打印 上一主題 下一主題
收起左側

[效果 與 研究] 基礎效果詢問區 4 (不會做劇的就進入) [先看清楚#1 才發問]

關閉 [複製鏈接]
851# twaxzero

我諗你話弓兵上左運輸船時放箭打人呢樣做唔到~~因為運輸船原本唔係攻擊單位黎,唔似得箭塔,城鎮,城堡呢d係攻擊單位,入左弓兵入去可以放更多既箭~~
(講錯勿凸,個人見解)
回復 支持 反對

我想問下可唔可以整到 有弓兵上左運輸船...個運輸船就可以放箭打人?
同埋可唔可以令一個弓兵行緊既時候打人?
twaxzero 發表於 15-9-2009 04:55

你所說的是不可能
運輸船可以用GE2修改屬性沒問題,但不能用於多人連線上(要大家都擁有你的data檔)
另外邊走邊攻擊是不可能做到.....
回復 支持 反對

我想問下我整個劇情係假設1-4p係玩家~~但有冇方法係可以連線時當p1簡紅色既話就係所有野都跟返劇情入面p2(紅色)既設定黎進行劇情??(簡單解說如下)

P1 藍色, P2 紅色, P3 綠色, P4 黃色

P1營地   P4營地   P2營地   P3營地 (P1-4開頭營地位置)

每個營地都會一開始自動出兵

但點解我試過我開呢個劇情打算試玩時,我簡左紅色,但入左遊戲果時,我的確可以控制紅色既所有單位,但係我出兵卻係係P1營地(藍色)果度出兵,而用藍色果個就去左P2營地果度出兵既??我同佢會調轉左出兵位置,我試過TICK隊伍群落或者冇TICK都係一樣~~
仲有既係我原本set左P1殺1人會多1木,P2殺1人會多1木,夠10木果陣就會+自己英雄能力,但我簡左P2(紅色)果陣,我有10木果陣,反而係P1(藍色)既英雄升LV+能力~~請問有冇方法可以解決??

唔通一定要跟返連線既次序黎限死自己屬於遊戲者幾~而開劇情果個一定做遊戲者1(藍色)???

萬分感激!!!!thx
回復 支持 反對

點整殺1個兵+1金??
回復 支持 反對

854# ho1102
冇。劇情在遊戲是不能換遊戲者,
否則會出現 場主(不論任何色) 做的事都全在1P發生="限死自己屬於遊戲者幾"

^^^
                 第二個入場的人     做的事都全在2P發生
                 第三個入場的人     做的事都全在3P發生

如此類推...........

但有一個方法,可以令除場主以外的遊戲者可選擇顏色(不會出現問題),
就是用 關閉電腦 去塞位,令第二個入場的人可用3P-8P,如此類推...........
*不明再問

855# HSK
殺敵比率:1
建立物件: 1P  任何兵(需佔人口)  A地
移除物件: 1P  任何兵(需佔人口)  A地

貢品:1金  大地 給 1P

*設全部是1P發生。
回復 支持 反對

854# ho1102
如果劇情不涉及遊戲者的觸發事件, 無論你簡咩野色都無問題。

855# HSK
請先參考 #1 的資料
回復 支持 反對

856# deathkill666

完全明白~~thx

857# nomygf

我個劇情涉及遊戲者觸發,原本仲諗住可以有方法整到無論第幾個入都可以自由簡遊戲者1-4既設定,咁可以遊玩性大d~~睇黎而家呢一點可以放棄~~~thx
回復 支持 反對

[[bao_34]]我想殺1個兵+1金 - - 而不是殺敵1:1- -
回復 支持 反對

看不懂你所謂的"殺敵1:1",
但每殺 n 人觸發效果a,
就如 #118 - 怎樣製作每殺一個人就加一血 為例
回復 支持 反對

即我想打死1個兵就+1金   不是以比率計- -
回復 支持 反對