打印 上一主題 下一主題
收起左側

[歡迎修改] 世紀大富翁 (正式版本2,2) [終止更新,開放修改權]

我有個建議... 不如用木材取代timer
等玩家可以自選時間長度
nomygf 發表於 1-6-2010 12:01

可以考慮....
回復 支持 反對

想問下高雄同香港係咪同一個國家@@
回復 支持 反對

想問下高雄同香港係咪同一個國家@@
collins4321 發表於 5-6-2010 00:23

高雄-->台灣
香港-->中國
其實....地區方面我設定比較差(自己都不太熟悉世界地圖/_\)
不過每一邊就是一個國家~這樣~
回復 支持 反對

用其他國家既名就得了...

英國:利物浦 + 格拉斯哥 + 倫敦 + 曼徹斯特 + 愛丁堡
法國:里昂 + 巴黎 + 尼斯 + 奧爾良 + 波爾多
西班牙:馬德里 + 馬塞隆那 + 塞維利亞 + 巴斯克 + 科爾多瓦

以上有d係記憶xd 有d係搵的xd
回復 支持 反對

玩得好慢....每次搶地時....其他玩家只有等...好悶
可以的話....建議加入不同地型用來打仗....打黎打去到係平地....

最後擴大更多的地區格數><
快快加入鐵路&電燈公司吧,沒有這些,總覺小了大富翁特色
回復 支持 反對

加多d機會  走前幾步 退幾步   打人要等d人會好悶
回復 支持 反對

我想講"""(VER.2.2)
問題:防守太難防,加上人地用一大大大堆錢買地,但進攻同防守用同一堆錢打仗"""",太易比人搶(用一堆遠距直接爆屋),所以那個四倍罰錢,失去了效用,就像只是玩搶地,缺少了大富翁FEEL,買了 = 無買...
建議1: 增加進攻難度,防守地區增加箭塔(或 買不同程度的箭塔 或 +箭塔AP)
建議2: 增加進攻難度,增加防守人只能買的兵
建議4: 增加防守方城門生命值(遊俠走到入去,基本上玩完)
建議5: 把城門和屋的距離調遠些
建議3(最不建議): 增加屋血量

問題: 根本進攻和防守的花費太龐大"""(根本唔同人打都贏)(真的測試了,起始金30000,用28200金贏了 =,=(無買地,但同人爭過4塊地,也曾用到22100))
建議1: 把100金換200食 -> 100金換250食
建議2: 防守方一開始可加二千食

問題: 角色個國王太屈機""""
建議: 當然"刪除"(整幾堆草然後話"永久封閉")
建議: 增加其他角色

問題: 村民同傳教 能力不平均(加假血同真血有咩分別,又無得bug血= =),大富翁在選方面也是絕對平均的吧,大富翁就是機會平等,唯一影響就是「LUCK」,
建議: 村民整多塊地,同4村或直接增村 同
建議: 傳教有得在戰爭中加攻加血等等 XD
建議: 增快傳教、村民加血速度(本人覺得村民同傳教嘅能力無咩用""")
建議: 整D 防守能力較強的角色、進攻能力較強的角色

問題: 好易SET錯時間=,=
建議: 整個減時間 OR 俾時間人揀(最長應3個鐘)

問題: 監獄果度呢....其實DEL咗個村停一回合,無DEL停兩回合

問題: 等人真係好悶""""
(小遊戲我覺得無咩用,因要時留意村民採食)

BUG: 忘記了幾P (好似4P) 派利是 無派 =,=、再TEST~~ [機會]好多BUG""" (除了 +2000$ OR TAKE IN JAIL)(俾錢人同收錢全部無)

一個小BUG: 勿忘農莊可以減木的..(但應該其實同真正遊戲時間無關吧)"""之後再测試,有關的""""(BUG~~~~!!!~~~)
建議: 用遺跡減血顯示時間

其他建議:
1、把屋變城堡,視覺效果應該好些吧 XD
2、把防守方打進攻果個國王條路縮短少少(可取消守方打國王才嬴的制度)
3、把過路費倍化,把進攻失敗變5倍過路費(之後發覺同一列地果個加乘系統太恐佈""""再四倍過路費"")
4、盡可能加多些爆炸效果 XD
5、可提示一下遊戲時間~~~
6、抽取[步行點數]時,加一點動畫吧(例如抽取[步行點數]時,國王走入去某區域,然後爆炸效果 XD,才把畫面轉去角色,再行走)(玩果時有時我都唔知原來到我行"""),可令玩家更投入...消除悶感
7、(((增加對戰場境(應該很煩""""),其實可在一個地方買兵,另一個地方出兵嘅~~~~)))
8、[機會]加個[三個回合別人不能攻撃你]或[得了諾貝X和平獎,能取消一次和別人戰爭]或[今天是和平日,全國不能攻擊一個回合] XD
9、應該無可能玩到四間屋同旅館吧 時間太小,所以兩間屋便旅館好D
10、選進攻或買地果個區域變小 OR 用快村
11、選進攻或買地果個區域成日有人拖時間!!!!!!每諗一秒扣10$
12、把選進攻或買地果個區域縮短成45秒吧~~
13、村民採食果度D人通常怕煩(包括我),改為半自動吧(鹿)
大建議: (XD""")
把戰鬥程序機械化丶加快時間
呢個GAME其實幾考"領兵能力"
同樣戰鬥,但經某時間便不能賣(120秒)(因此需整個500金換1000食(無時間)),把大地之母的兵轉做玩家,然後同樣打打打打打打打(),攻方無兵輸,守方爆屋輸

總結: 甚見心思~~~成3500觸發"""" 畫面美化了更好

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
nomygf + 10 良好意見

查看全部評分

回復 支持 反對

地....應該有租收...同埋最後..計分應該計埋地..
如果唔係...唔會有人買地..只揀攻城....同樣攻城..一齊用金- -會咪抵好多?...
蒙古太勁...打野豬..快好多...其次...馬騎弓守城同進攻勁好多...
例如= =一爆城門..直衝入去....幾秒就落左人城...
守城的話...人地好難埋到城...
國王...1分鐘...可以減少....45秒ok嫁我覺得...
收費太少..@@
總括都唔錯...

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
nomygf + 10 良好意見

查看全部評分

回復 支持 反對

十卜!等待時間減少d會好d,同埋玩家打緊果陣,其他玩家如果可以同時管理自己既資產,投資咁,會冇咁悶
回復 支持 反對