查看: 26364|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各位關注香港和平佔中爭取民主事件

請各位關注香港和平佔中爭取民主事件

和平示威反被警察暴力衝擊
為民主出一分力 | 白宮簽名活動
即使不是香港人也希望各位支持香港為爭持民主而站出來的學生,市民!感謝!!
https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-hong-kong-democracy-and-prevent-second-tiananmen-massacre-hong-kong/dfdCpQZz

台灣人在自由廣場聲援香港
回復

開槍啦 你夠膽開既話.

岩岩去完依加返左屋企 你開我會叫更多人企出黎
回復 支持 反對

我既睇法係其實香港一直都無普選,現在俾我地一人一票選特首係自由進步定退步?我覺得現在好自由,亦吾知點解會好似佔中果啲人講咁無啦啦會無左自由,當然大家都想有更大既自由去選特首,但吾可以循步漸進?你地想爭取一步登天要你地理想中既普選我無意見,即使係你地既普選方法我地呢啲窮人都無可能去做候選人@@咁要集會遊行咪好似以前咁申請,係政府總部外集會警方都同意,亦無驅趕,但點解又要衝擊政府總部入廣場令警方要清場?最後所謂佔中三子見人多就改口話開始佔中,根本騎劫左,有幾多學生見到咁已經離開?和平集會點解衝擊警方防線,我一直睇住電視見到係咁衝擊(睇有線),你地一批衝完就換一批,用遮做武器又扔水樽,最後警方講明會出動更高武力搞到現在咁,點收科?現在仲要我地無限期罷課罷工罷市,最後香港經濟玩完有民主何用?民主食得架?現在民主大過天,其他野都吾重要。我個人既睇法,吾好插我
回復 支持 反對

好想知最後港府會點樣拆彈
武力鎮壓?落台?商量?要求政改?
中央又會點處理?
感覺上中央會持愛理不理狀態,但應該會保持強硬
回復 支持 反對

回復 4# 呀楊

我都諗吾到點收科,中央改決定係無咩可能,港府又無野做到
只可以話中央既2017普選同現在參與佔中既理想普選落差太大
回復 支持 反對

回復 5# 147augustus
據說會清場...啲人話差佬已經佈署緊
回復 支持 反對

又有新消息

1。所有醫院外科醫生都番左醫院on duty
2。所有警察學堂已經準備好接收犯人
3。遠離戴黑色鴨嘴帽 腰上有腰bag 著黑boot嘅警察 佢地係黑腳 有高壓電槍同閃光彈 負責製造混亂 見到向佢地嘅相反方向慢慢徹退
4。唔信嘅向上望 高樓平台地方已經有警察指揮緊
回復 支持 反對

轉
各位求你地廣傳:
已confirm今晚一定會出事,唔好去,我老豆講唔想個仔死,我老豆係警隊高層,請信我,今晚會係香港六四。
唔。好。去
同所有人講
金鐘比人擾亂緊通訊
解放軍入緊場
將會有更厲害武器出現,例如音波炮
音波炮一出一定要退
各位小心
Spread now
小心⋯到時塞耳冇用 佢係震到人體入面既水 會好辛苦
以下地點開放予市民暫避:
1. 力寶中心大堂
2. 灣仔演藝
3. 灣仔循道衛理堂
4. 灣仔b仔記
Share 比你地其他有去朋友
廣傳開去,如果撤退就去皇后大道中,人傳人傳開去
同身邊的人講
以下地點開放予市民暫避:
1. 力寶中心大堂
2. 灣仔演藝
3. 灣仔循道衛理堂
4. 灣仔b仔記
5. 中環天主教主教座堂
黃之鋒已釋放
請廣傳
回復 支持 反對

我既睇法係其實香港一直都無普選,現在俾我地一人一票選特首係自由進步定退步?我覺得現在好自由,亦吾知點 ...
147augustus 發表於 28-9-2014 21:06

可以答你一樣野, 其他可以去多人D既論壇搵人解比你聽
衣家個法律就係比我地普選特首, 但係好多野都無定案, 人大就整左個框框出黎, SET死左重要既野(提委會)
理論上2007應落實普選特首, 衣家2017都只係有衣舊垃圾拎出黎, 係退步.
但BAN一次要十年時間再準備, 所以先有"袋住先"既說法.

另外循序漸進只係班官員既說話, 無任何法律條文support. 幾時進, 進到去咩程度, 乜都無
基本法只有講"有", 並無講"改善"等等既野, 變左只要通過左今次既"普選",
你想再改既, 一定要有比今次更大既聲音

你自己都識講窮人, 窮人可能無得做候選人. 都已經無得做, 如果候選人全部偏向大財團, 你甘心?

ps. 以上既野只係記憶所及, 我並非衣方面既專家, 想知更多資訊其實上網就睇到, 唔好再流連係D死壇度
回復 支持 反對

回復 9# 我係new手
回復 支持 反對