打印 上一主題 下一主題
收起左側

AVA小小心得之2

上次出了遍初心者遍.
今天次出遍隊長遍.寫得吾好請賜教...哈哈

隊長當然做指揮啦,不過隊員聽吾聽你支笛就..另計-_-.你可以Setting the target就是設定首要攻擊或者防禦目標.當你發覺左路或者右路.薄弱,
你可以set下地點提醒下隊員.當然你可以打字,不過set targe就按幾粒鍵而已.
隊長擁有最重要的寶貝,望遠鏡.按f5,right click,在望遠鏡視線範圍內left click.鎖定敵人.隊員射死已鎖定的敵人你+1分.再次運有cd時間,鎖死的人也有cd時間.
一個好的隊長是邊打邊用鏡邊指揮.但你會好忙.而且要熟悉地圖.一個合格的隊長是多用鏡而不會留來做宵夜.
以赤圖騰什麼地圖為例.就是那個沙漠戰車.-_-真難記...(我不ps圖了,用文字算,希望明白)
進攻為例.一開波,你應該衝到大路照一照,因為敵人亦愛衝到大路想先發制人.你應該會照到幾個.之後如果你選擇跟車,就好好跟車,定時再在車後面左or右邊照一照,因為敵人都愛衝前圍車.
如果不跟車,便衝到2f,衝前到遠距離可望到到敵人出生點的地方.一click,保證你照到一堆人.當然你不是無敵,先感覺不是有很多人衝進來.到第2段.如果要照就到車後,因為末段.敵人都到大路,試圖圍車,通常出現在戰車的左右邊.除此之外.還有很多地方給你照,不過不懂說-_-.
如果你喜愛到人家出生點照你,或者跟車你就用偵察,邊打邊照用步兵.其實也不一定,變化實在太多.

其實照,是你要捉敵方的路數.不要漫無見的只照別人的狙擊手.你照狙擊手只適合我方狙擊打敵方狙擊,不是說沒用,是有些地圖作用不大.
照人最大的好處是 壓制敵方進攻!
回復

好難先做到隊長(d人唔比你)==
我主打中距離,通常見乜就照乜先(戰場上無時間比你慢慢check)
如果敵人有d煩的狙手,我會先照佢
跟車時就先照火箭筒兵同係中,遠距離既步槍手(先清煩友順利好多)
近距離既步槍手照得來就被人做低(我寧願自己用槍先清仲好
補上用望遠鏡小小心得
1.要先確定自己安全先,唔係你一開鏡就被人做低而無鎖定到敵人又係無意思
2.一鎖定完人就要轉武la,敵人係唔比時間你,唔係被人打死都唔知
回復 支持 反對

thanks.
回復 支持 反對