查看: 7656|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[計劃] 加勒比海盜 已附角色能力表&1p升LV試玩版(17/6/2011更新)

小弟近期睇加勒比海盜睇到上左腦...
所以忽發奇想,想整個海盜劇情...
點知動手做下做下...就整左D類近多人rpg 的念頭...
整個十零個觸發無謂浪費...不如就試下整多人rpg...

故事大網...真的很大概...所以想請各位比點子...
大海上有五個海盜王...欲爭奪傳說中的不死泉(第四集點子?!)
他們由一無所有,由求生開始逐步建立自己的海盜軍團...
他們如何令西班牙海軍頭疼,如何征服大海,最後得到海上一件件寶物...

遊戲重點:當中一D左電影上的橋段可能會出現@@
同埋大家好期待~主角的專用船...將成為大家爭奪的目標@@

仲有少不了的...就係最難打的守門魔物@@
希望遊戲中大家可以多D談判,互相合作,征服大海XD

進度更新:

一開始玩家先被隨機器交換位置
以確定劇情路線

首要任務:按任務到達中央/右邊的海灣

透過完成任務,殺敵搜集足夠資源買自己第一艘戰船
開始航海,搜集足夠的資源以供出發找尋不死泉

食物會在航海時進行倒扣
黃金可用作金錢之用
木材用以維修船隻

17/6/2011進度更新:
五大主角基本特性:
威廉.華勒斯  (力量平衡+防禦型) 
LV1  HP=500   AT=25
LV2  HP=650   AT=40
LV3  HP=1200 AT=85
LV4  HP=2000 AT=165
MAX HP=3100 AT=315
查理.曼    (中距離攻擊+攻擊型)
LV1  HP=600   AT=20
LV2  HP=700   AT=40
LV3  HP=1100 AT=95
LV4  HP=1800 AT=185
MAX HP=3100 AT=365
織田.三郎   (力量平衡+高攻速)
LV1  HP=550   AT=25
LV2  HP=725   AT=37
LV3  HP=1175 AT=90
LV4  HP=1900 AT=165
MAX HP=3300 AT=290
萊夫.艾立克  (血盾型)
LV1  HP=700   AT=25
LV2  HP=950   AT=30
LV3  HP=1600 AT=65
LV4  HP=2700 AT=130
MAX HP=4400 AT=250
狄奧.多利克  (暴攻型)
LV1  HP=500   AT=30
LV2  HP=575   AT=55
LV3  HP=950   AT=120
LV4  HP=1600 AT=220
MAX HP=2800 AT=420

以上計算已加入每殺10敵 HP+10  AT+1

LV計算:
LV2  ko50敵
LV3  ko200敵
LV4  ko500敵
MAX ko1000敵

PS:可能在max等級附加隱藏特殊能力

1p單人升LV試玩(純粹想搵人check下升LV XD)
1p 威仔.gax (424.62 KB, 下載次數: 607) 1p 查理.gax (420.12 KB, 下載次數: 599) 1p 織田.gax (430.57 KB, 下載次數: 609) 1p 紅衣.gax (430 KB, 下載次數: 582) 1p 狄奧.gax (426.42 KB, 下載次數: 599)

評分

參與人數 2樂點 +5 收起 理由
我要咀咀 + 4 良好的計劃
香腸 + 1 有意念 +1分作鼓勵:lol

查看全部評分

回復

故事元素多一點會比較好玩
但rpg玩家經常重玩多次
如果故事可以有幾個版本
就會有新意好多

例如一開波d主角係個村子渡
有唔同ge路線
例如其中一條路線係
行去一個造船工渡 佢話要幫佢打贏個擂台賽先
咁樣就好有故事性
呢d路線係令佢地得到一艘船/海軍
去海上冒險
而當下一次重開ge時候
d路線又唔同
可以有新意d
不過應該好難整 但可以諗諗

其實我都唔知我自己講緊乜
但係你又講到電影
我就諗起d故事
你知啦
家陣d rpg 關卡定死哂
如果次次唔同
包隻rpg hit= ="

