打印 上一主題 下一主題
收起左側

[計劃] ◎夢幻三國RPG吳傳◎ 開始製作!

孫堅 拜騎 虎嘯
建議技能: 接近敵將時每10秒停敵將一下
(btw,拜騎有這個技好像太屈呢..)
=========
孫策 韃騎 霸王 隨機變成無敵狀態30秒
孫策建議用一些勇猛的步兵 技能效果才不會太屈
=========
潘璋 條武  
從首都來的援軍  :每5分鐘可得到一隻裝甲步兵(全防+2攻)
=========
韓當 菘藍
支援  :守城關時會出現部隊增援(數量多廢兵就可以了)
=========
甘寧 鷹勇 掠奪 每殺一人加一金
建議:改為每殺2~3人比較公平)
=========
孫權 長劍 稅收 每5分鐘加一金 (5分鐘才1金!還要是長劍兵那麼廢!)
=========
陸遜 中弩  火計
身上收著數隻炸彈(在指定關中指定位置放出可引發火計)
場景改變(著火)扣敵人血量/攻擊力(其中一樣),自身攻擊上升(限本關)
=========
呂蒙 火槍 炸藥 體內有三隻破壞者
這個呂蒙形象較合敵用槍系兵種..(最小近戰!)
如果整 陸遜和周瑜就改其他技能吧
建議: 吳下阿蒙   每 n分鐘+1攻10血
=========
朱然 羽弓 流矢 每殺一人扣自己3血加自己1肉*
建議:這不是太麻煩了嗎?除非肉有其他用處...否則無謂多整一個系統...
=========
周瑜 不弓 銀箭 每8分鐘加1攻
建議: 技能改為最期之業火
效果: 去指定場景自動發計,場景著火.敵攻血大為減少.
option: 部分敵小兵投降 / 伏兵
回復 支持 反對

呂蒙 鷹勇 一氣呵成
效果: 攻擊力提升最大值 然後每X秒扣攻 直到回復原本攻擊
甘寧用蒙特好了
回復 支持 反對

孫權 長劍 稅收 每5分鐘加一金
上面果隻1人1金。。。。
下面果隻5分鐘 ...
aoc初心者 發表於 13-2-2010 15:36

我也認同你的說法,, 其實5分鐘和殺一人都是暫定的數量,, 正式時必會根據關卡難度調整好
回復 支持 反對

潘璋 條武 重生 即時原地復活
因為佢行得好慢
可以用即時原地復活黎當技能
不過唔知你識唔識整... ...
aoc初心者 發表於 14-2-2010 23:11

謝謝你的意見
我識整,, 不過要處理加攻加血的問題,, 再加上如果條武死得,, 在原地復活時會否在同一地方又被殺死?
不過這個提議不錯,, 就暫定重生為潘璋的技能吧!
回復 支持 反對

樓主可參考三國志人物事典,三國志大戰,維基以及一些史料,野史去製作 不過名字不要叫夢三 會混淆的 ...
青山院長 發表於 13-2-2010 19:06

我有參考很多不同的史料,, 但請問名字叫夢三吳傳會有什麼混淆?
回復 支持 反對

回復 6# kokuka

呂蒙 火槍 炸藥 體內有三隻破壞者
與其體內得哥3隻破壤者,不如每過一陣彈隻破壞者出黎好過la   (呂蒙體內的破壞者是用作自救的,, 因為火槍兵血少,, 所以比三隻破壞者可以o係被人圍時自救,, 破壞者一放出就爆)

變30秒咪好屈=.=,韃靼本身又走得快,而家又要攪30秒無敵.....
建議整隨機爆攻/+血   (無敵30秒其實不多,, 因為是隨機的,, 機率不會高,, 如果再少些時間,, 這個技能便沒用)

建議佢每殺一人加一攻,之後過?時間回復番原本攻擊力   (這個建議不錯,, 先作為韓當的技能吧!)

孫堅 拜騎 虎嘯 (缺)
令敵軍冷卻一段時間或者減敵軍攻/血  (處理敵軍較困難,, 如果可以不用改變敵軍更好)

魯肅 戰矛 冰封 高攻但每殺一人freeze一段時間
不如set做殺3/5人先冷卻la,如果佢哥陣殺完一隻兵之後被王追斬咪死硬=.=  (freeze時會變成大地之母,, 目的只是減低升lv的速度)

朱然 羽弓 流矢 每殺一人扣自己3血加自己1肉*
我諗呢個點無咩人用    (是減假血的)
如果減假血都好d,如果減實血咪好慘,減左75血先可以+一次攻/血
請樓主一家要做好平衡,因為朱然的情況真係一攪唔好平衡就會無人用
如果減假血就好難升,因為每殺幾個人就要番去補血,但呢樣野唔算太重要
但減實血的話就真係......

孫權 長劍 稅收 每5分鐘加一金
建議10分鍾+5金  (數量是暫定的,, 實際要在地圖完成後才能定奪)
5分鍾先+1金我諗應該無咩用(如果樓主唔係5金+一次攻/血的吧,可以不需睇我呢個建議)
回復 支持 反對

回復  Viscount

一血老炮真係用途不大
 而且唔知有冇得復活
 即使可以復活都要走一段頗長的時間先 ...
aoc初心者 發表於 15-2-2010 14:15

(一血弩炮是可以復活的,, 所以用得呢隻的要用蒙古嘍~~)
回復 支持 反對

我諗作者想要建議多過支持
不過都應該推動到佢整好d

無敵狀態好難 ...
aoc初心者 發表於 15-2-2010 02:46

無敵是指加10000血(已經很夠了,, 不用30000),, 再加50攻
由於是隨機才引發的,, 所以無敵30秒一點也不長
回復 支持 反對

回復 17# 青山院長

頭目  戰場
1 許昌 會稽  (頭目是許昌??)
2 張角 ???  (孫堅是沒有打過張角的)
3 邊章,韓逐  涼州  (涼州更加沒有打過)
4 區星 長沙
5 華雄 氾水
6 黃祖,呂公 荊州  (免得好像重複了,, 所以與第9關合併)  
7 劉繇 吳郡
8 于吉  ???  (這個可以加)
9 劉表,黃祖 荊州
10 曹操 赤壁
11 張遼 合肥
12 關羽 麥城
13 劉備 夷陵
14 曹丕 合肥新城
15 司馬炎 ???
回復 支持 反對

回復  DSMinG
突然發現一隻軍師都冇
唔知樓主想全武將做主定點
不過樓主去左邊?
一日都冇一個回應ge

今次暫時不將角色分為武將和軍師兩種,, 到整個地圖完成後再處理角色的問題

(早幾日好忙嘛.. 所以沒開機幾日...)
回復 支持 反對