查看: 15925|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] AOK Trigger Studio - 1.0.1 (兼容 AOFE)

1. 點解 AOKTS 唔兼容 AOFE?
因為 AOKTS 個 data_aok.xml 冇記錄新增既單位。
就好似如果冇記錄到隱藏資源,就用唔到隱藏資源。

2. 呢個 AOKTS 點樣兼容 AOFE?
加返上 data_aok.xml。

3. 點加法?
大家用 notepad 打開於 AOKTS 同一目錄下既 data_aok.xml,
第一部分 <techs> ... </techs> 內既就係 technology, AOC 現有既 TECH ID 係由 1 至 459,
而 AOFE 新既科技就係 459 打後,所以要人手加返 459 打後既上去,例子:

我就自己求其寫左段 script 去等電腦自己產生由 460 - 1249 既 TECH
至於 name = "XXX?" 入面既 XXX? 係指你係 AOKTS 見到個名,例子:

每個 ID 代表唔同既科技;我見到有人話AOC本身個編輯器有D科技唔支援,
你大用某些工具(例如 Advanced Genie Editor ) 去睇返特定科技既ID。

3. 點睇法?

既然知道 TECH ID 472 係代表 Elite Magyar Huszar (精銳馬紮爾輕騎兵),咁就唔好等,填埋上 data_aok.xml。

咁就可以係AOKTS上面用:

5. 點解你唔填晒佢?
唔得閒

6. 咁單位,地型,文明要點做?
同科技做法一樣,在 data_aok.xml 加返。

7. 如果用左D唔存在既單位或者科技,會點?
彈機

7. 唔理你上面講乜,直接用附件既AOKTS就冇問題?
可以咁講,但係新單位,新科技個名會係 "XXX?"
其他功能例如複製觸發事件功能可以照用。

感謝會員 chunhimlai 幫忙填上單位名,現在附件上的 AOKTS 只欠科技名。

aokts-1.0.1(AOFE).zip

390.95 KB, 下載次數: 2729

AdvancedGenieEditor2_0015.zip

1.87 MB, 下載次數: 2675

回復

....所以檔案呢?
回復 支持 反對

已射,謝
回復 支持 反對

1. 點解 AOKTS 唔兼容 AOFE?
因為 AOKTS 個 data_aok.xml 冇記錄新增既單位。
就好似如果冇記錄到隱藏資源 ...
nomygf 發表於 8-1-2013 20:24

感謝大大!
讓AOFE的劇更添色彩﹗
回復 支持 反對

我都想幫手加D名洛去,但我一開個advanced genieEditor就話有木馬,開唔到.....
感謝大大,咁岩想整D劇玩下,又煩惱緊無aofe版aokts
回復 支持 反對

謝謝了
看來AOKTS可修改AOFE的日字近了
回復 支持 反對

回復 5# clexcl

data_aok - Copy.xml (143.77 KB, 下載次數: 2347)

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
nomygf + 30 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

回復  clexcl
chunhimlai 發表於 12-1-2013 05:33

感謝﹗
收下了~
回復 支持 反對

回復  clexcl
chunhimlai 發表於 11-1-2013 21:33

嘩...你咁快已經加好哂D名...唔該哂
小弟收下了
回復 支持 反對

TECH未加好哂D名
回復 支持 反對