤以為 Cheat map 而棄 ...
作者: ~七夜志貴~    時間: 9-4-2009 19:58
奸雄唔係鬼隱左咩=_+我睇錯野嗎?
作者: 淮山    時間: 9-4-2009 21:02

汪滔,你仲有冇 亂戰火槍同世紀爭霸戰 個檔案

[原創火槍] 爭奪火槍王者之戰 - 亂戰火槍(七) !
[原創劇情] War of Centuries - 世紀爭霸戰 !
呢2條DL LINK死左-,-
作者: 青山院長    時間: 9-4-2009 23:24
惡靈20對我來說太難上手 ....
8p畀神手做 爆神
畀新手做 太弱啦....完全好難上手
作者
你不如同惡靈整分區啦
分 港區版 同 台區版
你要知道 香港玩家同台灣玩家 根本係兩回事
實力都唔同
作者: 衰仔包@阿鋒    時間: 9-4-2009 23:38
樓上會唔會忘記左香港玩家都有好多好勁 / 好廢
作者: 青山院長    時間: 9-4-2009 23:46
勁人不多
新手居多
作者: [H]bunbunbunbun    時間: 10-4-2009 03:58
估唔到惡靈重會更新 C.C
作者: 汪滔滔    時間: 10-4-2009 15:48

[原創劇情] War of Centuries - 世紀爭霸戰 !
呢2條DL LINK死左-,- ...
淮山 發表於 9-4-2009 21:02

講真 ... 惡靈20都係百忙之中抽空 ,
我仲有物理同電腦應用未考 ...
真係冇時間理其他野住 ,
暫時俾住兩條外連 link 先 ,
不便之處希望可以體諒 ...
http://hk.geocities.com/wongfutszto2002/WarOfCenturiesFix06.zip
http://hk.geocities.com/wongfutszto2002/ChoasFire7.zip

29 29

有新檔唔比我

單都唔單聲囉咩事-.-
【peter^^】 發表於 9-4-2009 22:30

以為你退左休 ...
點知你仲會出現 ,
最多下次更新提返你嚕 ... 11 ...

惡靈20對我來說太難上手 ....
8p畀神手做 爆神
畀新手做 太弱啦....完全好難上手
作者
你不如同惡靈整分區啦
分 港區版 同 台區版
你要知道 香港玩家同台灣玩家 根本係兩回事
實力都唔同 ...
青山院長 發表於 9-4-2009 23:24

今次回 post 主要係想答你呢一類型既問題 ...

首先 , 惡靈今次既更新並不是只為了台區的要求 ,
主要的反而係我眼見港區都一路仲有人玩我先拎幾日出黎 ,
或者好多人都有呢位先生對今次更新既誤解 ,
咁就等我慢慢咁解釋下啦 ...

第一 , 十七版的完成其實導致左好多人鬼不平衡既出現 :
1) 祭壇既一開始送祭品使到三級亡靈軍過早被釋放 ;
2) 祭壇的精哥連步都圍得死 , 弓兵、馬勇和破壞者過強 ;
3) 複製實驗室的過早開放導致右路的開闢成功率接近零 ;
4) 複製實驗室部分產生兵種能力不平衡 , 如豹、斧及重劍 ;
5) 生化研究所的過早開放導致 4) 所談及的兵種更早出現 ;
6) 生化研究所除 4) 所談及的不平衡兵種外還有更甚的 ;
7) 隱劇毒咒其實有 bug , 導致遠距離攻擊兵種的攻擊消去 ;
8) 隱劇毒咒使衝車及弩炮無用武之地 , 嚴重影響遊戲發展 ;
9) 由於 7) 的問題 , 使遠攻兵種幾乎無可能擊倒惡靈古堡。
以上九點皆為本次更新的主因 , 全都嚴重影響遊戲平衡 ,
而我深信一個好的劇情最重要的係平衡 , 並不如常人所求的屈機。

第二 , 二十版修正了不少十七版的問題或 bugs :
1) 1-6p 死後所僱傭兵的突然消失效果不如預期效果也不合常理 ;
2) 君士坦丁堡的轉兵區域或買兵位常被 7p 兵堵塞使遊戲不便 ;
3) 起初假如 1-6p 被圍城再加上祭品兵的話使遊戲一面倒過早完結 ;
4) 僧侶或傳教士被扣血後只顧自己補血而不理 1-6p 的苦苦等待 ;
5) 8p 向來只可選塞或蒙 , 但現在每個文明也有特點以增加遊戲變化 ;
6) 某些重要位置並沒有僧侶的設置 , 嚴重影響遊戲進度 ;
7) 隱劇格拉維爾警局所生的城堡兵於主角死後未有移除或改權 ;
8) 隱劇能力轉移所加的塔攻過高 , 使 1-6p 更無法接近惡靈古堡 ;
9) 隱劇能力轉移本意是於 1-6p 其中有兩名遊戲者死後便關閉。
以上九點即為本次更新的副因 , 全都是港、台兩區共同反映的意見 ,
故並不如流言所及般是次更新只是為了迎合台區玩家要求。

