樂古Nakuz

標題: 2012年開始出現冰河現象...全球開始變冷! [打印本頁]

作者: 滅絕仔    時間: 14-1-2009 17:12
標題: 2012年開始出現冰河現象...全球開始變冷!

俄羅斯科學家稱﹕50年後地球將迎來新的冰河期
  【龍虎網報道】新浪科技訊 據俄羅斯有關媒體11月23日報道﹐據俄羅斯科學院天文觀測總臺的科學家們通過研究有關太陽輻射的資料得出結論稱﹐50年後﹐全球變暖趨勢將有可能停止﹐地球隨之進入全球變冷時代。
  據俄羅斯科學院天文觀測總臺太空研究室主任﹑數學-物理博士哈比布洛-阿布杜薩馬托夫表示﹕“根據我們的研究結果﹐到本世紀中期地球氣候將進入全球變冷時期﹐而從22世紀初開始﹐全球氣候變暖周期又將重新來臨”。
  哈比布洛-阿布薩馬托夫還指出﹐俄羅斯科學院天文觀測總臺早些時候的研究結果顯示﹐2012-2015年全球氣溫將開始緩慢下降﹐而到了2055-2060年地球氣溫下降值將達到最低。
  50年後﹐地球氣溫將會降至所謂的蒙德極小期(其最初記錄始于17世紀後半期)。當時﹐荷蘭的所有河流都被凍結﹐而在格陵蘭島上的居民除少部分留守外﹐其它都被迫遷移。
  哈比布洛-阿布薩馬托夫還稱﹐他從國外同行那裡收到的信件也可以作為未來全球變冷的證明。他稱﹕“日前﹐我從電子郵箱裡收到一封重要信件。西方的同行們在信件中描述稱﹐在2003-2005年間﹐他們觀測到公海表面出現變冷跡象﹐這與我們的研究結果完全相符”。
  他還表示﹕“有關從溫室效應中地球地球的京都倡議可以暫緩。因為全球性的溫暖高峰已經來臨﹐以後即便是沒有京都議定書地球氣候也同樣會下降到一個最低值”。
  哈比布洛-阿布薩馬托夫表示﹐2007年﹐俄羅斯將開始打造一個從太空監測地球氣候變化的探測器。目前類似的探測器全世界尚無一枚。他稱﹐我們希望﹐在2008年年底這個探測器將成為國際空間站的一部分﹐從2009年開始探測器正式開始定期探測工作。
  他還稱﹐目前俄羅斯聯邦宇航局已經為此項目撥款2000萬盧布﹐不過這只有整個項目所需資金一半。
又是冰河時期..還有40年的時間,人類如何在最後的時間反擊,拭目以待吧!天氣冷死了,睡一會吧!

作者: 丫.Wing★    時間: 14-1-2009 18:05
到時一定會饑荒~因為大部分動植物都會凍死.....
作者: 滅絕仔    時間: 14-1-2009 18:28
我只知道我喜歡冷...又怕冷....哈哈!矛盾吧!
作者: ken456654    時間: 14-1-2009 19:05
凍死好過熱死=.=
作者: 武神真龍    時間: 14-1-2009 21:42
有幾凍先??
零下幾十 就一定凍死.
數上說得沒錯 凍死好過熱死
因為凍死系一下就死熱就等成幾果鐘先冇水以死(好幸苦)
作者: 【迷╯SaM】    時間: 14-1-2009 23:59
而到了2055-2060年地球氣溫下降值將達到最低。

姐係幾多度......
作者: kpkkk    時間: 15-1-2009 00:10
差唔多要寫定自傳啦~"~
作者: 滅絕仔    時間: 15-1-2009 09:40
而到了2055-2060年地球氣溫下降值將達到最低。

