打印 上一主題 下一主題
收起左側

[效果 與 研究] 基礎效果詢問區 4 (不會做劇的就進入) [先看清楚#1 才發問]

關閉 [複製鏈接]
瞬間完成似乎比半型更惡
回復 支持 反對

我個劇情係咁樣嘅:
有一大堆馬弓、騎兵和幾嫁衝車、投石車圍住個城嚟打,個城外面用城牆、城門包住,入面有幾座炮塔和一座城堡。

我發現:
D衝車打城牆
D投石車打炮塔
D馬弓圍住D炮塔嚟打
D騎兵企響度唔識郁

咁我嘅問題係:
點樣先至可以令騎兵自動攻擊城牆,而唔係淨係企響度唔識郁、俾人打

多謝解答疑難!!!
回復 支持 反對

我個劇情係咁樣嘅:
有一大堆馬弓、騎兵和幾嫁衝車、投石車圍住個城嚟打,個城外面用城牆、城門包住,入面有幾座炮塔和一座城堡。

我發現:
D衝車打城牆
D投石車打炮塔
D馬弓圍住D炮塔嚟打
D騎兵企響度唔識郁

咁我嘅 ...
alexvong1995 發表於 8-11-2009 10:58

自動就沒什麼可能...因為騎兵本身作為軍隊一角就不是用來打城牆....
用觸發事件效果的指派物件吧...但只能攻擊一個城牆....
回復 支持 反對

摧毀目標-16777217
摧毀目標16777216

英雄式回血,試過整.同一效果loop左,入面做左呢個10次.但受效果的英雄單位只係一秒回4血
有咩方法最小效果做到英雄單位一秒回復30血?
回復 支持 反對

設目標單位生命上限 2000, 非英雄單位, 每秒回復 10 血 :

摧毀目標-16775216
摧毀目標-1
摧毀目標-1
摧毀目標-1
摧毀目標-1
摧毀目標-1
摧毀目標-1
摧毀目標-1
摧毀目標-1
摧毀目標-1
摧毀目標-1
摧毀目標16775216

要做每秒 30 血就做多 30 個摧毀目標, 用 aokts 的話, 幾秒做完了 !
注意 ! 首個效果的摧毀目標不是 -16777217 而是 -16775216
回復 支持 反對

印象中英雄單位好似唔使扣生命值上限都得,好似同佢本身個特性有關?
回復 支持 反對

不, 與 ''英雄'' 沒有關係, 只是可能某隻英雄的血量與 1677217 相加起來達到指定數值,
使它也有 ''回血效果'' 罷了。
回復 支持 反對

請問有冇方法 隻兵接受緊指派物件
行到中途 就要同敵人相撞..就開打/招降??
簡單來說即
                     呢到開打
弓兵>>>>>敵人>>>>>>目標(要去既地方)

另一個例子分2條路
弓兵>>>>>>>>>見到>>>>>>>>>目標
敵人目標<<<<<敵人行到呢到<<<<<敵兵出發點
                                   但唔開打
回復 支持 反對

點張大地之母既巨型投石機攻擊某個地區 OR人
回復 支持 反對

901# mousaaa2003

請參考先前的解答

902# 豆豆先生
地區就不行了, 指定單位的話, 就用指派物品(Task),
將目的地設置在單位上, 就可以了。
回復 支持 反對