打印 上一主題 下一主題
收起左側

求救 !!底板 RAM支援性問題(已解決)

我底板係M4A77TD PRO
舊RAM:Kingston KVR1333D3N9/2G DDR3
最近覺得2G RAM唔夠用..所以入左條新RAM: Kingston KVR1333D3S8N9/2G DDR3
插左之後開機無畫面,主機所有風扇都識轉,無BEEP聲
拆新RAM落黎..只跑舊RAM又正常開到機...
再試拆條舊RAM落黎..只跑新RAM就開機無畫面,主機所有風扇都識轉,無BEEP聲
請問係咪底板支援唔到條新RAM?因為我見ASUS個網寫ge RAM支援表http://www.asus.com/Motherboards/M4A77TD_PRO/#support_QVL
無寫新果條RAM..只有寫舊果條個..
點算=_="UP 最新版BIOS 就OK??還是拿去換(唔知有冇得換)-_-
回復

亦都有機會你條ram真係壞..

你有無其他用到ddr3既ram既板可以試到?

如果無..你拎去舖頭叫佢試下..唔得就換..
回復 支持 反對

OK..下午去FD屋企插黎睇下WORK唔WORK!
回復 支持 反對

我想問下..我個底板理論上係咪應該可以支援到呢條RAM架?
回復 支持 反對

得,DDR3插頭既就可以,唔支援頂多都係去唔到果個頻率而已
回復 支持 反對

我FD部機用到條新RAM=_=.....咁點...UPDATE BIOS試試嗎?
回復 支持 反對

手痕把BIOS更新到最新版本!!!大成功...電腦正常開啟,也辨認到了新RAM
多謝各位的意見~

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
s15ooooo + 1 恭喜

查看全部評分

回復 支持 反對