最後 , 我想淺談有關新手玩家的問題 ,
有人認為分港區版及台區版便可解決有關問題 ,
但事實顯然並非如此 , 以下為本人觀點 ,
1) 遊戲本有設置難易度供新手做鬼使用 , 大不了開個最難玩玩 ;
2) 任何遊戲的新手皆必須經失敗乃成功之母之路 , 難一步登天 ;
3) 只為迎合新手或肉手而放棄維持遊戲平衡反會導致長期玩家流失 ;
4) 港、台皆有新手 , 但為何台區新手問題並不如港區嚴重 ?
    答 : 明顯地 , 這是玩家於遊戲態度之問題 , 遊戲再改根本無補於事 ;
5) 假如有玩家堅決認為舊版較新版切合玩家所需 , 本人並不反對開舊版。
希望有關人等明白以上所談 , 再作評論。

樓上會唔會忘記左香港玩家都有好多好勁 / 好廢
衰仔包@阿鋒 發表於 9-4-2009 23:38

正如以上最後所談及 ...

勁人不多
新手居多
青山院長 發表於 9-4-2009 23:46

請參閱以上 " 最後 "。

我靠
連開到2:10還沒停

姓汪的你給我記著
【peter^^】 發表於 10-4-2009 02:15

大佬呀 ... 今次好明顯唔關我事啦 ...
我 msn 有搵過你架 ... 係你自己唔 online ,
仲有呢 ... 其實我唔係姓汪的 =]

估唔到惡靈重會更新 C.C
[H]bunbunbunbun 發表於 10-4-2009 03:58

唔係應該估唔到我仲會返黎咩 c.c?
作者: 淮山    時間: 10-4-2009 16:03
[quote]

呢2條DL LINK死左-,- ...
淮山 發表於 9-4-2009 21:02 [/quote]

[quote]

講真 ... 惡靈20都係百忙之中抽空 ,
我仲有物理同電腦應用未考 ...
真係冇時間理其他野住 ,
暫時俾住兩條外連 link 先 ,
不便之處希望可以體諒 ...
http://hk.geocities.com/wongfutszto2002/WarOfCenturiesFix06.zip
http://hk.geocities.com/wongfutszto2002/ChoasFire7.zip[/quote]

感謝你咁忙都抽時間更新惡靈同埋搵LINK比我

祝AL成功,我今年都要會考
作者: 青山院長    時間: 13-4-2009 03:52
據說 21版有新隱劇
是真的嗎?
作者: 青山院長    時間: 13-4-2009 21:47
頂 我唔做8p啦
次次做8p 場場輸....
作者: 亂世之奸雄    時間: 14-4-2009 00:43
凸爆你地

開惡0 msn搵下我

我要出山!___!

玩FEZ玩得太多了
作者: 惡堡    時間: 14-4-2009 14:43
有少少bug,我想提出下

在最上方的牢獄,,基地自爆果到,隻王明明已經入左基地,但無奈在邊邊位時,炸唔到!
仲有,提議:
希望可以新增 買船
解決匈奴可以買 馬車既問題(市集)
下條 君士堡丁 的血 最好50血!
8p拜占 過份強大,連哨站都咁多血= =唔洗玩啦
8p隻植物怪 成日被招降  超煩- -
希望可以增加 拉登能力 (一擊必殺) 增加game的exciting
8p可以copy布來x(蒙古隱出果隻)
作者: 青山院長    時間: 14-4-2009 16:33
121# 惡堡
你咁勁 夠打啦
作者: 惡堡    時間: 15-4-2009 00:47
8p拜占 惡靈古堡多血唔係問題= =
哨站多血先屈機
作者: 青山院長    時間: 15-4-2009 01:35
8p拜占 惡靈古堡多血唔係問題= =
哨站多血先屈機
惡堡 發表於 14-4-2009 16:47

無人叫你打哨架-.-
作者: 亂世之奸雄    時間: 15-4-2009 13:03
哨站有時間打的確有用= =

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615ent200y615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2