打印 上一主題 下一主題
收起左側

[集中帖] 「忌妒之源」及新災厄模式感想及教學分享+ 鬧爆/抱怨區

打王痛唔痛其實係關係到選角色問題
我用潔西卡(火力26)用隼雷打依舊十幾K(未夠100LV都10K左右)
回復 支持 反對

潛左半年水
=================================
新災厄系統:

新災新A,舊A的處理方法好差,最少人地儲成5年的4A一下子變返得幾十日
不過都好,大家都算公平(得返4A,舊A最多都係開得中級A,所以差距唔太大)

破牆慢左,武器破牆被改弱,好就在於更注重團隊合作
衰就衰在難速刷同埋好易俾屍圍
最近打蝎子,最尾個牆我唔敢一個人去打,俾屍圍住就死得
通常都等夠人先入
有時等一兩個幽能或BG11來支援我先敢拎把獵魂槍來破牆

新災厄系統分難易度,感覺上方便到好多災厄新手
先試簡單場,適應後再將難度升級
個人亦建議部分初試災厄或新圖的人先從簡單入手
=================================
新場:

新場好大,不過基本上都係太著重槍的質素
無災槍始終會輸係起跑線

而且新boss的招數較複雜,而且係雙boss,唔小心就會死
建議善用角色質素同新的升級系統
由頭玩到尾的話,本人用安娜系列,通常先升攻再升其他質素,追求快刷為主
因為我有血A+獵魂槍/幽能+升lv劑,打到雪魔死之前都唔會死
之後雷比我可能會死一死
而如果係打王我先入場,就會用冷雨煙,先升血再升攻,盡量少死
始終死人係唔會有輸出

講到打王,個人建議85lv(普通)或75lv(困難)就可以打王
靠災槍打王可以幫你邊打邊靠升lv回血

雙boss互打時,跪角落好大機會可以免衝擊減血
不過角落得4個,所以...嗯,祝幸運
佢地互打個刻就要開始攻擊,佢地受傷害不足的話會發動第二次衝擊
假如有人(或者係你)吸引到隻王,請將佢地兩個向相反方向拉開距離
假如你吸引唔到隻王,即係話你唔夠帥(廢話)

兩隻野的血好似唔可以相差太多(待確認)
否則會進入狂暴狀態(狂暴後身體表面顏色偏紅)(雙刀女的追魂斬係狂暴後啟動,貌似狂暴狀態唔可以停止更正為可以停止)
而雙boss血太少(大約剩下3分1血,未見紅時)亦會進入狂暴狀態
進入狂暴狀態後另一個大舊女的掟坦克次數都會大增
不過只要係大舊女消失的時候避免行去中間就可以了

由於我得獵魂槍,所以我就講下獵魂打王的技巧
兩隻王一個大舊D一個瘦D
其實判定命中的範圍都係稍比真身大
(hitbox感覺上比模組更大,甚至俾我有種子彈打唔中佢地身體就已經爆開的感覺)
而獵魂槍有延遲
建議係佢地準備或岩岩停止攻擊時先發射子彈
而咁樣等時機攻擊的情況下,獵魂依然可以比BG11多一倍攻擊
描準都唔洗咁專注,只要準心[大概]對準佢地身軀就會命中,行緊來射都無問題

==================================
新災厄道具簡單介紹: (名未必相同,懶查XD)

(我都係介紹我自己已有的)
中級同高級5大體質A包分別係起始狀態為+6及+8,下級我未試過

弱點分析,有上中下級,未明分別同作用,但推測係打中弱點傷害有機會係原先的兩倍(上級功用)

資金及回收裝置(無分上中下級)分別係起始美金自動調整為$32000和賺到係原本1.5倍的錢)

等級提升劑(無分上中下級)可以令你等級提升速度更快,好的話係中途加入的人可以迅速升lv,壞的話係由頭打到尾,如果要留返20lv左右係打王時靠升lv補血,就要控制下輸出,因為依個A令你更容易滿lv)

泰坦娃娃係每次重生後的第一次死亡瞬間發動效果,裝備者會有一秒無敵+100底血,每次重生只可發動1次,每次過關後可以再發動效果

冰晶紋身係幫攻擊上限再+5(即滿攻後可以再+5攻),升級唔受影響,而最大級數係105

阿比炮彈頭飾係有20%機會令裝備者避免武器被震跌(雷比亞進化體、巨獸雷比亞、亞比隆、安格拉(劇毒/惡夢工廠)、雪魔神等會震跌武器的技能有20%可閃避,但沒法閃避傷害
===============================
以上不負責任留言,有錯請指正

評分

參與人數 1樂點 +250 收起 理由
HC_Leung + 250 精品文章

查看全部評分

回復 支持 反對

呢到的回覆太讚啦,學到好多野!
回復 支持 反對