查看: 2999|回復: 11
收起左側

[wifi白痴]屋企wifi上網 + skype問題

我屋企有一部desktop同埋一部notebook (nb)
前者係我屋企人用 我都用得既
後者係我自己既 我平時都係傾向用番nb
買部nb既時候就買埋舊router
用黎整個wifi
desktop本身係用寬頻上網
搭左舊router落去之後 就可以整個wifi出黎比埋部nb用
(原理我唔清楚-.-)

不過咁樣做法 nb要上到網就一定要開著部desktop
於是我見有條公用wifi可以用 就係desktop冇開既時候用果條線上網
但係最近呢條公用wifi消失左 我就被逼要開番部desktop黎上網
我覺得咁樣好哂電
又唔知點樣可以唔使開desktop都可以用nb上網
(PS 冇其他wifi好偷-.- 頭先講果條公用wifi係惟一一條偷(?)到番黎既線)
想問下有d咩方法搞惦佢?

另外 點樣可以搵番skype既聊天記錄?
唔係視像傾電話果種 係好似msn果種既文字記錄
我之前用過skyhistory之類既程式都唔得
非常感謝
回復

回復 1# 小雪冰

其實你係咪插錯左線,你個desktop 用無線usb 定係用 網線?

如果你desktop 用網線,要將果條網線插入router  internet 果個位,之後將router送果條網線(可能黃色),連接住desktop 主機& router lan1/2/3/4 是但一個位。最後,入router 送果隻光碟安裝/設定

如果 desktop 用無線usb,直接把寬頻公司送果條網線連接 router internet 果個位。之後,插隻無線usb入desktop 主机,再入router 送果隻光碟安裝/設定 & 安裝無線usb驅動程式
回復 支持 反對

回復 2# MAKxCF
我部desktop用網線
本身未買nb之前都係用呢條線插落主機度上網
宜家就插左入router度
不過我唔知插左入router既邊個位-.-
我淨係見到個router著左"WLAN"同埋"WAN"兩盞燈
"LAN"就冇著

其實插錯線唔係應該會上唔到網架咩?
自從set好個router、插哂線之後我都冇再郁過個插位
不過一直都上到網
回復 支持 反對

回復 3# 小雪冰

下、姐係個desktop & router 要開著至有wifi 功能,有無試過只開router 用 smart phone 上吾上到網?如果上吾到網一係router setting set 錯野,試下預設值。一係個router 壞左-.-(我估)
回復 支持 反對

回復 4# MAKxCF
係呀
所以nb要上網 就一定要開著埋desktop先得

我就冇試過淨開router再用smartphone上網
我淨係試過開左router之後開nb上
結果係唔得既-.-
因為都search唔到條wifi
一定要部desktop開著埋主機先search得到

um 壞就應該唔係壞既
我諗set錯野既機會會大d
不過點先知我係唔係真係set錯野?
回復 支持 反對

回復 5# 小雪冰

入番 router 安裝果隻光碟好似有預設值,或者禁router reset 制5秒

不過要記得寬頻公司比你果個account + pw
回復 支持 反對

樓主你用緊既係咩router?

一般黎講只要開router就能夠上網..

你nb用wifi上網?

你台機係插線上網?

你用緊咩寬頻..係咩光纖?
回復 支持 反對

回復 6# MAKxCF
我買果陣唔係用碟黎set
係上網set既
我諗當時應該係入左192.168.1.1呢個網址度set

寬頻公司比果個a/c + pw係唔係姐係wifi名 + wifi pw?

回復 7# ※暗雲之雷※
我遲下放幅router相上黎先
宜家開緊desktop 唔方便喇舊router出黎影相

冇錯 我nb用wifi上
條wifi係用我買番黎舊router插線落desktop部modem度set既
desktop就用寬頻線 (應該係? 本身都係用緊寬頻
條線淨係插落主機
不過宜家插左落modem + router咁解)

用咩寬頻姐係用咩公司?
係既話就係和記
光纖我唔記得左 應該係100MB掛
回復 支持 反對

回復 8# 小雪冰

寬頻公司比果個a/c + pw係唔係姐係wifi名 + wifi pw?

吾係ar,因為每個router 吾係一買番黎插線就用到。其實上網/用碟set 係一樣

Router basic settings

1.Login: 寬頻公司比你果個名@hgcbroadband.com

2.Pw: 都係寬频公司比你果個pw

3.SSID : router/wifi 名

4.Pw : e個先係使用wifi pw

頭兩個好似要打電話去寬頻公司改,之後果兩個幾時改都ok,通常兩樣野分開set。我建議你留意下router settings 有√嘅地方睇下有無√錯,如果仍然有問題就(禁router reset 制5秒)重set一次。都仲係有問題可能個router 真係壞左-.-

係ar,介吾介意post 一張圖:

1.只開router 影着左幾多盞燈...
回復 支持 反對

回復 9# MAKxCF
岩岩經過開機 + 熜機之後既觀察
我終於解決左「唔開desktop就上唔到網」既問題

我熜左部desktop之後
發現router完全唔會著燈
因為條電源線連左落去主機度

後尾我試下插番落部modem度
淨係開modem個電源 冇開deskop電源
就成功左啦

唔好意思 麻煩到大家 唔該哂你地
回復 支持 反對