查看: 4977|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

不列癲 v 馬雅 後帝死鬥 如何破羽弓+鷹勇

我睇過一個replay, 見不列癲對馬雅,後帝死鬥,正路不列出長弓+劍勇,馬雅出鷹勇+羽弓,雙方出投石車就必然

問題係馬雅機動力贏不列九條街,鷹勇要避開行得慢ge 劍勇,同時羽弓對劍勇有加成,加上鷹勇拆投石車一流,何況羽弓血多走得快,比投石車打中無咁易死。
長遠鬥經濟馬雅贏,開波鬥速度因為多隻村民又贏,加上弓兵便宜,不列癲又無姆指環,不列癲真係無得打。唯一有優勢係有騎兵同弓兵射程遠同弓兵生產速度,但羽弓同鷹勇真係食弓兵食到應。

一句到尾︰點打? 唔通出騎兵同輕騎? 不列癲雖然無血統,但騎兵攻守都可以升到滿。

順帶一提,就算打隨機地圖黑暗時代,我都覺得馬雅食滑不列癲,但無睇過類似replay ,無謂紙上談兵。
回復

如果馬雅用毛弓+鷹勇士
我建議不列顛用長弓+騎打
雖然少左血統,但不可能話,某文明因為某隻兵少左攻防,而唔用
就好似維京的重裝長槍兵咁,係唔係因為佢係重裝長槍兵,所以就唔用佢黎頂騎呢?

如果馬雅加埋戟兵落去,你先至出劍兵

長遠經濟,我唔覺得馬雅會贏
長遠來說,金係好重要
不列顛劍兵同輕騎用金量比鷹勇士少,就算長弓兵都一樣用金量比毛弓兵少
長遠經濟,不列顛餘下金量會比馬雅多,除非馬雅用佢既動機性搶哂d重要金礦位置
所以,如有必要,你可能要出騎兵抵擋一陣,始終不列顛耗金量少,我以前玩死鬥不列顛,唔出騎兵,谷爆哂200人口,都仲有5千幾金餘。如果馬雅真係攻勢太勁,我覺得出少少騎兵頂唔會好大問題,始終死鬥一開始攻勢一定係最強,唔想被滅或者被霸佔死盤,盡出精兵係有必要

不列顛,前期我suggest用 長弓,騎兵,劍兵,衝撞車,投石,巨投
中期我suggest用長弓,矛兵,劍兵,輕騎,戟兵,衝撞車,投石,巨投
後期我suggest用矛兵,輕騎,戟兵,巨投
但我suggest重最要係因情況而定
回復 支持 反對

玩前uu 超城快 係馬雅未升堡前己sm
回復 支持 反對

玩前uu 超城快 係馬雅未升堡前己sm
soderek9687 發表於 23-4-2012 19:11

不列玩uu超城快?即係想壓堡定係點?
起得個堡都過15分鐘, 馬雅都起到個堡啦
不列uu同馬雅uu鬥射 真係輸9條街
不列行咁慢, 唔夠射無得走, 一去無回頭
都係石wall打帝死守好, 消耗晒馬雅d金先慢慢推前戰線
回復 支持 反對

劍勇矛海,磨金
回復 支持 反對

認真,技術有差距 可以 英uu 打maya uu
一係就件maya 太癲,無段段放棄econ 既發展出炸彈人炸人牆 想亂人, 你英國uu 會有自己base 出兵快優勢,同埋佢出bombman 用時間既優勢, 可以拉近番上帝時間同埋出兵數
如果唔係前弓啦
最好方法係轉國,用huns/中國果d玩啦 11
回復 支持 反對

不列玩uu超城快?即係想壓堡定係點?
起得個堡都過15分鐘, 馬雅都起到個堡啦
不列uu同馬雅uu鬥射 真係輸9 ...
antitheism 發表於 23-4-2012 21:29

我自己睇shiver save 學,通常maya 有2個時間好弱, 起堡之前果30秒到, 同埋上帝之前果5分鐘左右
起堡之前果30秒,我建議用比較似前弓但又唔係前弓既打法:1ba
1ba 打maya 佢唔會敢推你,因為你弓+槍+塔+村 he 推堡=gg
1ba 打maya 另一個好地方係可以係佢未起堡之前殺佢d 石村/金村 果d, big 佢開頭4,5隻羽弓要守
基本上你1ba 開頭,佢頭4,5隻弓要守的話,你屋企都3ba + 視野升好,慢慢起埋個bk 開始守
之後掌握好時間,大約25~27分鐘左右可以推攻城(要帶弩 如果唔係村都收你投石皮) 上前(係25-27分鐘推到屋企,唔係開始推) 之後搵位炸佢tc big 佢收村(少左田村) 用木修(少左木) 同埋控制住佢羽弓數(畢竟佢係咪羽弓都要同你d bk 開戰, 你bk 打到佢一定傷幾-十幾隻, jojo 咁神控打我2弩3投都要死幾隻啦).. 你咁打法佢econ 會好弱, 上到帝未必夠資上到精羽 係城堡 上帝果d時間你可以 睇情況出定戰矛/ 直上帝爆騎/ 搵石起堡守, 石wall 等等. 畢竟maya 岩岩上到帝 一隊羽弓真係橫掃無敵, 除左堡之外我都諗5到有咩夠強戰
打打下到你上埋帝,你econ 好過佢應該win到,除非你廢佢勁多啦

呢個係perfect 情況, 突發情況好似條友無段段轉鷹勇/bk 推你堡果d 自己睇黎對付
回復 支持 反對

馬雅見你用弩炮投車陣, 轉鷹勇好正常, 打晒你d攻城再推埋你堡亦係十常八九既打法
至於講到馬雅出炸彈人炸你石牆...呢招真係好難防, 2隻炸彈人(160肉40金)就炸了1個石牆, 唔算好傷econ
jojo有次就係用呢招sm左full石wall的kyo
不列對馬雅係惡打, 馬雅的機動性可以容易霸到大部分金位, 後帝不列好快會無銀用GG
不列超城前置弓兵(唔係前置uu,見唔少人以為弓兵=uu)係好有效既打法, 打到馬雅堡都起唔到

要後帝破羽弓+鷹勇, 城堡陣+長弓+輕騎吸箭死守, 馬雅出巨投就巨投炸巨投
回復 支持 反對

馬雅見你用弩炮投車陣, 轉鷹勇好正常, 打晒你d攻城再推埋你堡亦係十常八九既打法
至於講到馬雅出炸彈人炸你 ...
CLOUD_CLOUD 發表於 24-4-2012 14:39

一般都會出投車守人推攻城,好少見人轉鷹勇
回復 支持 反對

馬雅經濟強係因為佢個 「資源維持+20%」,另外邊有人會對馬雅出弩跑ga?

黑暗就話少出鷹勇,但死鬥無理由唔出鷹勇,鷹勇多血到喊,唯一驚劍勇,但羽弓克劍勇

如果轉用匈奴同中國,咁我條問題問黎都無咩意思

另外玩黑暗要同馬雅鬥快升城係好難,佢開波多隻村民同不列殺羊快,我估馬雅有優勢

其實無論黑暗定死鬥,馬雅鷹勇真係食到不列癲好應,無記錯鷹勇對騎士有加成,所以好難爆馬壓低馬雅,加上機動力其高,不列癲真係打得好被動

另外我覺得劍勇矛海有得打,但有無replay 睇?
回復 支持 反對