姐係幾多度......
【迷╯SaM】 發表於 14-1-2009 23:59

冰河時期的最低溫度是...只要你一接觸到冷空氣就會結冰!
作者: ken456654    時間: 15-1-2009 12:15
會唔會下降到絕對零度@@?
作者: 滅絕仔    時間: 15-1-2009 12:58
放心...在地球是不能做到絕對零度!
作者: 丫.Wing★    時間: 15-1-2009 20:04
e+可以做到既溫度最低好似係零下224.....(印象中好似係
作者: 滅絕仔    時間: 16-1-2009 15:24
我也記得是差不多...無論如何都不是人住的地方吧!
作者: 迷名    時間: 17-1-2009 09:58
40年後 e家我都十幾歲啦  40年後有命先算-.-
作者: 滅絕仔    時間: 17-1-2009 11:35
40年後 e家我都十幾歲啦  40年後有命先算-.-
迷名 發表於 17-1-2009 09:58

到左你30歲...你就會開始見到人類開始凍死...糧食...等等的問題, 到時會比戰爭還慘!
作者: 傑乂達_達    時間: 17-1-2009 21:57

我覺得這年冬天比上年冬天泠很多.....
(降臨吧!冰河時期)
作者: 滅絕仔    時間: 17-1-2009 22:13
我覺得這年冬天比上年冬很多.....
(降臨吧!冰河時期)
傑乂達_達 發表於 17-1-2009 21:57

好像說:神啊,降臨吧!
作者: choykamwing    時間: 17-1-2009 23:43
快來吧!!!!
作者: 疾風終極奧義    時間: 18-1-2009 13:49
又話溫室效應 又呢個-_-
作者: choykamwing    時間: 18-1-2009 17:44
係咁架啦..唉
作者: 迷名    時間: 24-1-2009 18:30
做變種冰人Xd
作者: _Kin    時間: 24-1-2009 23:03
過左40年之後
科技去到邊 我地都係唔知的...
話唔定會有新既 技術可以幫到我地
唔洗太灰心= =
作者: 滅絕仔    時間: 25-1-2009 08:49
過左40年之後
科技去到邊 我地都係唔知的...
話唔定會有新既 技術可以幫到我地
唔洗太灰心= =
_Kin 發表於 24-1-2009 23:03

我可以答你,大自然絕對利害過科技,任何科技也不能使全人類生存下去!
作者: Crossbone-X1    時間: 25-1-2009 22:48
根據氣溫條curve去預測
同埋之前ge地質研究
我地其實係處身於大冰河時期
而大冰河期又分成2個
中間有一段短緩衝期
即係而家
btw,除左鹽流之外
本次黑子活躍期太短
之後幾乎就冇黑子都有關
作者: 滅絕仔    時間: 25-1-2009 23:10
根據氣溫條curve去預測
同埋之前ge地質研究
我地其實係處身於大冰河時期
而大冰河期又分成2個
中間有一段短緩衝期
即係而家
btw,除左鹽流之外
本次黑子活躍期太短
之後幾乎就冇黑子都有關 ...
Crossbone-X1 發表於 25-1-2009 22:48

無錯...黑子活躍期在2012年...
作者: ♂杰§    時間: 29-1-2009 11:53
變冷了.情未冷
作者: 滅絕仔    時間: 29-1-2009 19:09
變冷了.情未冷
♂杰§ 發表於 29-1-2009 11:53

你......是在唱歌嗎?
作者: sang123456    時間: 30-1-2009 09:25
到時一定會饑荒~因為大部分動植物都會凍死.....

死啦死啦
作者: 〥恨愛〤殤戀ξ    時間: 1-2-2009 18:15

冰河時期 唔係100%對人類 有好處... 你試諗下..

一個地方長期咁涷 ... 人唔死 ...動植物都未必生存到...

河況 冰河時期唔係普通既冬天,... 可能係今時今日既冬天仲涷幾陪有多

但係涷極有限 人類 絕對唔係負50-負100度既溫度生存掛...

