查看: 13470|回復: 61
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] 對現時既網遊非常心淡(更新左兩隻本人最愛既OG評價)

唉 , 其實真係我要求多多 我認既..

但係 來來去去得以下依幾種遊戲 我相信唔只得我一個咁諗.
等我集中講下依幾隻有小小特色網遊不足之既地方:

打怪網遊(RPG) , 唔理你3D2D回合制即時制 , 你都改變唔到你係打怪做任既網遊 .
係垃圾網遊黎講佔最多位應該係佢 , 生產商一味注重畫質 , 無視其耐玩程度 ,
加上普遍既RPG 都係以高等比較好玩 , 當然 , 有部份玩家有恆心好悶咁樣打怪做任打怪做任升上去 ,
但係普遍既香港玩家都會半途而廢 , 包括我在內 ,

仲有仲有 , 完善既交友系統係非常重要 , 一個完善既交友系統 , 可以另依隻GAME既人流KEEP住 , 最小唔會主SER都拍蚊 , 原因?
完善交友系統->人易係網遊入面識朋友->為左同朋友玩唔會咁易離開隻網遊.

可以改善既 , 就係為前中期(低等時)加插一些特色系統 , 每10LV就可能有新野玩.

低LV PK唔會輸比高LV , 技術型ONLINE

AIKA : 我覺得 AIKA 既國戰系統真係真係真係做得唔錯 , 可惜 , 我升到35左右無玩, 我公測開始玩既
果時仲同班40一齊去其他國殺人 好好玩. 但係 , 點解我會走? 就係遊戲對中等玩家缺乏新鲜感 , 當然 , 過到依關之後日日去國戰緊係好玩 , 但係我真係接受唔到.. 何況其他無國戰無特色既網遊?

SD高達: 其實我覺得SD高達唔錯 , 但對一D唔鐘意高達既人唔公平 特別係SD左..

龍之穴: 開頭幾新鲜 , 都可以留住我 , 但係職業不平衡(我衰仔簡左劍王我錯-_-) 另我28LV劍王無辦法有心機咁繼續落去. 但佢已經做得唔錯 , 同埋佢可以加番啲打怪區 , 副本用黎做任務 , 但係唔入副本一樣打到怪 , 咁樣我覺得會更好..

CSO , MKZ , AVA 等等: 槍GAME? 我都有玩喎, 依種GAME講求合作好緊要 , 所以一開始我都以為接受到 , 但係玩左幾場都無玩 , 因為全部都係拎住支槍沖沖沖射射射 , 最多都係有戰術地沖同有技術地射 , 佢可以變既地方可以話係無..(CSO算變得最多 . 可以做埋彊屍) 但係依種槍GAME都可以另我得閒開黎玩下 回味一下.

LEAGUE OF LEGENDS: 我可以同佢拉埋魔獸信長黎講 , 唔會介意嗎?  LOL 跟本同魔獸既信長真三國DOTA 差唔多 , 唔同角色 , 武器 , 咁啦.其實依種GAME 唔洗升LV , 可以拎高等低箋玩家鬥技術.
但係問題出現係千篇一律既一場場既遊戲. 場場都係5打5 , 場場都係上中下路合作 , 我玩信長玩到悶 , 再玩LOL我玩左3場頂唔順...(魔獸信長我而家都無玩)

NFSW: 車 , 我都岩喎 , 點解我又會放棄呢? 原因同上面既槍GAME一樣 , 如果唔係太大興趣應該都唔會玩得耐 , 但我仍然會得閒悶得制都會開黎玩下

勁舞團(1 , MOOV , 2) , 唯舞 等等: 依種音樂GAME , 可以另當時剛接觸網遊既小朋友可以玩落去 ,
勁舞1既自由模式成為我一開始既目標.但係我離開既原因唔係隻GAME既問題 , 係玩家問題. 我走果時 , 日日都見到啲(滅 , 踩 , 乜射乜嘖)都有齊哂 , 其實滅完又點?你方佢真係封號? 就算封左號你估佢唔會繼續玩勁舞? 有既 , 無幾多個. 而日日見到依啲房真係好心淡.

