打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術討論] 大家分享一下各天王/神/主/將軍 高雙抗的穿法

我自己著裝要求就係盡量令到雙抗200
邊樣夠200就停,幫補另一樣
然後打咩怪決定出咩精(+20%), 再加埋高加巨(+80%)
基本上就到左頂抗(300%),再堆上去就無意思

舉個例, 我燕會著220太+密3寶 (密3寶/天王3寶總抗比其他3寶高,推介)
雙抗去到210/205, 超級無敵硬,
天使都係, 220太+密3寶,雙抗200/195 (加埋盤古就205/200)
天使唔建議著220太+天照3寶, 原因打抗太低(180), 加埋精+高金巨都上唔到300

回復 支持 反對

arhoronald 發表於 12-5-2017 19:24
不過你唔係通常一套天王/黃帝頂到低,我覺魔防個邊都唔可以太低,著左220/混穿好似差D魔防
始終有精多20,魔 ...

我明你講咩, 個20%抗可以用龜符彌補,好處係著完整套,屬性/戰力高
但頂抗著法+羊符始終係耐打d
因為好多召喚物(如毒蛇/熊)本身已經係頂抗, 再加20%就無意思
而如果自己既將帥少20%抗(300->280),承受傷害大約多70~80%
但用羊符, 多100%血, 相比用龜符,  "有效血量"會更高
(有效血量 = 傭兵死前承受攻擊的次數)
回復 支持 反對

foolruner 發表於 17-5-2017 09:43
「你呢個兵陣」其實我並未提過兵陣 你會否認錯人

雙抗平衡向來是我提倡的(兩個讚同同一論點者,居然會 ...

最後個點好同意
人地韓巨好心出隻印狐出黎+一堆新補血帥(例如劉邦/四冥覺醒)
就係想大家試多D玩法, 唔好個個都台男
但偏偏D人思路係嫌補得唔夠多
而唔係去考慮點樣令自己扣少D血(雙抗高D), 唔好過份依賴台柱
個論點已經唔係補血, 係如果大部份人都係台男, 咁會玩少好多野
有幾多人試過朝男/朝女減速+許3輕鬆秒王? 有幾多人玩過極限日男?
又有幾多人玩過極限黃牛/甲馬+印女?
回復 支持 反對