查看: 10541|回復: 44
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[禁止修改] [Age Of Fantasy劇情]單人戰役-刀客傳說RPG

在此聲明…這劇情只適用於MOD,Age Of Fantasy……
若沒有MOD的話,可以到以下網址下載 :
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3952963&highlight
作者話:
呢次係我第二次整劇~呢個劇都易入手下~而提示亦都會幫到你。

劇情主角簡介:
這個遊戲的主角將會是一身滿懷絕藝的刀客…他名叫爾續,他一心想見識各地不同的事物…同時也要在旅程中賺取金錢,但過程中,爾續可能將會面對重重的威脅,甚至連死亡也一步一步地接近爾續…

劇情須知:
1.同任何既npc講野~只要行埋佢前面/身邊就可以同佢進行對話。
2.如果發現npc唔再進行對話…得一個情況..就係你行開左…你只要行返落佢前面同身邊先可以繼續進行對話。
3.武器店開啟既時候會列出字句提醒玩家。
4.唔好del左城主送比你既船,因為主線任務會需要船。
5.請依足任務指示解任…每個主線任務都會有提示,而提示可以幫你過關。
6.主城問題…個主城姐係城堡,進入主城=駐守主城
7.打八歧大蛇之前要開啟門口的遺跡,要開啟的時候只需在遺跡前面等一等,就可以開啟。

遊戲地圖:

地圖

遊戲圖片:

戰役下載:
單人戰役~刀客傳說.cpx (176.58 KB, 下載次數: 547)

戰役位置:Age of Empires II/Campaign

評分

參與人數 1樂點 +35 收起 理由
nomygf + 35 內容精彩

查看全部評分

回復

流程攻略:
一開始…可以搵信掌拎左能力戒指先..(血量增加 5)..
跟住..搵巴巴彼克做任..做完任之後可以學拔刀術..(攻擊力增加 5)
之後你就做主線任務啦..係個鎮到..搵神秘老人…同佢講完野之後搵鎮村長...
再同鎮長講完野之後就開始做主線任務1…做完主線任務1之後…等一陣間…
就可以去邪馬台架啦,不過去邪馬台之前,記住再搵蒙特鎮外既木匠做任…
做完木匠任之後..會得到黃金同鐵靴..(攻擊力增加 4)..之後就開始去邪馬台…
去邪馬台途中..會遇到強盜…記住..入左強盜既區域就唔可以返去回血…
所以…打強盜之前請先回滿血…而打強盜就係主線任務2...
記住,趁強盜們仲未包圍你既時候,逐一解決佢地。
建議用手控擊退強盜,減少殺人後既冷卻時間,咁做先可以殺晒所有既強盜。
強盜既屋打爆左會有錢拎…………
打完強盜之後..繼續行…行到伏陣之前..你會發現強盜會有弓箭手埋伏…
之後返蒙特鎮回滿血先..之後再繼續去邪馬台..中途會到達弓箭既伏陣…
弓箭手既伏陣其實可以輕易通過…只要點擊一處地方,等主角自己黎逃避…
咁做好過你不停用手控黎逃避箭手既弓箭。
去到邪馬台既時候,先搵治療師回滿血先…係伏陣既時候唔多唔少都應該扣左血。
回完血之後就去搵稻鐵…搵完稻鐵之後就開始做主線任務3…
做完主線任務3之後..等一陣..蒙特鎮既武器店會開啟…我建議唔好去住先…
之後…再搵多次稻鐵…跟住稻鐵就會叫你去搵城主..
城主就係邪馬台既主城入面,只要入主城就可以搵到城主…
搵完城主之後…等一陣…就去搵義曹…搵完義曹之後就開始做主線任務4…
主線任務4係去搵蒙特鎮鎮長拎寵物…去既時候會遇到強盜…唔係太勁..解決佢地吧。
去同蒙特鎮鎮長講完野之後就會得到義曹既寵物…跟住帶隻寵物返去比義曹…
返去之前可以去武器店買一把刀,我建議買左佢…會加攻…之後唔洗咁辛苦…
咁係返去既時候..強盜就會不斷湧出黎殺你..唔好打..走- -因為你唔夠佢地打。
將寵物交比義曹之後就完左主線任務4…完左之後..等一陣…再去同義曹講野…
義曹會話比你知..要再去見城主…照佢說話做…見城主…再入多次主城…
同城主講完野之後…就會做主線任務5..呢個任都幾好玩…係打海盜…
同城主講完野之後..你會自動行出主城…等一陣..會有指示叫你去碼頭…
去緊碼頭既時候…將軍佐野就會加入你…跟住帶埋佢去打海盜…
到左碼頭…船夫就會比架船你…坐住架船…去海盜島……
一落船…d海盜就會迎接你…將佢地解決吧…
將佢地既首領同大本營摧毀之後…返去主城稟報城主…
稟報完城主之後..佢會送架船比你…架船唔好爆…以後既主線任務都會需要…
跟住就用佢架船…去維克村做主線任務6…
去到維克村既時候…會有指示叫你去村長家…照指示去村長家…
之後村長會請求你擊退入侵者…你會有得選擇「答應」同「拒絕」…
你選擇是但一樣都可以照做任務…只係易d同難d咁解…
呢個任會有d難度…記住…優先破壞左入侵者既攻城器同殺左佢地既火槍兵先…
集體行動…可以減少傷亡…
殺左入侵者首領…返去講比村長知…主線任務6完成…
完左主線任務6之後去搵羅蘇達…同佢講完野之後就做主線任務7…
佢要你去荒島拎羅樹果比佢..你就搭船去維克村格離既荒島…
荒島會有個果樹叢…行埋去就拎到羅樹果…
拎完之後...會有隻狂猴彈出黎…(佢秒殺你)…呢個時候你要用最快速度上返架船逃走…
拎完羅樹果之後…再同羅蘇達講野…主線任務7就完成…
完成任務7之後…等一陣…去搵村入面既神秘老人…
佢會話比你知邪馬台祭壇有異動…跟住你就搭船去邪馬台主城搵城主…
搵完佢之後…就做主線任務8…呢個任好簡單…
去西北邊既邪馬台祭壇睇睇…去到既時候…妖象會講個信息比你知…
講完之後就返去主城搵城主…唔洗理d妖象…
搵完城主之後..就做最終任務…(打八歧大蛇)
做最終任務之前..去搵隱居刀匠拎刀…否則你無可能夠八歧大蛇打…
搵完刀匠之後就去地圖最北邊打八歧大蛇…
基本上你會夠佢打…唔夠既話…可以去八歧大蛇格離既毛毯…踩落去…
踩落去八歧大蛇會停止攻擊10秒…你可以趁機打佢…
殺左佢之後…發生劇情……第1集完結…
回復 支持 反對