宇宙既粒子 承受既 極限 都係 絕對零度 (-273度)
比下意見 唔好鬧我=]
作者: 雪傲天    時間: 3-2-2009 11:15
凍死都好d 因為係凍到全身沒力之後開始死 熱死就真係 唉 等於比火燒...
作者: 滅絕仔    時間: 3-2-2009 15:42
凍死都好d 因為係凍到全身沒力之後開始死 熱死就真係 唉 等於比火燒...
雪傲天 發表於 3-2-2009 11:15

什麼也好,肉身被破壞,靈魂仍在!
作者: 現仔    時間: 3-2-2009 16:44
==睇到上面一位一兄話1要掂到空氣就會結冰e句話後我就o了...如果真係==就死硬
作者: 滅絕仔    時間: 3-2-2009 18:31
==睇到上面一位一兄話1要掂到空氣就會結冰e句話後我就o了...如果真係==就死硬
現仔 發表於 3-2-2009 16:44

連恐龍也抵抗不到,人類會如何?想想吧!
作者: 丫.Wing★    時間: 6-2-2009 23:24
冰河時期的來臨,代表大地生命開始死寂

地球會否變到跟其他星球咁呢.......了無生機
作者: 小軒仔    時間: 8-2-2009 00:20
如果係就好- -..
好中意冷..但係會冷死人..
e+地球暖化ing...遲d又冰河現象..都唔知搞咩.
作者: 滅絕仔    時間: 8-2-2009 09:37
如果係就好- -..
小軒仔 發表於 8-2-2009 00:20

請先問下自己做了什麼!
作者: ken456654    時間: 8-2-2009 11:41
如果係就好- -..
小軒仔 發表於 8-2-2009 00:20

講左好多次,全球暖化既結果唔係變熱=.=
作者: 鋒.靈    時間: 9-2-2009 21:53
....似乎是真的.
作者: [H]EX1330    時間: 12-2-2009 11:28
我都睇過一d科學雜誌,有d科學家大膽假設話,
當二氧化碳等溫室氣體濃度去到最高時,不單止令熱能不過離開地球,
更令其他熱能唔能夠進入地球,物極必反,世球開始缺乏熱能,
繼而進入冰河時期,直到大氣層既二氧化碳濃度回復正常水平為止...
作者: 滅絕仔    時間: 12-2-2009 18:56
我都睇過一d科學雜誌,有d科學家大膽假設話,
當二氧化碳等溫室氣體濃度去到最高時,不單止令熱能不過離開地球,
更令其他熱能唔能夠進入地球,物極必反,世球開始缺乏熱能,
繼而進入冰河時期,直到大氣層既二氧 ...
[H]EX1330 發表於 12-2-2009 11:28

這個也是其中一個理論!
作者: 亡的感覺    時間: 10-3-2009 21:40
但係宜家個地球熱緊wo...
作者: ken456654    時間: 11-3-2009 16:49
但係宜家個地球熱緊wo...
亡的感覺 發表於 10-3-2009 21:40

那繼續等吧....

等到更嚴重才理會吧
作者: 星仔bb    時間: 12-3-2009 15:36
等我變做太陽打救你地喇xD"
作者: leaoardo    時間: 19-3-2009 17:28
e個遇言家可信程度好像不太高
作者: ken456654    時間: 19-3-2009 17:56
第一,這不是預言....

第二,根據地球現況,冰河時期發生的可能性不低
作者: 滅絕仔    時間: 19-3-2009 18:34
e個遇言家可信程度好像不太高
leaoardo 發表於 19-3-2009 17:28

請問你真的有看文嗎?
作者: leaoardo    時間: 19-3-2009 20:31
請問你真的有看文嗎?
滅絕仔 發表於 19-3-2009 18:34

睇錯野-.-用了掃讀法
作者: 逝風    時間: 20-3-2009 23:09
哇-.-咁依家即係差唔多到世界的盡頭啦-.-??
作者: 滅絕仔    時間: 21-3-2009 09:31
逝風 發表於 20-3-2009 23:09

總括我個人認知,我認為是人類差不多了!
作者: ken456654    時間: 21-3-2009 11:07
逝風 發表於 20-3-2009 23:09

是否世界的盡頭我不知道,但人類的盡頭已經差不多
作者: kElvIN~    時間: 22-4-2009 01:50
如果係咁大機會,,我生呢一代再生育已經變得冇意義同埋害左佢地=.=

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615ent200y615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2