*(29/7 16:10新增)
魔力1和魔力2: 哈哈 應該係我最愛既RPG竟然唔記得左打. 我覺得真係超級無敵非常之好玩 , 可惜 , 魔力2既遊戲幣回收唔夠 , 搞到成街有錢仔..加上高等PK會爆裝 , 搞到無人有心機PK , 高LV唔PK仲有咩做 所以走哂. 魔力1: 我諗除左WOW天堂果啲之外 , 魔力1就係最受歡迎既RPG , 同巨商齊名.可能有好多人都唔識魔力 , 因為佢係一隻回合制2D RPG , 加上收費 , 同埋台灣人多 , 所以無乜人會提 . 但係佢仲生存到 點解點解呢? 因為遊戲需要合作 , 合作要識FD , 佢特別地方係 做杖 做劍 做衫 都可以分開職 , 而佢又係一隻收費GAME 所以無乜人會雙開(除非你有錢比雙/3/4月費) , 而你一隻AC最多開2條友 , 所以你點都要搵人買  , 而搵熟人會平D依個唔洗問 . 所以就拎到你好友欄最小有5個都係生產系既人 . 而生產系既人點搵材呢? 又要搵幾個人專係幫你做材賣比你既 . 如此類推就成左一個好大既交際網絡 , 最後加埋同你一齊升LV打王既FD , 就係一個成功既OG內所需既大型交友系統.. 唔好喇喎 , 一定有唔好 , 如果唔係我都繼續玩啦- -.. 就係 , 隻GAME因為太舊 , 都係無乜點更新 ........ 同以下既一隻GAME一樣 人流不斷減小..
(幾年前睇佢係5.0砂之記憶 覺醒的光 岩岩去睇仲係. . .)

彩虹冒險: 彩虹真係一隻好GAME , 但係衰咩? 衰開發商 , 睇小依隻GAME , 有成兩年無更新 最後汁埋 , 真係比個叻佢. 係我F1(4年前) 依隻GAME可以話係大熱 , 魔力1因為收費而我果時零用比人扣左唔夠錢玩 , 就轉左彩虹.. 果時高頻12個爆8個 中頻 爆一半 試問一隻唔係3D既GAME 點會咁勁? 就係合作 仲有佢係交流模式 , 基本上仲多過其他模式 , 除左賣野之外 , 你地記唔記得仲有咩標題? 就係招朋友 招兄弟姊妹招公招婆 公會收人都有. 而且多數都有人入.就係成功地方. F2我開始走 , 因為一年黎完全無更新 , 13仔之後就無見過更新. 之後我就開始周圍ONLINE都試下 直至而家..

TO各大開發商:
其實玩網遊 , 大部份人都鐘意熱鬧同識朋友 , 如果唔係玩pc仲好 , 我唔相信pc既質素比網遊差.

但係各大開發商仍然未諗通依點..除左勁舞團.雖然我唔覺得你地會睇到.-_-但係你地睇下勁舞團, 你覺得佢真係因為跳舞好玩? 如果係既 , 我投降.你地試問 , 你地有能力同PC GAME既FF PES  果啲比畫質比系統咩?. 我答你 , 做OL太多限制 無可能比PC做得好 , 你唯一既就係係交友度做好啲 , 希望你地快啲諗通 用兩年至三年整隻真係岩個市場需求既網遊 , 之後我考完HKDSE就有得玩:lol

*(31/7 11:30新增)
我岩岩又諗到小小野想講 , 魔力當時成功既原因係 多職業 如果無左某一種職業既朋友你係隻GAME入面生存唔到.
你唔想整咁多模組咁多動作你就唔好整OL啦唔該. 魔力我諗唯一不足之處都係一開始簡角色係定左係20幾個角色入面簡樣
但係我覺得唔係大問題 , 唔洗改都得 , 但係魔力1 咁好玩 , 點解魔力2 啲人會走哂? 就係職業大幅減小;p
講到依度其實我都係想帶出一個信息 , 你唔洗講咩遊戲特色出黎 , 你要既只係默默咁諗下點樣可以做到職業互補互助.
當成功諗到既時候你隻game就會好好收. 畫質真係其次 , 你見回帖既玩家 , 大多數都唔係講緊畫質 而係講緊系統
畫質 當然要做 , 但唔係主要 ..

