打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 通天塔介紹(轉)

轉載自http://tl8.duowan.com/1109/179848148371.html 我將佢由簡轉繁,語法變為廣東口語,有引用為原著直接翻譯,加尚我吾喺好肯定其真實性,如:大陸喺日日有,而港服就吾喺。

你地有冇諗過,如果有有個場景,入邊啲怪比福地、汗血哥啲仲要多,經驗就比波高,而且冇限制等級,就算個隊到冇EC,都可以回到血,而依家真是有個場景,就是-----通天塔啦。好,口水講完,入正題。

通天塔分為五層。第一層地宫,頭三層為塔身,第五層為塔頂。越高空間就越少,啲怪就越勁,經驗亦都越多。

通天塔的每一層,都會有若干個黃金練級點,部分點上會有一個“仙靈炎玉”NPC,在NPC附近可以持續補充血量。另外也會有一些練級點,雖然沒有仙靈炎玉可以補充,但是實力足夠的話,也是不錯的練級選擇。仙靈炎玉會在小地圖上標出。

喺結束時,通天塔就會關閉,而喺入邊啲人就會被傳送番出去入口。

入口

地宫

通天塔一層,通天塔一層啲怪喺97級的摩呼羅迦和98級緊那羅,
我(原著)105級,在第一層,點墨建議大家選擇在兩團花樣圖案的仙靈炎玉附近打怪,因為那裡回血的速度最快,點墨全7的號在那裡一直都是滿血狀態,回血頻率為每5秒恢復總血量的10%。千萬不要站在點墨圖上站的那兩個下面水平的的小仙靈炎玉哦,那裡幾乎都不回血的,悲催,據說5分鐘才回一次

第三層啲怪喺100級的乾達婆和101級的迦樓羅
110的怪經驗為11953,101級的怪經驗為12074,同理,中間大花圖案的仙靈炎玉為該場景的黃金點。

第三層啲怪喺104級的夜叉和105級的阿修羅,
104級的怪經驗為13794,105級的怪為13920。不知道是不是出現了BUG,點墨站在左邊的仙靈炎玉那裡完全沒看見加血,站在右邊藍色區域內的仙靈炎玉附近就會加血嘩嘩的。

塔頂,空間喺最細嘅,只夠一隊喺到,啲怪喺108級的龍神和109級的天神。
108級的龍神經驗為15738,109級的天神為15876,想來今後必定成為兵家爭奪地之一了。我們看著經驗很流口水,但是點墨要告訴大家,通天塔里面的怪物攻擊都非常高,動輒上千上千的掉,到了塔頂,點墨被打一下就要掉6000+血,非常恐怖,要是閃避不夠血量不夠的話,在裡面也是很難生存的。

通天塔,好適合去升級,但我只是個超低級嘅,去到哥到,死得超快,打左十幾隻怪,已經冇左2/3(我得哥吾到7萬血,又低級,啲石全3帶4,喺咁嘅水平架)所以吾好以為自己可以自己一個去升,就算組左個隊,都未必夠打。

評分

參與人數 1樂點 +80 收起 理由
∼香B∼ + 80 多謝分享

查看全部評分

回復

可唔可以講下d王 自己冇得打 睇下都好 我連d王咩樣都唔知= =
回復 支持 反對

港服大神可能op單刷
回復 支持 反對

回復 2# alpth

我都吾知,自己去過3次,第1次去睇下,第2次打下,第3次組隊打,卒仔都吾夠抽,仲何況其他呢!
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

謝分享
回復 支持 反對