查看: 8183|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題求助] 一開SD電腦就自動重新開機

唔知係我電腦定SD個檔愈來愈勁嘅關係五月頭問題開始出現...之前四月頭-中都仲ok無事
四月尾左右停on左1-2個星期
之後開始就有問題
禁"開始遊戲"...因為full screen...所以一定會黑晒一陣...有"gundam online"個視窗
但跟住就會重新啟動部電腦
用v1159果陣有時重新開番部機果陣...開sd...禁"開始遊戲"...會彈個"更新文件錯誤" (p.s. 姐係更新果陣咁,要由1開始load到2xx(package)...但我個情況係一定fail...因為"更新文件錯誤")(有時又無事...可以開始到遊戲...但就又會重新開機)
咁就重裝v1159...ok了...重裝後on到一次...我突登彈game試下再on(因為我無可能一直長on...之後再on又重新開機咁姐係無變...我一定要測試下嫁)
算了...以為舊得制...del左v1159
download v1169裝黎試下...都係咁

希望大家睇得明...問題就係咁...
有冇人可以解答下/幫下手?
回復

我睇得明~
其實係我試過…結果係部電腦問題
回復 支持 反對

有冇部腦硬件配置睇下
回復 支持 反對

唔知係我電腦定SD個檔愈來愈勁嘅關係五月頭問題開始出現...之前四月頭-中都仲ok無事
四月尾左右停on左1-2個 ...
my92149 發表於 18-5-2013 19:10

多數是過熱問題, 因為底版CMOS有高溫保護, CPU一過熱就會重開

解決方法:

1) 開機時按 DEL 或 F2, 進入 CMOS 設定, 找出CPU溫度保護, 設定為50度C

2) 吸塵, 首先要安全, 因為有少少電流或靜電都可能電子零件, 所以先要拔晒所有電線, 再打開機蓋, 用毛掃掃的同時用吸塵機吸走所有灰塵, 主要清掃目標為: 將CPU散熱片及風扇、display咭底版和散熱片及風扇、RAM的散熱片、火牛的風扇、HDD上的灰塵、底版上的灰塵

3) 以上兩項做完後, 正常機溫應不會高於46度C, 如果似然出現 "黑畫面" 或 "經常出現花畫面" 的話, "多數" 可能是 display card 打柴了, 依底版說明書的插槽規格更換一張新便可, 現時市面上多數是 PCI-E 2.1 的 display card, 可以用於 PCI-E 1.01a及以後插槽規格, 不清楚的話最好找底版說明書看看, 如果不玩太多效果或本身CPU夠勁平時玩唔太LAG的話, HK$300~400左右已經做, 當然...越貴越好......

以下底版中間黑色插槽位, 右邊有個白色LOCK的就是 PCI-E 插槽規格, 此底版是 舊標準 PCI-E 1.01a, 插 新標準的 PCI-E 2.1 display都行到, 不過用唔盡張diaplay啫

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
my92149 + 1 detailed :)

查看全部評分

回復 支持 反對

應該系電腦問題
從來未試過
搵人check check 好
回復 支持 反對

多數是過熱問題, 因為底版CMOS有高溫保護, CPU一過熱就會重開

解決方法:

1) 開機時按 DEL 或 F2, 進入 ...
dragoonkwok 發表於 18-5-2013 20:58

really thanks for your 熱心幫助...我唔記得講...我果部notebook來的
過熱嘅話我都唔知係咪主因...因為真係一用開就無咩留意...
但睇完你個cm摸一摸其實又唔係超熱...
點解咁講
前排2,3,4月都試過"通宵單刀"...會開通宵...果陣瞓醒摸摸就堅係好興...但問題都未出現
係最近就發生咁嘅情況
回復 支持 反對

really thanks for your 熱心幫助我唔記得講...我果部notebook來的
過熱嘅話我都唔知係咪主因...因為 ...
my92149 發表於 18-5-2013 21:36

咁整番未!?
回復 支持 反對

有冇部腦硬件配置睇下
hk火仔 發表於 18-5-2013 20:27

(是NOTEBOOK來的)
win7Gateway EC38
(分級:4.1 (咩WINDOWS體驗指數))
Genuine Intel(R) CPU   
U7300 @1.30GHz 1.30GHz

RAM:2.00GB

64BIT

夠唔夠?唔夠我再搵比你...
以我嘅知識...搵得禁多
回復 支持 反對

咁整番未!?
adrwon 發表於 18-5-2013 21:43

岩岩今日5點就重新開過機二次...我唔係好想/廢事 再試
因為幾何肯定情況相信會一樣

但有一點想講...今日係試過ON到SD 2次
我以為真係SD個檔問題(因為尋日重裝左v1169 on到一次之後無再on)
今日晏就由3點on過...彈左...再on...又無事...之後彈game...再on...重新開機 問題出現喇
重開後我再試過一次on sd...都係重新開機...之後就上黎開post問
回復 支持 反對

我睇得明~
其實係我試過…結果係部電腦問題
ctb12541 發表於 18-5-2013 20:24

係呀...咁問題係咩原因?
回復 支持 反對