打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] AION係唔係同AIKA一樣

每個人觀點唔同,
話aion好,又會有人罵;話aika好,又會有人反駁
總之樓主你自己試過兩隻之後先慢慢決定啦
回復 支持 反對

次次一有人開依d咁既主題就一定會咁架啦==
回復 支持 反對

AION姐係比AIKA好10幾倍
回復 支持 反對

AIKA 我玩左幾粒鍾已經唔想玩(真的)

簡單發射(狙擊手)

簡單斬(近戰系)

王5分鍾一隻 排隊係度等

我唔係點解官網話佢扔左7億落去- -(唔知有冇睇錯)

d建築物/擺設 可以穿過

王者世界畫面算中上 唔係好過aion

不過建築物都唔會穿得到啦-0-
回復 支持 反對

本人有諗個去測試下aiki既== 點知無啦啦aion話就公測==
回復 支持 反對

玩左8年online game都淨係著重畫面 (汗
飛行打怪 台灣隻 飛飛online n年前出左啦...
音樂我覺得未有game可以超越ro
畫面...得個靚字有咩用 而且好多game畫面都好靚架
aika同aion真係無得比 1隻玩系統 1隻玩畫面 比 ...
月祭_+ 發表於 27-6-2009 06:10

唔好咁天真啦...就係正因為我玩左咁耐GAME...
我之前咪又係玩古龍天外天翼RO大....
RO音樂我都好鍾意...但我覺得AION冇得比....
音樂我雖一覺得似AION既得RF...
靚字冇用...? 金庸系統夠好啦...唔見D人宜家去玩 ?
畫面本身就係個好重要既因素....點解唔重要 ?
你話AIKA玩系統....但點解我完全唔覺  ?
佢講既特色...女兒系統(寵物) , 攻城...宜家有邊個遊戲冇 ?
AION系統講真你熟唔熟 ? ...
講得岩, 就係因為得幾百MB...
你幾時見RO , WOW , 戰鎚 得幾百MB ?

我個同意wow係好好...不過唔得風格 一隻玩PVE的 =.= ...
(我個人有玩開激戰 ,一樣鍾意歐美風格)

aika係用自創技術黎壓縮隻game
佢玩千人國戰 畫面好似aion咁 你話會點?!
設計簡單 可唔可以講下邊部份設計簡單?!
佢千人國戰已經係其中1個系統
仲有女兒 你實會話同養寵無咩分別
不過就係有分別 佢可以同女兒對答
...
月祭_+ 發表於 27-6-2009 08:37

自創技術黎壓縮 ? ...哈 , 笑左
個個遊戲用同一引擎做咩....個個都話自己個個點架啦
講真我都玩過有遊戲可以同寵物對答 xD
千人國戰....唉 -.- 個時玩台版神泣...夠玩咩咩咩國戰啦...
咪有係一班人開放式pvp ...個名好聽D叫萬人國戰都得啦...

我同個位版主一樣...好唔鍾意打怪UPLV既GAME
但我一入game , AION就係令我有動力去玩 !

有時睇game唔可以咁膚淺...wow一開波係香港夠俾大班小朋友話唔掂啦
戰鎚又係咁 , 點解人地要用咁多時間開發....? 個個星期SD封E-MAIL來點樣人設改善平衡係有原因既
時間可以證明
你見aion有點宣傳咩 ? 點解一樣咁出名 ?
回復 支持 反對

AIKA一入去創個角色我就已經想出番黎.....唔係同學拉我去玩我都唔會玩呢一類型....
配音真係一絕(國語發音), 畫面無意見, 玩開Q版風格, 唔多對寫實風格有興趣....
至於千人戰爭, 我無玩過, 不過睇片好似唔會疾機
不過聽同學講FEZ既50打50都好過佢....(這不是個人觀點, 只是同學見解)
AION無試....見人玩既時候變左另一回事
但聽說等級很難練?
網遊從來沒有好玩與否, 只有適合與否
不適合, 自然會說不好玩, 自然會走
這兩個遊戲我也不適合玩, 突然打怪會被人打這種設定對我來說簡直就是無言
練功被人打擾對於我來說是一件很不爽的事, 所以這兩個遊戲我pass了
(離題了)

----------------------------------我是不能吃的分隔線----------------------------------
AION跟AIKA當然不一樣了(廢話
一樣的話還要選嗎? 隨便去玩一個不就是了?
問這個問題想人家答什麼?
想知道哪個好玩不就是自己去測嗎
誰保證我們的口味跟閣下是一樣的?

最後
各位平心靜氣一點比較好(拖走
而且在說AIKA跟AION, 還是集中討論吧
回復 支持 反對

AIKA 既角色選擇自由度唔高= =戰士一定要男~_~
俾你地咁講我都想試下AION
我之前玩開WOW 根本上之前無一隻RPG OLG耐玩性夠WOW高    最起碼唔會悶先- -每日任務 每日副本 每日戰場
同埋唔算係企係度互砍 - -
回復 支持 反對

aika 果464MB --
回復 支持 反對

好多謝大家既言論但唔洗罵架
回復 支持 反對