暫時我諗到咁多 , 其他唔提既一係我未諗起一係我覺得廢到無雖要提 , 執左果啲我無講 ..

同埋我想知有幾多人有心機睇哂依篇野 有既請舉手._./ (其實我覺得每個人都會剩係睇自己有玩過OL既果部份-_-)
如果有咩對現時既網遊有抱怨/有意見都可以係以下提出, 我都想睇下會唔會有啲我未諗到;P

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
JSN + 10 內容精彩

查看全部評分

回復

MMORPG - 玩到唔想玩
競賽車 - 次次輸比人,無心玩
即時戰略 - 唔夠人打
音樂 - 我暫時目標
回復 支持 反對

MMO來說.必須有點新的玩法 不是什麼自動打怪...什麼按一下打怪等等的玩法現在的MMO型的OG 10個有9個玩法沒什麼分別
但Gamania在MMO做得十分出色
較為喜歡的有BS和王者吧
王者是十分不錯的
[size=14.1667px]賽車啊,,[我個人認為][可能]要HKD戰士先可以玩吧..呵呵 現在必須引入一些新的玩法 任務必須有創意
FPS GAME我不是好喜歡..但有點想玩 等待MKZ和Gameone的新作吧
音樂一樣 必須創新 Mstar較為期待吧
但現在來說 必須做到的是
要求低 質數高 可玩性高吧^^
回復 支持 反對

MMO來說.必須有點新的玩法 不是什麼自動打怪...什麼按一下打怪等等的玩法現在的MMO型的OG 10個有9個玩法沒 ...
[HK]賢先生 發表於 29-7-2010 13:29

講起MStar我就落淚,
過多兩個月就一年,
等左一年la,
我又唔想Au2同MStar開戰,
兩隻都係我心愛的,
T.T..............................
回復 支持 反對

確實,良好既交友系統非常重要,我有一隻MMORPG,

尋日同朋友洗副本,洗到隻BOSS死左68次,

都未覺得悶...
回復 支持 反對

確實,良好既交友系統非常重要,我有一隻MMORPG,

尋日同朋友洗副本,洗到隻BOSS死左68次,

都未覺得悶.. ...
慧星雲 發表於 29-7-2010 14:21

咩online 講黎聽下我想試
而家悶到喊 乖到睇書-_-
回復 支持 反對

咩online 講黎聽下我想試
而家悶到喊 乖到睇書-_-
逝小翼 發表於 29-7-2010 14:31

喧你繼續乖到睇書
咁樣先係最好 :9
回復 支持 反對

喧你繼續乖到睇書
咁樣先係最好 :9
黑天使•暗靈 發表於 29-7-2010 16:03

但係我想打機多啲.
又無咩岩玩咁解--
回復 支持 反對

你可以玩番你中2過ge Game,
試下係隻Game到識人,
一有fd同你玩,
你就一定唔悶.
建意玩台灣Game,
因為台灣人無香港人感串.
我識人ge方法好怪,
以台灣Au2為例:
去人地D房,
玩幾場,
慢慢加入佢地話題,
慢慢講下笑話,
就會識到人.
回復 支持 反對

你可以玩番你中2過ge Game,
試下係隻Game到識人,
一有fd同你玩,
你就一定唔悶.
建意玩台灣Game,
因為台灣人 ...
Sl0veR 發表於 29-7-2010 16:38

彩虹汁左-_-.. 魔力要買點-_-...
最愛果兩隻基本上而家都唔玩得..
除左AU2 你有無推介 :(
回復 支持 反對