查看: 9019|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] [原創] 雷文 點技和連技 末日武者(放技嘅位置)

關閉 [複製鏈接]

現在得多嘅討論區都係講狂鋒多過末日
所以我現在開一個關於末日嘅post吧!!!!
末日武者 係主要用魔攻攻擊 (二,三轉所有技都係魔攻)
所以 我建議轉末日嘅雷文點buff (魔力導言)70mp
以下為是為轉末日武者嘅技能樹 共94SP 47Lv

4個passive不用說(初級xx修鍊) 必點 20sp
捕捉機會 在團P當中 很有用 必點 5sp
螺旋之手 會被三轉技取代 加上攻擊力不足 1sp
炸裂之手 主要是為技能書而準備 建議學 5sp
爆衝之力 說過了 末日武者的魔攻會比物攻高攻 所以不建議學 0sp
爆破打擊 前置技能 爆衝之力  因為不學前置技  所以不建議學 0sp
七炎爆 (前置 炸裂之手)/殺戮武裝 兩選一 前期打王的大技 我個人會推薦七炎爆 高攻 命中大 5sp
暗影步伐 走佬用 必點 5sp
buff﹕魔力導言或防禦導言 3sp
魔力導言 是比較副本化
防禦導言 是比較pvp 當使用此buff 再配合狂心鎖一 可以想像敵人能扣你幾多血吧!!!!
燃燒列車 冇得揀 1sp
共45sp
回復

二轉技能
鎖一 (破武) -對手70%攻擊力 諗唔到咩理由唔學 必學 5sp
鋼鐵堡壘    -四方八面攻擊 可是不能連接所以都被3轉技能取代 建議不學 0sp
好勝之心    -減hit數20% 連技可以連多D 必學 5sp
中魔力修鍊 -說好的末日武者是魔攻型 所以必學 5sp
黑暗方舟    -招換4支勁痛的方舟 出技書時4支會爆兩次 必學 5sp
魔契         -加魔攻 40% 只得10秒 不建議 0sp
強韌信念   -物理攻擊會跟住魔攻加5% 不過主要係為三轉的passive而點 5sp
武神契約   - 絕不建議學因為末日武者全部都係魔法攻擊技能 武神不適用 0sp
暗影軌跡   -前置技能 暗影步伐 配合z (要10mp)可以攻擊 我建議點1 1sp
死亡轟炸   -出八支槍 落地後會爆炸 不論打pvp 或 副本都係"好幫手" 必學 5sp
逆轉勇士   -當血少過20%加攻擊力 不過當你咁少血 D人一定sm你 所以不建議學 0sp
靈魂嘶吼   -大十字 輸出極高的攻擊力 令敵人大受傷害 必學 5sp
核子爆破   -落下核彈 之後爆炸 不過受到的限制太多 e.g. 要大型加上要固定的王 4-6 x-4...等等  所以因個人喜好而點 (我會點5 話晒都係末日嘅代表大技) 5sp/0sp
sorry 戈陣第一次拍片 唔識教音量
46/36sp
回復 支持 反對

三轉點技
魔力賦予  -爪的一般攻擊全部都變了魔攻 並加25%傷害 必學 3sp
X轟鳴      -打pvp和副本都很好多 傷害高可連接 必學 5sp
大地一擊  -450%傷害 連接用的技能  必學 5sp
13sp

連技
由雷文一開始變到末日多咗一此新的連技方法
e.g
>>^zxx up
xx>x>x>x down
xx↓x up
>>^xx up
zzx>xx down

以上的>>^xx 比較屈機 傷害高 硬直大 又會up (10mp)  
連人方法 一開始咩都冇的1轉雷文 可以zzx<<>zzx<<>zzx<<>zzx<<> ... (重覆) 最多22hits 之後轉了狂心可以加鎖一當中 最多23hits
[影片制作中]
末日連法
xx>x大地xx>x鎖一xx>x>x>x
zzx<<>z大地zzx(x不要攻擊到佢)鎖一 zzz>>^xx zzx大地 zzx
zzz>>^x zzz<<^x zzz>>^x
zzx<<>z大地zzx<<>z鎖一zzx<<>zzx<<>zzx<<>z大地zzx<<>zzx<<>zzx
                                                                                可變為zzx>>^xx
有待其他會員做新接法

放技﹕pvp
A 鎖一 ║ 防言 ║ 大地 ║ 暗步
B X轟  ║ 鎖二 ║ 十字 ║ 黑方

副本
A 鎖一 ║ X轟 ║ 鎖二 ║ 暗步
B  防言║ 鎖三║ 十字 ║ 黑方

假如冇技B
pvp放  鎖一 大地 X轟 暗步
副本    鎖一 X轟 鎖二 (大十字/鎖三)
回復 支持 反對

支持
不過請注意一下[新手們],是新手們初期甚麼都不懂時用技能打王的情況
所以請盡可能教一下炸裂之手要怎樣用哦XD
回復 支持 反對

回復 4# 神秘的冷燕

炸裂之手 不可以0距離出 要保持中距離(2~3個身位) 才能有9hits否則3hits完結
p.s.出技書12hits
回復 支持 反對

謝謝分享.
如果有烈刃就好-_-
順帶一提,,你講的出技書係吾係指技介???
回復 支持 反對

謝謝分享.
如果有烈刃就好-_-
順帶一提,,你講的出技書係吾係指技介???
o夜少o 發表於 29-9-2010 18:34

不是 技書係為那技能而特定的 不是技介
回復 支持 反對

前期得炸烈之手
炸烈之手又唔高攻
要去到3x lv先有招高攻d既技 前期打王會唔會太難?
回復 支持 反對

前期得炸烈之手
炸烈之手又唔高攻
要去到3x lv先有招高攻d既技 前期打王會唔會太難? ...
小火龍 發表於 29-9-2010 20:33

這技通常係清怪為主 前期打王我推薦七炎爆
回復 支持 反對

關於>>^xx
單純>>^x其實足夠, 機動性也較高, 面對霸體也較易逃, 接技也方便
與其>>^xx不如大地一擊, 範圍也較大
回復 支持 反對