打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 快過光可唔可以超越時空??

Originally posted by [H]vo1990813 at 2006-5-5 00:45:
關於相對論,我有一條問題,為甚麼要用光速?,光速可能在地球是最快的!記住!是[可能],因為我地現代的科技沒有達到光速~所以就認為光速是最快?錯啦~一定有比光速快的東西~加上~我唔知未來啦~但係有條問題~我假設你有一 ...

只要有一個範圍,,最就會出現,,,所以在人類研究多年以來,,在地球上最快的速度是光速,,這是沒有錯的,,因為在人的觀察局限中,光速是最快的....

e.g 1-5 中最大的是哪個...5是一定的,,,,如果我說世上最大的數是多少..不可能有人答出.不是無限的

所以最是會出現的,,不要把最拉到太遠...在這個世界中假設一個速度局限,,光速就是最快

so,,希望大家不要再討論有關光速的定義什麼什麼最不最吧^^

另外,,,還是看到有人對相對論作出假設.......再一次,,相對論已經給證實了,,所以假設只能放到其他因素身上,,,e.g 人受到??? 時間停左人會點,,人會生存到??可能時間停左,,,連人的動作都停哂.......
回復 支持 反對

愛因斯坦話 如果物體要到達光速速度
質量一定要好大
回復 支持 反對

Originally posted by garycoolman at 2006-5-5 21:07:
愛因斯坦話 如果物體要到達光速速度
質量一定要好大

應該話, 當物體達到光速, 質量變會成無限大....
當物體移動速度越快, 佢既質量就會相對地增加
回復 支持 反對

奇怪
我中一姐
點解我明條公式既= =(唔係明哂,只係有d明)

p.s.c^2個上係點解?

[ Last edited by 笨彤ku on 2006-5-5 at 10:56 PM ]
回復 支持 反對

你都未反映到以經比人抽插了...
回復 支持 反對

Originally posted by 笨彤ku at 2006-5-5 22:52:
奇怪
我中一姐
點解我明條公式既= =(唔係明哂,只係有d明)

p.s.c^2個上係點解?

[ Last edited by 笨彤ku on 2006-5-5 at 10:56 PM ]

條公式其實好易.... 我中三都明 = =
C^2 = 光速既平方
回復 支持 反對

如果真係可以超越光速..一定會是好似e+咁既飛行模式?????會唔會以其他方式超越光速?
回復 支持 反對

可以令光的速度減漫嗎?
回復 支持 反對

Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-5-5 23:40:

條公式其實好易.... 我中三都明 = =
C^2 = 光速既平方

最重要係E=mc^2的c^2點解要二次呢?
愛坦斯坦話光速係恆時不變..
咁姐係話300000x300000=300000km
我記得有本書係咁講..
根住我問老師..
佢話咩係用黎底銷重力果條式= ="
冇記錯呢條式係狹義相對論提出..
果時仲未加入重力呢個元素..

Originally posted by at 2006-5-6 13:24:
如果真係可以超越光速..一定會是好似e+咁既飛行模式?????會唔會以其他方式超越光速?

將物質光子化??= ="

仲有我有個問題..
相對論話重力可以使到時間減慢..
而光又係恆常..
咁我地用時間量度光速係咪有不對?

[ Last edited by 呀怒 on 2006-5-6 at 03:28 PM ]
回復 支持 反對

超光速是沒有可能的
根據相對論來說,沒有東西能給light為快
而且當達到光速時,太空船和光成一直線
加上太空船的密度已變成無限大,此時太空船的長度變為0
換言之,太空船和太空船內的太空人也會在這個世界上消失
如果能做到超光速,那時光便回倒流 回到過去,更會可能遇到幾個你自己bao_16
回復 支持 反對