查看: 4984|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 邊d字要跟bare infinitive?

think mean say have believe
回復

同感官有關既字眼都可以用bare infinitive
例如係see呢d
不過經歷左成個過程既時候先用得
例如話我見到有個賊仔係超市偷野啦
如果係見到哂由佢行到某個貨架前面到佢偷完野閃人呢個過程
咁就用bare infinitive
另一個用法就係gerund 就係冇睇到成個過程 只係睇到一部份既時候所用
回復 支持 反對

同感官有關既字眼都可以用bare infinitive
例如係see呢d
不過經歷左成個過程既時候先用得
例如話我見到有個 ...
小雪冰 發表於 19-2-2013 11:14

咁think believe算唔算呢(關腦)
say,tell都係關口
回復 支持 反對

回復 3# intergration
um 又唔係所有同感官有關連既字都係用bare infinitive (簡稱bare inf算了)
用番你d例子啦
believe其實又好少會即刻係後面跟個v
多數都係believe that / believe sb to-v呀咁樣
think既性質都差唔多
不過後面如果真係要跟v 就會用infinitive
say都好似冇乜點見過係後面加v..

mean後面係跟gerund的
如果要表示否定既意思 就可以寫「mean not v-ing」

have既用途比較廣
我就唔多清楚有冇用bare inf既可能性

順帶一提 help可以用哂3樣 (gerund / inf / bare inf)
用gerund既話 意思係「不能停止」
例如係I cannot help laughing = 我笑到停唔到
至於inf / bare inf都係解番幫助
用bare inf只係純粹省略左個to姐

另外 印象中如果係跟modal verb
後面就係用bare inf
例如係can / should / could呢堆
had better都係用bare inf既

其實我對bare inf認識有限
上面有d資料我都係去cambridge online dictionary度check番黎的haha
回復 支持 反對

回復 支持 反對

回復 支持 反對

回復 支持 反對

回復 支持 反對

回復 支持 反對

回復 支持 反對