查看: 51028|回復: 177
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[禁止修改] 史詩式戰役~成吉思汗~世界的征服者(第1-6話)

我好鍾意長篇的戰役,有歷史睇之餘又有趣味~
aoc的預戰役地圖又令,效果都ok(當然特效方面係少d)
於是的起心肝,趁考完AL就試下整....
要整戰役,一諗就係佢~成吉思汗!  係我最喜愛的人物,近牌出埋online game添XD
相傳他死時所佔的版圖由蒙古本部騎快馬向東南西北跑,亦要花一年多的時間
(及後再加上其孫所發動的2次西征的版圖,幅員遼闊至橫跨歐亞)

雖然話預設戰役都有,但好多大大少少的戰役以及重要人物都miss左("四獒","四傑",義父王罕等),
有部份歷史好似竄改左(刺殺個段,同埋成吉終年60幾,唔係80幾),
而d人名,地名的譯音問題都有錯漏
(眾所周知的書部台其實係成吉的大將速不台,初時我仲以為係佢的三子窩闊台大汗
闊實魯係乃蠻太陽汗的兒子屈出律)
更重要的係total得6關,好似少左d

現在整左成個月,整左5關,打算total有25關
d 名將亦會登場,
每關的任務都ok多(我自己玩最長個關都玩左2個幾3個鐘,可能我自己渣姐XD)
故事由成吉未叫成吉(鐵木真)之前,一路到佢的孫完成第3次西征為止

雖然我係第一次整劇,d 繪地圖技巧係差d
同埋觸發可能少d(1關得50~100個)
但整成吉戰役係我的心願
希望大家多d支持,俾下意見!!

(此處將不定時更新)
更新有圖
(一)蒼狼

(二)怒哮

(三)恩情

(四)再戰十三部

(五)
清算舊仇

(六)父子義斷

更新1~6集

今次加入左BG song系統!!

(不過我選的歌taste可能唔夾大家,仲有埋人聲)
仲有果隻龜咁慢的博爾忽,終於改左隻快版,
不過唔鍾意既都可以玩番隻龜咁慢的博爾忽

大~大贈送!隨dat檔奉送自製英雄!XD

有BG song(download左之後放在sound/senerio個folder度)
(只係貼link,upload唔到)
天地都在我心中
http://mp3.baidu.com/m?f=ms&rf=idx&tn=baidump3&ct=134217728&lf=&rn=&word=%CC%EC%B5%D8%B6%BC%D4%DA%CE%D2%D0%C4%D6%D0&lm=-1
問誰領風騷
http://mp3.baidu.com/m?f=ms&tn=baidump3&ct=134217728&lf=&rn=&word=%86%96%D5l%EEI%EFL%F2%7D&lm=-1
李卓庭 大漠英雄傳
http://www.lalulalu.com/thread-1284530-1-1.html
成吉思汗
GK.rar (1.37 MB, 下載次數: 4291)

5/6/2011更新版~
成吉思汗1-6.cpx (1.1 MB, 下載次數: 4383)

修改博爾忽的速度版本:
成吉思汗.rar (979.25 KB, 下載次數: 4323)
沒有修改博爾忽的速度版本:
成吉思汗(慢阿提拉).rar (979.46 KB, 下載次數: 3935)
empires2_x1.dat (1.08 MB, 下載次數: 4004)
請將自己原有的data/empire2_x1.dat backup左先
再replace  empire2_x1.dat落個data folder度

成吉思汗.cpx

1.1 MB, 下載次數: 3903

成吉思汗.cpx

1.1 MB, 下載次數: 3822

成吉思汗27-05-2011ver.cpx

1.1 MB, 下載次數: 3911

評分

參與人數 4樂點 +165 Bravo! +2 收起 理由
chickenpie + 1 劇區少見的巨型戰役,佩服
茶仔﹏。 + 1 劇情具有歷史性 !
我要咀咀 + 20 努力更新, 預祝成功
nomygf + 145 回覆數達 100

查看全部評分

回復

可以張圖比例縮細D再放上黎 個檔太大可以壓縮的~
回復 支持 反對

支持@@成吉思汗我也很喜歡啊~
他是英雄中最強的
我之前也玩過一隻pc遊戲成吉思汗啊,非常好玩@@期待中...^^
回復 支持 反對

我宜家整定左4關,放上來給各位大大,當中有1 圖檔&1 sound track,
先看看大家反應,稍後再講解每關細節
回復 支持 反對

睇落個圖唔錯
玩完之後比意見
回復 支持 反對

剛剛玩完第一關...(第一關還未通過:Q)
好難玩啊>< (不知是不是我較了難的難易度呢?可能是我太廢...)
地型很不錯,我最喜歡這些戰役遊戲 :victory:
樓主是不是第一次製劇?做得很不錯喔@@
經常看到你發問...很努力,認真喔~
加油喔樓主~ :loveliness:
回復 支持 反對

回復 6# RAUL07
THX
難的難易度先係最好玩(我test個陣都係選難,以便AI運作)
第一關一開始都係保住鐵木真...
基本上唔使點理經濟(相信大家同我一樣,只愛殺敵)
依照指示就可班馬...唔洗生兵......
同埋個塊4支火把嘅地...自己發掘下la

個人最愛CH4~最激!

第一次製劇....都唔算,以前整過D(你見我用"新-成吉思汗"就知我另外有套舊la)
不過都係d爛劇..(下下隻主角32000攻,hp=00果d)  XD
因為有friend教我整(nakuz劇區元老~miss him)

宜家整緊CH5,相信各位面對蒙古佬vs蒙古佬都仲有一段日子(ch8/9)先開始入中國...
(賣廣告,haha)
希望大家多d支持 !!!
回復 支持 反對

個圖有冇用?
回復 支持 反對

回復 8# Viscount
個圖要放在有age2x1的file(即係最開頭的file度)
每關開始時這圖會show出來
回復 支持 反對

大大 你加油我十卜你
down黎試下先
回復 支持 反對