打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 輕鬆題外話:你們覺得赤壁會出18武器以外的嗎??

- -十八兵種真的是不平衡嗎=3=我想只是因為戟盾鉞等兵種容易上手,加上天生攻擊力強,刀導致他們多人玩吧,但 ...
ericcheungxx 發表於 13-8-2010 10:41

新兵種當然容易上手而且攻擊力強,但舊兵種真係弱得可憐。e家你搵個人拎劍度同個拎盾既人打。秘文一樣,技術一樣,可能都係新兵種嬴。而且劍e d兵種一開始都少人用因為真係太弱。打副本又做唔到打手,定位係一樣問題。國戰個個騎戰。劍e個輕甲好難生存。最後都係個個平衡問題
回復 支持 反對

新兵種當然容易上手而且攻擊力強,但舊兵種真係弱得可憐。e家你搵個人拎劍度同個拎盾既人打。秘文一樣,技 ...
~呀杰 發表於 13-8-2010 17:28

其實劍同裝既話單挑唔會差得過盾,你應該無瞭解過劍既技能,所以先會咁講姐~.~可惜劍係輕甲,如果劍係重甲既話我諗都會普及既......而且我相信不可能有不平衡的出現,否則遊戲設計師都應該全體去樓頂表演拔刀術直至全體歸鞘失敗為止(唔知有無人明)......秘文一樣,技術一樣,我唔相信有任何一種兵種可以同爪媲美,因為爪有一個優勢--起手,雖然只有一個,把握到一定會嬴到。。。。。。咁我覺得如果做到極限操作,槍應該唔比戟遜色,只係宜加無人做到而已。。。。。。果時龍沙加都玩得唔錯,但仲未稱得上極限操左。。。。。。有幾多個盾可以話係平裝狀態下嬴到佢呢。。。。。。國戰呢樣野真係唔平衡。。。。。。。我覺得國戰已經墮落了,其實我心目中既國戰應該係玩戰略(如兵種配合),再加上人既裝備技術,而唔係好似宜加咁硬拼,所以我放棄赤壁了。。。。。。而已我覺得國戰,作戰既唔應該只係玩家,而係NPC配合玩家,咁先係一埸好玩既戰爭。。。。。。真可惜

TO小幻仔,你連post了,小心比人扣分
回復 支持 反對

其實劍同裝既話單挑唔會差得過盾,你應該無瞭解過劍既技能,所以先會咁講姐~.~可惜劍係輕甲,如果劍係重甲既 ...
ericcheungxx 發表於 13-8-2010 18:05

如果盾一路格檔,劍都係得比人殺既命運。係我未走之前,我一路玩爪。爪起手係有用,但係1on1入面人地一格檔你有能力破到敵人咩 人地一開始格檔,你唔暈得之後假設你出黎同佢打但係你暈個招要等,人地再格檔你就無後路。第一手沙加個時都好似未出盾,你唔可能將2個時代既野擺埋一齊。因為無人知第一手沙加會唔會輸係之後出既盾入面。戟更加唔知,因為沙加好似好少同人打,而且80左之後都無咩見到佢
回復 支持 反對

= =你識唔識玩爪架大佬......爪有招野......叫做雙刺......可以破擋......你以為爪只有對手無擋先有優勢嗎?????係咁既話我唔會話爪係單挑最強既兵種囉......仲話自己未走之前一直玩爪,可悲...可歎... and之後沙加有上過黎......你唔留意,唔知姐......盾一路格檔,劍都係得比人殺既命運。??簡直笑話,你知唔知劍招破擋同暈一樣樣,盾一直擋.....下埸只得一個,就係比劍殺......我可以講你一定無玩過劍.......如果有玩過就一定會明白識玩既劍同識玩既盾打,結果得一個,劍嬴硬......唉......唔怪得劍同爪變左做冷門...
回復 支持 反對

如果盾一路格檔,劍都係得比人殺既命運。係我未走之前,我一路玩爪。爪起手係有用,但係1on1入面人地一格 ...
~呀杰 發表於 13-8-2010 19:09

沙加少同人打 ??
係我記憶入面 印象最深刻就係 沙加 vs 霸刀, 沙加 vs 紫風 ..
同埋我次次打親交都差唔多見到佢 =0=
第1手果個係打交打最多果個黎 ...
回復 支持 反對

我覺得槍好好架 ~
因為支槍好靚 XD
回復 支持 反對

史上最強武器 <<摺凳>>
回復 支持 反對

劍:雙手劍,單手劍
槍:單手槍,雙手槍
刀:斬刀,刺刀= =(刺刀能否算是刀)
回復 支持 反對

= =你識唔識玩爪架大佬......爪有招野......叫做雙刺......可以破擋......你以為爪只有對手無擋先有優勢嗎? ...
ericcheungxx 發表於 13-8-2010 19:41

盾有1招叫反擊點數 比盾暈到1下已經可以扭轉形勢 差唔多暈8秒。。8秒足以做巨大傷害  8秒後可能又中招(盾的暈技泠卻係8秒) 咁真係死得  
    再唔係開20秒防暈+回天盾,睇下係邊個要逃走。。

相同技術相同裝備下,劍一般係唔會夠盾打

論暈人:盾無疑優勝
論防禦:重甲+血厚+比人打1下回80血+回天盾+裂云擊吸防吸暴!
論防暈:臨危+突破  60秒內最多有23秒無視暈技!
論攻擊:劍雖則較高,但盾10反擊下 盾砸400%傷害也不遜+裂云擊同時降低敵防禦吸增加己方暴擊!
回復 支持 反對

如果點滿臨危的力專精,最多可以防暈30秒...
回復 支持 反對