樓主: kinwang1123
收起左側

請各位關注香港和平佔中爭取民主事件

回復  我思故我在

做人多數利字行頭邊個話佢唔貪一定假-,-班學生利益係出名做英雄令自己的正義比大多 ...
chipanff 發表於 11-10-2014 12:23

我希望你知道到呢一刻學生爭取緊乜野, 而唔係你個D所謂既正義或者名利
要名利有幾難?
由公民廣場被清場個一秒開始學聯學民只要一聲令下階段性勝利可以走人下次繼續
就可以大大個光環笠落個頭到, 比市民讚賞, 又唔會千夫所指

但係佢地選擇留守, 到到往後, 訓左兩個星期街, 仲要比人打, 比人問候全家,
甚至有人挺身而出, 提供法律支援, 補給物資, 急救義工
到到呢到, 已經唔存在你講既名, 更加唔好講利

學生出黎表達訴求, 爭取自己應有既未來, 就比你講到名利雙收, 我衷心希望你明白香港依家係咩處境
點解幾十年黎未發生過既事會係一夜間大爆發,
仲有就係...過去十幾年一樣有人出聲, 但係點解無人理, 依家又有?
你就會知道香港依家已經情況危殆, 連學生都要走上街頭
回復 支持 反對

回復  我思故我在

做人多數利字行頭邊個話佢唔貪一定假-,-班學生利益係出名做英雄令自己的正義比大多 ...
chipanff 發表於 11-10-2014 12:23

係都學聯,/黃之鋒果班出位啦,響朵都唔關班寂寂無名既學生事啦下話
回復 支持 反對

回復 31# cla991053

我想問有幾多人同佢講班占中左人食飯???明天都無你講未來-,-?家下個個不滿你可以當人廢話,家下父子母女朋友兄弟都因為你地嘈起來,你地中二完架啦唔好再番去中二思想
回復 支持 反對

回復 32# 我思故我在

家下有幾多之前無名連個行行出街無人記得E家一占中上哂電視又有幾多之前名都無人知架學生比人記住左??佢做架野都係學54毛澤東周恩來佢地做個事1樣姐不個人地唔傷民占中就傷民又傷心
回復 支持 反對

回復  cla991053

我想問有幾多人同佢講班占中左人食飯???明天都無你講未來-,-?家下個個不滿你可以當 ...
chipanff 發表於 12-10-2014 10:06

首先, 係佔中唔係占中,
仲有就係, 呢個運動一早已經唔係佔中, 唔屬於佔中

你話阻到人搵食, 我想問下, 阻到咩人搵食呢?
你要返寫字樓既, 無左條馬路, 唔搭巴士搭地鐵都會返到,
更唔好講依家巴士依家開左幾條快線同改道, 朋友話出去港島仲快過未集會之前

同埋你知唔知最近灣仔一帶中小型食肆旺左幾多, ok七仔士多比人掃左幾多箱水,飲品
或者剩係篤個金鐘海富M記出黎都知咩料, 凌晨時份都打晒蛇餅, 日日都有售罄貼紙

你唔好同我講明天, 你不如睇返97,98樓價, d人搵幾多年錢就買到樓,
食一個m記餐, 一餐茶記特餐要幾多錢

依家, 17年後, 一個m記餐普普通通都三十蚊, 茶記無40蚊唔使落樓
更唔好講你打死一世工都買唔到樓

當年d人都係講明天, 無人理政治, 結果點樣?
十數年間, 領匯蒲頭, 加租迫走小商戶, 連鎖式集團進駐小商場, 市民捱貴野
買樓, 蚊型單位, 唔夠200呎, 盛惠三百幾四百萬, 你有你租劏房, 我有我炒樓飲紅酒

你口口聲聲話好多人不滿, 我唔知你係咪真係住係香港定屋企長時間開cctvb比人誤導
十個出黎話不滿有六七個都係收左錢講野, 呢點一早已經有人證實
麻煩自己上網搵, 三舊水一位, 拆埋鐵馬打埋人仲有bonus

仲好意思同我講明天同將來, 依家有得爭取, 有人幫你手去諗點爭取都唔去爭取, 仲要反咬一口
我唔敢想像我搵一皮一個月都租唔到劏房既個一日
加多句, 一句講晒, 唔好安於現狀
回復 支持 反對

回復 35# cla991053

民主E家野不個奴隸主比奴隸選個頭出來令奴隸覺得人人平等,中國政治係官員係1等之外都等不多最平等了,西方(笑)幾多政治人物頭上都有主人
回復 支持 反對

28號有份食摧淚彈既路過~_~
回復 支持 反對

回復 37# 愛玩樂

唉!!你地有理想但比人覺炮灰家下美國佬都爆左話佢地有分玩如果真係你地英雄變汪精慰我就笑死
回復 支持 反對

回復  愛玩樂

唉!!你地有理想但比人覺炮灰家下美國佬都爆左話佢地有分玩如果真係你地英雄變汪精慰我 ...
chipanff 發表於 13-10-2014 21:14

更係唔係啦, 有份參與雨傘運動個個唔係美國呀, 係M84星雲個班外星人呀!!!早兩日我用蟲洞通訊系統同佢地傾左幾句, 佢地都話好支持今次運動呀!!!!

回復 支持 反對

回復 39# cla991053

龜仙人出咪黎用龜波氣功清場???
回復 支持 反對