打印 上一主題 下一主題
收起左側

ACPI [TZ0_/TZ1_/TZ2_/TZ3_/TZ4_] 代表咩硬件 ??

如圖,希望有一個專業答覆~"""
TZ3_ 我估HDD
回復

1冇記錯好似係底板???
回復 支持 反對

回復 2# s15ooooo

有無d硬件測温程式好介紹,要夠簡單 佔ram小

不過點解底板會顯示禁多個溫度^O^@@
回復 支持 反對

回復  s15ooooo

有無d硬件測温程式好介紹,要夠簡單 佔ram小

不過點解底板會顯示禁多個溫度^O ...
MAKxCF 發表於 20-5-2013 22:22

0.0我係講緊TZ1果個..其他我唔清楚Orz||
我睇CPU底板就ASUS SUITE II

顯卡就用MSI AFTHERBURNER
回復 支持 反對

ACPI即係Advanced Configuration and Power Interface

都算係底板既一種電源設定

當ACPI開啟左..ACPI既溫度感應都會因為你既設定已作出適當既方案

ACPI會係多方面感應溫度,如果達到一定溫度會作出降頻/關機等設定

其實好多底板都有類似既溫度控制..見到S1,S3等等設定就會等於唔同方案

(再簡單D講..好似WINDOWS入面既休眠或待命模式咁)..當然佢會令你慳電同有意識地知道高溫時做D咩動作

而TZ幾多幾多..係有幾多感應器幫助ACPI去感應溫度..

NOTEBOOK會特別多..因為NOTEBOOK係可攜式,可以充電~可以唔插住火牛黎用..感應器多過一般枱機都係安全需要~
而且因為係可攜式,持航能力一定會隨時間而用盡電量...所以廠方都想利用自己慳電/環保黎推高銷量,令產品更加吸引
(總括:TZ幾多係感應器,ACPI係一種功能,S1/S3等係一種模式,最主要作用都係令電腦更慳電環保同安全)

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
s15ooooo + 1 搵左勁耐都搵唔到,早知等你講XD ...

查看全部評分

回復 支持 反對