打印 上一主題 下一主題
收起左側

<金庸小說>討論區

我睇過哂金庸D小說。。。長既如天龍八部。覺得最尾部份最感人。。短既如白馬嘯西風。。連城訣都唔錯。。而且我較喜愛金庸寫一些悲傷的結局呢
回復 支持 反對

Originally posted by [S]jasonhk0225 at 2006-9-15 20:06:
我睇過哂金庸D小說。。。長既如天龍八部。覺得最尾部份最感人。。短既如白馬嘯西風。。連城訣都唔錯。。而且我較喜愛金庸寫一些悲傷的結局呢

連城訣都幾慘,但去到最後主角都可以搵返個女人同囡囡陪
回復 支持 反對

我差不多看完了...
只有一些出書的(白馬嘯西風...等)
沒看- -"",因為太短不太喜歡...到喉唔到肺/_\
回復 支持 反對

Originally posted by rkelvin at 2006-8-29 21:06:
天龍個木宛青都講到勁靚= ="

好認同你講法~睇書講到超靚-.-"
不過最後段譽都係冇娶佢~真係可憐~
不過新天龍好似改左la 哈哈
回復 支持 反對

Originally posted by yipkamingf at 2006-8-28 20:09:

楊過= =

女龍女緊令..唔令點會做主角-口-''

個個都講到小龍女好靚咁 你地又咪係睇左劉亦菲先覺得姐
本本金庸既書既女主角都非常靚女 又唔見你話佢地靚女?
話咩神鵰d女主角最靚女又咪係受左劉亦菲果套神鵰影響
問心話咩神鵰d女主角最靚女果d人有冇睇過金庸既書
我相信只係睇左神鵰既tv囉
e個係金庸小說既討論區
既未睇過 又要亂up一通
真係.....

Originally posted by 冰燒月" at 2006-9-20 18:25:

個女人個名叫 水笙
回復 支持 反對

Originally posted by 池少~ at 2006-9-29 23:33:

個個都講到小龍女好靚咁 你地又咪係睇左劉亦菲先覺得姐
本本金庸既書既女主角都非常靚女 又唔見你話佢地靚女?
話咩神鵰d女主角最靚女又咪係受左劉亦菲果套神鵰影響
問心話咩神鵰d女主角最靚女果d人有冇睇過 ...

基本上冇話邊個最靚ge~
加上靚唔靚係主觀ge~佢覺得靚咪靚lo
你又知佢冇睇過書?
可能佢地覺得本書形容得小龍女好正呢!

ps:金庸最鐘意香香公主
回復 支持 反對

琴日睇完連城訣...
好感人下=.=
自己最愛ge人唔相信自己...呢種感覺好難受
回復 支持 反對

我覺得段譽好花下,開始時不自覺吻鍾靈對鞋,又不自覺吻木婉青...經常不自覺...
最後又鍾意似神仙姐姐既王語嫣,根本王語嫣當佢係佢表哥既代替品,而段又當佢係神仙姐姐既代替品...可憐的木婉青...因當初的誤會...以為他是親哥哥..
我一向支持木婉青,因王語嫣的改變實在太快喇,開始他是勁愛佢表哥,最後一秒間馬上轉愛段譽....你地支持木婉青定王語嫣?
  至於新版,改到王語嫣仲衰...又會突然覺得自己個樣會老都有...-.-
不過最後改左王語嫣走左,木婉青嫁返比段譽都幾好[鍾靈也嫁了..-.-還有某人送了幾個人給他做老婆...幾牽強的說..木婉青又會受得往-.-]...段譽這傻人有傻福...
書中說王語嫣仲令過木婉青,但木婉青性格好得多,只是比王語嫣差一點點,也是一個美女喇。
回復 支持 反對

Originally posted by 冰燒月" at 2006-9-20 18:25:

其實唔可以一口咬定狄雲最後同水笙一齊,佢只係講左句:  「我等了你這麼久!我知道你終於會回來的。」

先前狄雲都好似同佢冇乜野講,未必係埋一齊,最衰唔寫埋佢.不過如果寫埋佢就唔好.因為冇得再寫,佢地班人失心瘋之後其實冇得再寫,再寫就悶嫁喇.........不過狄雲慘係人人認同的!!
回復 支持 反對

我覺得狄雲好可憐~~
睇到差唔多最後諗住佢可以同戚芳一齊...
點知佢最後都比萬圭殺左...
回復 支持 反對