打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論] 劇區的嚴冬--論 AOC劇情制作區 的未來

回復 20# cycbobby

盡快完成 MOD教學 已經係最大既幫助 =P
回復 支持 反對

一代舊人變死人,真係...............
新人都幾難多lu
真正玩劇既真係少之又少
回復 支持 反對

其實基本上人少有很多原因,觸發如果能夠多,不然就是內容,最重要的是lag就被t
回復 支持 反對

回復 23# 八卦

意味不明.
可唔可以加番主詞 ?____?
「觸發如果能夠多」<< 咩野既觸發先
「不然就是內容」<< 咩野既內容? 不然就是 _ _ 的內容夠多? 定內容更加合理?
「最重要的是lag就被t」 << 咩野 lag 會被踢 ? 你前面 2 句睇意思應該講緊劇情製作, 講講下好似變左玩劇 lag 就比人踢
回復 支持 反對

回復 24# chickenpie

佢講野係咁假啦~唔清唔楚= =
其實最重要都係要玩既人比動力整既人(正面咁回帖)
回復 支持 反對

應該係要有人o的好正既劇先岩
回復 支持 反對

打擾一下,我係路人一個,間中會泥睇下nakuz個劇區,帖我都係睇幾張就走人
其實我有整緊個劇(其實整左半年,少少,少少咁整下,拖幾日又整下咁),有d idea參考左世紀三同王國的興起...............
不過畫地圖已經畫到我有d憂鬱......到畫畫下果時我諗到最後玩家會因為採集資源而破壞環境,搞到唔係好想做
可唔可以比d意見我

個劇我用簡中既aoc程式寫,所以應該會有亂碼,不過唔緊要,反正我都冇打乜野字上去,我響到打哂D解說等你地比下意見

個地圖我打算好似RON(王國的興起)咁搞城鎮制,如果要搶人座城就要搶遺跡車隊所有權
只要唔怕比人打之類既,睇中邊到就可以搶到邊到
個劇係咁既,河既地面係購買區,另一邊畫到花li花look既係我仲未畫完既地圖

幾多vs幾多我未決定
我諗過3v3,4v4(加埋7p8p),或者6v1(六條友圍毆8p一個,8p做獨裁者比人圍),或者係可以隨便改外交既無恥玩法

關於地圖
7P同8P暫時我只係諗住用泥做下擺設,會唔會SET做玩家遲D再決定(因為萬大事交比大地之母又唔係咁好...如果交哂比大地之母,好可能會入唔到D城門)
擺設最主要係用泥擺響城既建築,擺設我諗住SET哂做0血,擺設建築 is 無敵的
>當搶左個城既所有權,城裡面既「擺設」都會屬於你
好似市場,軍營果d咁
(RON既系統,不過RON係搶內政建築...我覺得搶軍事建築比較有意思)
>至於村民既作用只係起城牆城門箭塔咁樣,同用泥採資源,而城鎮中心唔比起
>但係我諗過......如果玩家響比人搶城之前del哂d擺設,等人搶左垃圾城咁點算
如果要再搞無限建立又好似蠢得濟,到時寫劇要到到都寫一件,咁會好麻煩(而且好on居)
加上如果真係比我定死左只能用搶過泥建築物起兵既,咁以後如果要加強兵種既能力又太多限制
我諗過響購買區到加一個「城鎮內政區」系統,如果要起兵就要響內政區到起,起左之後響地圖區到彈番出泥打仗,不過如果係咁,地圖區果d野真係擺設得冇得再擺設............

城附近有d古石頭像或者係懸崖,7p既城牆類似既,果d地方我打算將佢set到連弓箭炮彈入到去會移除,廢事隔牆/海打人
但我畫畫下地圖發現,個地圖畫得太藝術化.........d城既資源同建築物分布冇哂平衡度

購買區其實我諗得好簡單
可以買兵,買能力
買兵分兩種
一種買兵既兵會運去聚集點,但既然d城可以搶泥搶去,咁聚集點樣定呢?
我打算用aoe3個「家鄉船運」,整架船做「"買左既兵"聚集點」,當買左兵之後d兵就響購買區出現,然後比架無敵運輸船(由7p或大地之命代理)指派去架船("買左既兵"聚集點)到
另一種就係城裡面走出泥,果種兵就只有果座城既擁有者先買到
而買能力就簡單得多,一次過加哂力量就ok

NW2.scx (53.14 KB, 下載次數: 18)

回復 支持 反對

回復 27# k~two2
樓上的帖文大既可以開新帖了~
關於城方面,你可以諗下:
所有建築物不論搶唔搶都係屬7/8p
只係用旗幟標示被哪個玩家佔領
並用該旗幟+觸發控制生兵
當然出兵條件係有同樣資源
如果嫌太擺設,咁可以設定「擺設玩家」為同盟,
設定「可佔領建築玩家」為中立
回復 支持 反對

我覺得最大問題
係整左出黎冇人開場吧
回復 支持 反對

有關羽羽會員的想法 本人十分同意你的看法=D
   我也有想過這個問題  

一 、可以讓會員了解該 ...
小月b 發表於 19-6-2011 13:16

我唔同意
難道要用"爛劇"去突顯d好劇真係好咩?
點解唔用積極d ge想法
大家都提升?

若果人人都認為果d係爛劇
咁就冇新血
因為佢地得唔到足夠鼓勵

而果d能夠整出好劇ge人
數量就固定 難以增加
然後難保有一日佢地一個個退出
就真係愈黎愈沒落

所以
我地唔應該抱以"爛劇"突顯好劇的想法

多謝水依貝