收起左側

點樣係d好暗既商場(愉景新城)入面影相

setting要check部機(聽日講

機=Casio EXLIM(760萬像
回復 支持 反對

PAN  咩野..行得2步 點pan....開盡光圈 推盡iso算吧啦...之後resize 都叫做見得人既...6m re 到  640*480 囉    唔使推ev..因為無用....ev唔係比你咁用...   近既 開埋內閃...就算得gn 10 以下  推到iso 千6 都有d機會   唔太遠的話...........
回復 支持 反對

gn=?
ISO我最多得400
回復 支持 反對

gn=?
ISO我最多得400
j32738 發表於 23-5-2009 21:09

最多得400咁小-.-
不如換過部啦-.-
回復 支持 反對

gn=?
ISO我最多得400
j32738 發表於 23-5-2009 21:09

咁你不如唔好影啦...得iso400  如果你zoom 埋既話  ...光圈更細..入光量更少...=.=
回復 支持 反對

姐係zoom得太遠,會好暗?

但係我o係屋企黑黑地咁影出街,冇咩事wo
回復 支持 反對

姐係zoom得太遠,會好暗?

但係我o係屋企黑黑地咁影出街,冇咩事wo
j32738 發表於 24-5-2009 12:47

係屋企 影出街...屋企有幾黑都唔關事..你要吸既係街外面既光..只要條街夠光  你屋企 咩光定暗都無關係..重點係你想影既主體既 光暗   
同埋dc  仔 鏡頭特性就係  焦距愈長 光圈愈細  所以  如果再係商場影..就用晒wide  去影  推iso  開內閃(近距離  )
返屋企再crop
回復 支持 反對

荷里活廣場定係愉景新城暗d@@?
回復 支持 反對

係屋企 影出街...屋企有幾黑都唔關事..你要吸既係街外面既光..只要條街夠光  你屋企 咩光定暗都無關係..重點係你想影既主體既 光暗   
同埋dc  仔 鏡頭特性就係  焦距愈長 光圈愈細  所以  如果再係商場影..就用晒w ...
龍 發表於 24-5-2009 15:42

..就用晒wide  去影  推iso  開內閃

咩野黎

愉景暗少少
回復 支持 反對

..就用曬wide  去影  推iso  開內閃

咩野黎

愉景暗少少
j32738 發表於 25-5-2009 14:13

鏡頭 變焦到...用影到最多景物 個  咁樣光圈就會大d...入光量多d  唔會咁易暗...其實有可能係你既相機既測光模式較錯左..下次可以試下  full auto or 重點測光..你想影既主體放中央...咁應該  主體 曝光無咩大問題 除非 真係唔夠光..影到blur曬
回復 支持 反對