可以試下用裝甲車個隨機方法整
回復 支持 反對

回復 2# david207207
多謝您的意見 THX,
5個玩家玩8條路線...仲要random...
我會盡力試試@@
回復 支持 反對

回復  david207207
多謝您的意見 THX,
5個玩家玩8條路線...仲要random...
我會盡力試試@@ ...
cycbobby 發表於 10-6-2011 00:17

唔一定只係8條路線
如果用2架車黎幫一個玩家揀路線
變化可以幾何級的上
就好似死亡筆記個劇咁
明明只係要捉7個人
但係就每人都有8個數字要估
咁個難度/變化就突然間大左好多

另一方面
我知道我講緊d好誇張ge野= =
但係都係一種意見姐

就係連地形,任務都次次唔同
地形方面
好似集遊個生存遊戲咁
唔揀佢都唔會出d設置
次次同一個地方都唔同地形
可以係食人族荒島
可以係補給ge小島

而形式方面
會唔會能夠用進駐方式進駐d兵入船
成為真正的戰船?
我知aof係有
但整aoc先能夠易拉人
aoc都好似做到
就好似德意志rpg隻學徒
進駐一堆破壞者.........

一時間想到好夢幻
哈哈
但如果整到真係幾好玩
期待中

補充d野
d人去冒險
食物...火藥方面都有限
如果能夠做到呢d
真實感大好多

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
香腸 + 5 充實意見:@

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 4# david207207
我本身個意念係:
食物係航海必要的消耗資源...
一扣到0就死...
金就係僱用船,主角升血攻,買食物之類的消耗資源
木材基本上沒有特殊用途...只係用作修理船隻
至於石頭...就未想到...可能用作主角的力量值或類似的東西

幾何級數的劇情線...哈...好有難度...
畢竟自己第一次寫多人rpg...本身對過千觸發有恐懼症XD
不過我會試下既=] thx

至於駐兵入船...其實我本身好掙扎...
因為本身自己寫的mod都有呢D功能...
另外自己都可以另寫一個純關於海軍既mod,
可以駐軍,仲可以有大量海軍英雄,甚至拆組裝船,著火船這些效果對我都不是問題...
只係本身自己寫緊既大mod仲未完成(要搞細緻野可以搞到死XD)
所以一路都掙扎緊寫劇先定整mod先

如果係整mod先...個劇可能要無限期擱置...
回復 支持 反對

我本身個意念係:
一扣到0就死...
金就係僱用船,主角升血 ...
cycbobby 發表於 10-6-2011 17:45

我就建議唔好用mod整
一黎有排先整到出黎
二黎自製mod難拉人玩
甚麼拆裝船,著火船
呢d效果係美化個外觀
只能帶比玩家一時ge新鮮感
內容才是重點

我提議一d劇情
例如去到個島點知有海軍埋伏
要逃離果渡

又可以遇到一d邪惡勢力
然後被搶了船(黑珍珠號)?
跟住被流放到荒島
遇到食人族(敵人)同一個小村(幫助造船逃離小島)?

跟住由於小村幫手整ge船太不堪一擊
不能找到"不死泉"
就要搵番搶船ge人
排除萬難
咁又可以好好玩

最後...如果呢渡咁多野只係其中一條路線
而其他幾個玩家重係第2渡冒險緊
你視野又睇唔到
係咪好有冒險feel @__@
回復 支持 反對

回復 5# cycbobby
點會呀29波比@_@用果個lego程式整咪得lol XD
回復 支持 反對

我本身個意念係:
一扣到0就死...
金就係僱用船,主角升血 ...
cycbobby 發表於 10-6-2011 17:45

建議你先初整劇情, MOD, 可以慢慢再整
回復 支持 反對

進度更新:
地圖40%
觸發80幾個
回復 支持 反對

咁快畫好地圖@@
期待啊
個條龍係唔係百慕達三角洲XD(維京戰役個條:lol?)
行入去就會消失;P
回復 支持 反對