查看: 4995|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] online game的演變(文章可能過長...怕悶慎入)

今日系到同大家分享下小弟對online game既小小慨嘆...
先黎個小小既開場白...
話說小弟第一隻玩既時候...仲系月費時代...
寵物王...魔力寶貝...童話...M2神甲奇兵...天堂...神領...
呢幾隻game...當時都係online game介既數一數二好game!!
當時小學...仲記得要買月費卡...一定系...每日零用錢...儲儲儲...
個陣真系好開心...因為只系一張月費卡...
入到game...大家都系公公平平咁去玩一隻game...
但隨住時代演變...當巨商既出現...
就更加令到之後既遊戲都系出商城...
就連月費既童話同魔力...都出免費版...
但根本發覺以加既online game...
就算玩法幾新...畫面幾靚...都搵唔返以前online game既喜悅
點解??
因為以前78~98就...嘩...終於有點啦...入game la...升lv啦...
但系以家...入game...有咩好做...??死啦...無hkd...點升lv ar??
HKD戰士永遠玩曬!!~~同社會一樣咁現實~~
總括幾句...如果無出過免費game行商城...
依家d game更本唔洗出幾個月就無人玩...
一定有人問我..有game咩會咁牙??幻月已經好明顯...
同埋唔好話幾個月已經系長...以前d game...
一隻行行地都頂成兩年幾...

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
JSN + 5 內容精彩

查看全部評分

回復

付出愈多就梗係勁d,係咁現實,冇計
e家玩月費game都有game錢買,mhfo之外我諗唔到有咩game係絕對公平
回復 支持 反對

唉..商人既奸計
回復 支持 反對

以前好多game都要會$$
回復 支持 反對

小弟當年就只係玩過 幸福Online ..
呢隻game 收費果日開始 成隻game變左死城 .. 唔夠半年仲汁埋
回復 支持 反對

我同你認為既野差唔多
我一開始係玩ro  天外  天翼之鍊  天堂2
(之後ro沒落 (因為d外掛佬)....天外同天堂無錢玩....天翼之鍊比代理無視)
雖然唔一定有錢買月卡玩
但有得玩個時 真係幾開心下
(game明明只係應該作休閒用途, online   game只係比人一齊玩既game)

唉~~~~~依家已經唔係人玩game了
hk遊戲業已死了....
回復 支持 反對

真係唔講都唔記得了...
以前Online game都係用質素吸引人
而高質素既都係月費game
但係依家商城行哂"
基本上只有賺錢
冇哂好game
幾個月真係太長了
有D game玩幾日已經唔想玩
全部模式都同其他game差唔多
回復 支持 反對

== 講堅e+d game對我黎講 一個月都頂唔到..
回復 支持 反對

玩月費game既都係魔獸世界好D
回復 支持 反對

你可能講得岩
但係而家月費遊戲根本唔夠商城制既遊戲好賺
以前興行月費遊戲果陣, 數碼平台多的是 , 而且唔係有錢就玩哂 , 的確令人玩得落手。
直到有公司推出 商城遊戲 黎比一D唔會用錢買點數 既人 過下遊戲隱。
初頭係幾成功, 亦都唔會有 咩HKD戰士出現 , d人都係為玩而玩,為識朋友而玩。 唔係鬥高lv
不過似係一d 玩開月費遊戲既玩家 過檔去玩 商城遊戲 , 想係遊戲入面威威 而狂買點數 , 結果就令到好多人覺得有點數就係王道。不斷咁買點數......
有公司見準時機 , 就發展呢一類型既遊戲 (有得搵錢喎 , 係人都想去賺啦)
結果就令到一d 月費遊戲 變得少人玩
其實有冇諗過做成咁樣 , 係因為有好多人都肯捨得去買點養肥d公司??
我相信如果冇人肯買點數玩商城 , 應該唔會有越黎越多垃圾遊戲既出現。
回復 支持 反對