查看: 4348|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論] 有冇人睇過/睇完"仁醫"

今日終於追完係喺hdtvb做既日劇"仁醫"
睇完套野真係好佩服日本人既創意力同埋佢地做野認真既態度

套野既劇情真係好精彩,都唔明點解佢地可以咁天馬行空,

"仁醫"係手術方面每次都有血淋淋既畫面,令劇情更緊張,緊湊...而且在其他道具上也看得出製作認真

再者"仁醫"的劇情雖然"復習" (唔識打= ="),但係結尾有為整個故事流程作解釋,唔使我諗黎諗去=]

以上就係本人睇完"仁醫"後既小小感想

(純分享) 謝~
版主提示:
本主題將於2012年03月25日移往「影視討論區」版。
回復

之前係tvb做過....?
回復 支持 反對

tvb未播完之前,我已經睇晒

日本國內漫畫競爭咁大,就知日本人創意力的確強大
回復 支持 反對

無睇過~
回復 支持 反對

吾睇呢一類==
回復 支持 反對

仁醫好過ON CALL 36小時
回復 支持 反對

我5中意睇d關於醫學果類
回復 支持 反對

仁醫好過ON CALL 36小時
〝細wIN_ 發表於 18-3-2012 11:07

tvb 咁低人工搵入寫 質素係低d
回復 支持 反對

我好仲意睇呢一類形既劇
呢D劇有小小科幻(穿越時空),但又好現實咁(做手術)
係呢個劇入面又學到唔少知識,真係好有意義既一套劇
而且又激動人心
回復 支持 反對

半年前 收費台看完

最後主角 好像回到
現代可是好像有不同

--------------------------------------------

最近有套日劇都不錯

女管家三田 / 家政婦三田

因為母親的意外而瀕臨瓦解的阿須田一家,聘請了一位名叫三田的幫傭家政婦。吩咐的工作她全部都能完美達成,但卻總是像個機器人般面無表情。不論是什麼樣的命令,甚至是殺人,幫其他自殺,三田都會冷靜的執行,讓阿須田家中的成員以及身邊人們驚訝不已。然而三田的種種行動,卻逐漸讓分崩離析的家庭開始產生出乎意料的變化

出現過
幼女 要求找尋已經死亡的母親 ,女管家會?
次子 在學校遭到同學欺凌 後來命令管家殺另外一名小學生  結果....
長子 正值青春期,變得焦慮、狂躁 後來更命令長子和管家上床,最後?
長女 經歷某事情,想自殺,自殺不到後來命令管家殺自己 後來...

總後就是使命必達

這套劇為
日本電視劇史上單集第3高收視率 集集有爆點
回復 支持 反對