查看: 3646|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 各個職業優缺點分析

在別的地方看到心得介紹就轉過來讓大家看看

戰士
優點-能功能守,清場快。
缺點-近距離,容易被老闆擊中。
結論-適合新手,全方面。

騎士
優點-防守肉盾,很多黃色。 (有龍珠黃色微型)
缺點-攻擊力偏低,到後期的怪高血量,所以練怪會吃力。
結論-生存高,因為攻擊力低,所以組合得多,打副本時拿“ S ”的得機率很高!

鬥士
優點-持雙手劍,高攻。到後期,差不多兩招可以清怪了。 (有召喚李小龍的能力)
缺點-攻擊的速度緩慢,難以在激酶或團戰裡生存。
結論-清場一流,雙手大刀很帥。

法師
優點-能治療,能攻。
缺點-出招慢,血少。
結論-考技巧,尤其是空中電擊。

巫師
優點-集中魔法火力,到後期火力猛。
缺點-出招慢,血少。
結論-清場練級一流的快。

祭師
優點-集中在補助,有詛咒的技能。
缺點-後期單練吃力。
結論-我只可以說,扮演你的角色吧!幫助團友。

弓手
優點-遠攻,攻擊力也不差。
缺點-翹招少,血少。
結論-考技巧的職業,沒有隱者的迴避率,血又少,生存低。但如果你技巧好,可以一滴血都不扣,解完副本,而且拿“ S ”的的機率幾乎是90 %的! LV1就可以開始解副本升級了。

獵人
優點-帥峰單挑好用,因為有定身的技能。受教招也多。
缺點-攻擊力不會很高。
結論-獵人的卓越學科領域技能比遊俠多,所以清場比較快。

遊俠
優點-攻擊力高,快,狠。就像機關槍般的感覺。
缺點-警司不夠,血又少。
結論-翹技能不多,但一個坦克機器人就夠厲害了。單獨副本的唯一選擇,我的最愛。

隱者
優點-攻快。
缺點-血少,初期迴避率低。
結論-考技巧,初期很吃力,因為迴避率不夠高,攻擊力又不夠高,受教技能又難控制。不容易玩。

舞者
優點-卓越學科領域招多。
缺點-警司不夠,迴避率低,靠偽裝然後暗攻。
結論-清場好,但血少,迴避又低,生存力低。

忍者
優點-暗殺者。
缺點-少翹技能。
結論-本人沒有玩過,但見過的忍者都不強。我也認為忍者只有攻擊快的優點而已,最考技巧的職業。

終結
在後期時,戰士和弓手數量較多。因為戰士和弓手可以說是過強?遠攻的話,法師比弓手弱。法師在後期才顯得強。但是弓手在整體的表現都很強,不論單練峰和副本都表現得很好。近距離來說,戰士比隱者強。戰士生存力比隱者高,攻擊也勝過隱者,受教技能也多過隱者。所以在前期時,看到很多隱者,但後面的隱者都很弱,幾乎只有跳著逃走,或者躲起來而已。

回復

大家可以唔理呢個po...個人覺得完全無用
除左戰士外 差唔多全部都話少血 易死 難生存
連清怪最強o既舞者都可以講到垃圾1樣...
回復 支持 反對

影者開頭的確有d爛,單刷根本冇乜可能,要靠人組先去到20(都未計1轉個任)
都有一部分岩既
回復 支持 反對

我係想做呢個囉...

遊俠
優點-攻擊力高,快,狠。就像機關槍般的感覺。
缺點-警司不夠,血又少。
結論-翹技能不多,但一個坦克機器人就夠厲害了。單獨副本的唯一選擇,我的最愛。
回復 支持 反對

影者開頭的確有d爛,單刷根本冇乜可能,要靠人組先去到20(都未計1轉個任)
都有一部分岩既
banagherlinks 發表於 13-5-2009 14:28

可以肯定話你知只要有錢買水 單刷有何難?!
但係邊個會咁傻 緊係同人組隊好啦 怪又多exp又多
所有1轉唔靠水無人可以單刷
到左2轉舞者係清怪最快果個 而且單刷攞s無難度
影者唔可以話爛o既 只係攻擊無人咁高
不過打得副本都係組人多 攻擊低d有隊友撘救
戰士2轉 鬥士係清怪第2快 攻高範圍技多 靠呢2個特點夠晒玩
騎士可能d技係廢d 但係無你講到咁無用 佢把劍都高攻過爪
攞s唔係睇高攻 係睇連擊數 幾高攻都好連擊少1樣攞唔到s
想攞s就練下自己技術喇
法師1轉又係難升o既職 不過到左2轉就知佢幾勁
弓手系 初期係少血 不過要咁多血黎做咩?!
遠攻緊係企後邊射啦 o岩o岩同2個弓手組隊
我1挑起d怪就比佢地射晒...囧
如果講每個職自己去單刷 你o既分析可能係o岩
不過呢隻game係講求合作
回復 支持 反對

月祭_+ 發表於 13-5-2009 15:22

問題影者係冇人肯同你組,覺得會係個負累
lag神出現駁唔到技+清得慢加易死難肥+比怪輪姦
好難玩到S
回復 支持 反對

問題影者係冇人肯同你組,覺得會係個負累
lag神出現駁唔到技+清得慢加易死難肥+比怪輪姦
好難玩到S
banagherlinks 發表於 13-5-2009 15:33

呢d只係無技術o既人d後果
無人組係佢地無足夠知識姐
技術好o既影者清怪速度唔會比弓手/法師慢
我今日刷左5-6次黑狼副本 次次都攞s 有次攞a
回復 支持 反對

我愛弓手
回復 支持 反對

其實有幾多轉-.-?
回復 支持 反對

多謝晒囧""
d野好有用a,a
回復 支持 反對