好玩呀(未dl都講定先XD)你其實係唔係一杯茶泥?

評分

參與人數 1樂點 -1 收起 理由
nomygf -1 呃Post/無意義內容

查看全部評分

回復 支持 反對

好玩呀(未dl都講定先XD)你其實係唔係一杯茶泥?
jsnjsn761 發表於 14-8-2010 20:59

唔係呀- -多謝支持v.v
回復 支持 反對

恭喜單人劇本成功推出.

先送上一個強力無比的支持.

地圖繪製上較以往改善了,進步了.

不過地圖還有努力的空間.

試嘗試少用單一建築

海域可以多運用其他地型,不要只使用淺灘.

試一試 不要把單位放置太密吧 =]

還有就是, 樹木緊接著海邊有點怪喔,,,

先試試劇情.

努力喔!

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
nomygf + 10 不錯的建議

查看全部評分

回復 支持 反對

down左黎左
支持支持

評分

參與人數 1樂點 -1 收起 理由
nomygf -1 內容空泛

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 6# 香腸
支持支持
但"有入無出"的條件好像苛刻了點=='
所以我都係先改一下外交放隻治療師出來

如果有殺敵升級好像好D^^

難玩...但唔錯....支持支持..好玩!
請原諒我太廢XD
回復 支持 反對

恭喜單人劇本成功推出.

先送上一個強力無比的支持.

地圖繪製上較以往改善了,進步了.

不過地圖還有努力 ...
龜龜_浪 發表於 14-8-2010 21:35

謝謝大大的提醒..我會改進的v.v
回復 支持 反對

開始爾續去搵鎮長個兒子時唔夠打,死左x.x
我會盡能力爆機的^^
支持,繼續努力
回復 支持 反對

開始爾續去搵鎮長個兒子時唔夠打,死左x.x
我會盡能力爆機的^^
支持,繼續努力 ...
RAUL07 發表於 14-8-2010 22:20